Ανεβαίνει επίπεδο το λακωνικό ελαιόλαδο

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εργασίας της ΕΑΣ Λακωνίας

Τρίτη, 29 Μάρτιος 2016 18:50 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανεβαίνει επίπεδο το λακωνικό ελαιόλαδο

Το πρόγραμμα εργασίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, που υλοποιείται κατά την τριετία 2015-2018, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, 28/3, στο ξενοδοχείο Sparta Inn. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η  βελτίωση της ποιότητας, της ασφάλειας και η πιστοποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων της Λακωνίας.

Ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ, κ. Νικόλαος Μηλιάκος, οι τεχνικοί σύμβουλοι, κκ Ιωάννης Γρηγοράτος και Αναστάσιος Λάμπρου και ο σύμβουλος διαχείρισης του προγράμματος, κ. Κυριάκος Λουκάκης.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε τρεις περιόδους (1η περίοδος: Απρίλιος 2014 – Μάρτιος 2015, 2η περίοδος: Απρίλιος 2016 – Μάρτιος 2017, 3η περίοδος: Απρίλιος 2017 – Μάρτιος 2018). Κατά την προχθεσινή συνέντευξη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την 1η περίοδο.

Αρχικά, ο κ. Μηλιάκος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε και υλοποιείται με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γενικός Κανονισμός 1308/2013 για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών Γεωργικών Προϊόντων, ειδικοί εφαρμοστικοί Κανονισμοί 611 & 615/2014 για τα προγράμματα στήριξης στα ελαιοκομικά προϊόντα). Ειδικότερα:

– Ως φορείς υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων ορίζονται πλέον οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις αυτών. Έτσι, με φορέα την ΕΑΣ Λακωνίας Α.Ε. συστάθηκε ‘Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών’ (ΕΟΠ), από 16 ελαιουργικούς συνεταιρισμούς και μετόχους της ΕΑΣ, οι οποίοι προηγουμένως αναγνωρίσθηκαν ως ‘Οργανώσεις Παραγωγών’ (Ο.Π.): ΑΣ Αγίου Νικολάου Βοιών, ΑΣ Αγίων Αποστόλων, ΑΣ Ανωγείων, ΑΣ Απιδιάς, ΑΣ Βορδόνιας, ΑΣ Γερακίου, ΑΣ Γκοριτσάς, ΑΣ Γουβών, ΑΣ Καλυβίων Σοχάς, ΑΣ Κροκεών, ΑΣ Λιβαδίου Κυθήρων, ΑΣ Μεταμόρφωσης, ΑΣ Νιάτων, ΑΣ Ξηροκαμπίου, ΑΣ  Παλαιοπαναγιάς, ΑΣ Παντάνασσας.
– Οι 16 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί εξουσιοδότησαν την ΕΑΣ Λακωνίας ΑΕ, να συντάξει και να υλοποιήσει εκ μέρους τους, ως Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών, Πρόγραμμα Εργασίας, επειδή η ΕΑΣ διέθετε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγγυήσεις (εμπειρία στην εφαρμογή, οικονομική ευρωστία, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) και επειδή έτσι θα καλύπτονταν ολοκληρωμένα οι απαιτήσεις των κανονισμών (πρόγραμμα που να καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, μεγάλη γεωγραφική έκταση και παραγόμενη αξία ελαιοκομικών προϊόντων).

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ, οι τεχνικοί σύμβουλοι και ο σύμβουλος διαχείρισης του προγράμματος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους φιλόδοξους στόχους του προγράμματος και παρουσίασαν πιο διεξοδικά ανά δράση του προγράμματος τα παραγόμενα αποτελέσματα από το 1ο έτος υλοποίησης του τριετούς προγράμματος:

- Δράση 1 – Πρακτική επίδειξη τεχνικών ολοκληρωμένης διαχείρισης στην ελαιοκαλλιέργεια: Η Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ που εφαρμόζει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από την εξαετία 2009/2015 και έχει πιστοποιηθεί με βάση τα πρότυπα AGRO 2.1-2.2, διατηρείται την τριετία 2015/2018 και τα μέλη της ομάδας, για το 1ο έτος, αυξήθηκαν σε 2736 πιστοποιημένους παραγωγούς από όλες τις συμμετέχουσες Οργανώσεις Παραγωγών.

- Δράση 2 – Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας: Η δράση εφαρμόζεται σε 555 παραγωγούς από δώδεκα συμμετέχουσες Οργανώσεις Παραγωγών και εστιάζεται σε 3 νέες τεχνικές καλλιέργειας που έχουν αποκτήσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πολύ σημαντική επίδραση στην ποιότητα και ασφάλεια του ελαιοκάρπου. Το 1ο έτος επικεντρώθηκε στην 1η τεχνική, δηλαδή την καταπολέμηση της βερτιτσιλλίωσης με την μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης.

- Δράση 3 – Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων κατάρτισης και επικοινωνίας: Η δράση εφαρμόζεται σε 128 καλλιεργητές από οκτώ συμμετέχουσες Οργανώσεις Παραγωγών και περιλαμβάνει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη κατάρτιση, πληροφόρηση και δικτύωση των παραγωγών (ιστότοπος, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογή κινητού). Κατά το 1ο έτος δημιουργήθηκε ο ιστότοπος (www.easlaconia-farmers.gr).

- Δράση 4 – Βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής, παράδοσης και αποθεματοποίησης των ελιών πριν από τη μεταποίησή τους: η δράση εφαρμόζεται κατά την διετία 2015/2017 στις συμμετέχουσες Οργανώσεις Παραγωγών και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση παγίου εξοπλισμού για την υποστήριξη συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και ανάλυσης ελαιοποιήσιμης ελιάς. Κατά το 1ο έτος έγινε προμήθεια 2 συστημάτων ανάλυσης ελαιοπεριεκτικότητας, 785 παλετοκιβωτίων μεταφοράς / αποθήκευσης ελαιοκάρπου και 13 ανατροπέων παλετοκιβωτίων που προσαρμόζονται επί περονοφόρων οχημάτων.

- Δράση 5 – Αξιοποίηση των καταλοίπων της παραγωγής του ελαιολάδου: Κατά τη διετία 2015/2017 ολοκληρώνεται η κατασκευή του υπόστεγου αποθήκευσης 3φασικού ελαιοπυρήνα στο εργοστάσιο της ΕΑΣ που ξεκίνησε στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας της τριετίας 2012/2015 με την εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος αξιοποίησης των καταλοίπων παραγωγής ελαιολάδου (2φασικός / 3φασικός ελαιοπυρήνας, κατσίγαρος) και υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας (κλαδιά, φύλλα) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (compost).

- Δράση 6 – Βελτίωση του εργαστηρίου ανάλυσης παρθένου ελαιολάδου: η δράση αυτή δεν εφαρμόσθηκε το 1ο έτος, θα υλοποιηθεί τα δύο επόμενα έτη του προγράμματος και αφορά κατασκευή ενός νέου κτιρίου για την μετεγκατάσταση του χημικού εργαστηρίου της ΕΑΣ και την αγορά νέου εξοπλισμού ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ώστε να γίνονται με τον πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο οι χημικές αναλύσεις παρθένου ελαιολάδου.

- Δράση 7 – Εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας των προϊόντων από τον ελαιοκαλλιεργητή ως τη συσκευασία, υποστηριζόμενο από ολοκληρωμένο λογισμικό εφαρμογής: το σύστημα ιχνηλασιμότητας από το χωράφι έως την εμφιάλωση-σήμανση που υποστηρίζεται από λογισμικό εφαρμογής και το οποίο εφαρμόσθηκε στην ΕΑΣ την εξαετία 2009/2015, συνεχίζεται την τριετία 2015/2018 με 435 παραγωγούς από όλες τις συμμετέχουσες Οργανώσεις Παραγωγών. Επίσης, την διετία 2015/2017, η δράση περιλαμβάνει προμήθεια παγίου εξοπλισμού. Κατά το 1ο έτος, έγινε προμήθεια 5 ανοξείδωτων δεξαμενών ελαιολάδου για ισάριθμες Οργανώσεις Παραγωγών και 11 πλαστικών δεξαμενών  βρώσιμης ελιάς για τον Α.Σ. Γερακίου.

- Δράση 8 – Διάδοση των πληροφοριών για τις δραστηριότητες του προγράμματος: με την ολοκλήρωση έκαστου έτους (Μάρτιος 2016, Μάρτιος 2017, Μάρτιος 2018), γίνεται έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων (τρίπτυχο μικρό, αναλυτικό μεγάλο), συνέντευξη τύπου προς τοπικούς φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λακωνίας και αρχειοθέτηση των παραγόμενων δημοσιεύσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Ιωάννης Γρηγοράτος εξέφρασε την αισιοδοξία του για αυξημένη παραγωγή λακωνικού ελαιολάδου κατά την προσεχή διετία, τονίζοντας ότι «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι θησαυρός» και ότι «πρέπει να υπεραμυνθούμε την τιμή του ελαιολάδου, ώστε να απολαύσουμε καλύτερες ημέρες για το εθνικό μας προϊόν».

Ο κ. Αναστάσιος Λάμπρου αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει ο ιστότοπος της ΕΑΣ Λακωνίας, διευκρινίζοντας ότι η καταγραφή και ενημέρωση για το είδος του ελαιοκάρπου και την παραγωγή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ο σύμβουλος διαχείρισης του προγράμματος της ΕΑΣ, κ. Κυριάκος Λουκάκης, σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει πολλούς αυστηρούς ελέγχους, ενώ ενημέρωσε ότι την επόμενη διετία, θα δημιουργηθεί κτίριο όπου θα διενεργούνται  εξειδικευμένες αναλύσεις.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ, κ. Νικόλαος Μηλιάκος, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής την πλήρη διαδρομή του λακωνικού ελαιολάδου, από το πρώτο στάδιο παραγωγής μέχρι την κατανάλωση, ενώ έθεσε ως στόχο να αποκτήσει το λακωνικό ελαιόλαδο «την υπεραξία που αξίζει». O κ. Μηλιάκος τόνισε ότι τα παραγόμενα, με το πρόγραμμα, αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στόχων της ΕΑΣ, οι οποίοι είναι:

- Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών σε τεχνικές καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο την μείωση των εισροών και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας (ολοκληρωμένη διαχείριση ελαιώνων κλπ.). Κατά αυτό τον τρόπο οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Διαρκής βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και αύξηση των πωλήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου.

- Παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων (ολοκληρωμένης διαχείρισης, ιχνηλασιμότητας κλπ.), προώθηση και προβολή εντός και εκτός Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Μηλιάκος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ΕΑΣ που καλύπτουν ολοκληρωμένα τις ανάγκες των καλλιεργητών της Λακωνίας, αλλά και στα τεχνικά και παραγωγικά στοιχεία της Ένωσης (μονάδες τυποποίησης, δεξαμενές ελαιολάδου κλπ.). Τέλος, ανέδειξε τη σημαντική προσπάθεια, που επιτελείται τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η ΕΑΣ έχει επιτύχει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti