Εξαντλείται η υπομονή των Λακώνων βιοκαλλιεργητών

Λόγω μη καταβολής ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας

Δευτέρα, 22 Φεβρουάριος 2016 15:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξαντλείται η υπομονή των Λακώνων βιοκαλλιεργητών

Στα όρια της υπομονής τους έχουν φτάσει οι βιοκαλλιεργητές της Λακωνίας, οι οποίοι αναμένουν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς, για την μη καταβολή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Μάλιστα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών του νομού απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αντ. Μωυσίδη και τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Γ. Αποστολάκη.

Η επιστολή με θέμα «Η μη καταβολή ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας για τα έτη 2013, 2014, 2015. Ποια θα είναι η τύχη τους;», που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, κ. Δημήτρης Καραμπάσης, έχει ως εξής:

«Δια της παρούσης επιστολής επιθυμούμε να θέσουμε κάποια ερωτήματα και να πάρουμε απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν τους Βιοκαλλιεργητές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την Π.Ε. Λακωνίας.

Ενημερωθήκαμε σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής) Διεύθυνση Βιολογικής ότι επεστράφησαν οι καταστάσεις πληρωμών Βιολογικής Γεωργίας του έτους 2013. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι η κατάθεση φακέλων πληρωμής για το έτος 2015 παρατείνεται για τα μέσα Απριλίου 2016. Ζητάμε λοιπόν να μας απαντήσετε εγγράφως στα ακόλουθα θέματα:
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει πληρωμές επί των καταστάσεων για το έτος 2013 (έχουν ήδη περάσει 2 μήνες από την ημερομηνία που εστάλησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ) ενώ οι συνάδελφοι μας από τη Στερεά Ελλάδα και πάνω έχουν πληρωθεί την περίοδο των εορτών
2. Τι μέλει γενέσθαι με τις 380 ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των καταστάσεων πληρωμών 2013; Γιατί δεν εξετάστηκαν;
3. Ποια είναι η τύχη των αιτήσεων θεραπείας που έχουν υποβληθεί για το έτος 2012 και γιατί δεν απαντάτε στο από 10/11/2015 έγγραφο της Δ/νσης Βιολογικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Πότε θα πληρωθούν όσοι δικαιώθηκαν και γιατί δεν εξετάζονται πανελλαδικά όσες κατατέθηκαν;
4. Για ποιο λόγο άλλαξε η καταληκτική ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου για την υποβολή των φακέλων πληρωμών για το 2015;
5. Τι θα γίνει με τους Βιοκαλλιεργητές με επέκταση διετίας και συγκεκριμένα για το έτος 2013, πότε θα πληρωθούν εάν πληρωθούν, λόγω του ότι έληξε το πρόγραμμα 2007-2013 και θα έπρεπε οι δικαιούχοι να έχουν πληρωθεί έως 30/12/2015;
6. Τι θα γίνει με όσους με επέκταση πενταετίας θέλουν να συνεχίσουν ή να αποχωρήσουν χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος; Ποιος θα επωμισθεί το κόστος υποβολής φακέλων και άλλων εξόδων σε περίπτωση διαφωνίας;

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δώσετε άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις διότι κάθε περιθώριο υπομονής έχει εξαντληθεί. Αρκετά από τα ερωτήματα μας έχουν υποβληθεί ξανά εγγράφως και στο παρελθόν, περίπου πριν από έξι μήνες. Η άρνηση εγγράφου απάντησης, συνιστά παράβαση νόμου».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti