Διημερίδα στη Σπάρτη: Ζητούμενο η τουριστική συνείδηση στη Λακωνία

«Περιφερειακή Πολιτική, Τουρισμός και ΜΜΕ» - Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο Διοικητήριο Λακωνίας

Παρασκευή, 31 Μάρτιος 2017 18:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διημερίδα στη Σπάρτη: Ζητούμενο η τουριστική συνείδηση στη Λακωνία

Η επιστημονική διημερίδα «Περιφερειακή Πολιτική, Τουρισμός και ΜΜΕ» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Διοικητήριο Λακωνίας, με τη συμμετοχή  εισηγητών υψηλού επιπέδου από το χώρο του Πνεύματος και του Πολιτισμού της χώρας.

Κοινή συνισταμένη όλων των εισηγητών ήταν ότι οι τοπικοί φορείς και τα ΜΜΕ, εφόσον επιθυμούν να επενδύσουν στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού οφείλουν να ενεργήσουν συλλογικά στην κατεύθυνση της καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, παιδείας και κουλτούρας στον τοπικό πληθυσμό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει γνώση της τουριστικής υποδομής και προβολής τόπου, της ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά και υιοθέτηση κανόνων καλής συμπεριφοράς, ευγένειας και σεβασμό προς τους επισκέπτες.

Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της σχέσης πολιτισμού και τουρισμού ως προϋπόθεση, ώστε να υπάρχει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και οικονομική ανάπτυξη.

Η διημερίδα ξεκίνησε με τραγούδια και μουσική από το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης και την χορωδία του Μουσικού Ομίλου Γυθείου. Την διημερίδα χαιρέτησε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί την αναπτυξιακή μας δύναμη για την Πελοπόννησο και τη Λακωνία».  Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι «η διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και η αξιοποίηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομίας αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού αποτελεί μονόδρομο εάν επιθυμούμε μια αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας, χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο αντιδήμαρχος Δήμου Σπάρτης κ. Χρήστος Πλειώτας και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού κ. Μάντω Μπελεγρή.

Την πρώτη ημέρα της διημερίδας έγιναν σημαντικές εισηγήσεις από τον κ. Σπύρο Συρόπουλο, αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αν. καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον κ. Δημήτρη Χαραλάμπη, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Μαριάννα Ψύλλα, αν. καθηγήτρια και πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και τον κ. Κυριάκο Νικολάου-Πατραγά επικ. καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πίσω στη φύση με κίνηση» της κ. Τέσσας Δουλκέρη, προέδρου της οργανωτικής Επιτροπής και καθηγήτρια Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της ημέρας πραγματοποίησε με μοναδικό τρόπο η δικηγόρος και δημοσιογράφος κ. Χρυσαυγή Ατσιδάκου.

Η διεπιστημονική διημερίδα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31/3 με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Αναλυτικά:

Συνεδρία: Περιφέρεια και Τουρισμός
- Ο Δημήτρης Γκαρτζώνης, δημοσιογράφος-υπ. διδάκτωρ Παντείου Παν/μιου Δημόσιες πολιτικές και Τουρισμός μίλησε με θέμα «Ο Ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Τουριστική Ανάπτυξη»
- Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, καθηγητής και αν. πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ παρουσίασε μελέτη περίπτωσης για τον Τουρισμό και την Αυτοδιοίκηση,
- Η Μαντώ Μπελεγρή, σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Τουριστική προβολή και περιφερειακή πολιτική. Το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»
- Η Βάλια Αμπατζή, δημοσιογράφος, μίλησε με θέμα «Τουρισμός μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμβολή της στρατιωτικής δημοσιογραφίας (πολεμικά μουσεία, αγώνες δρόμου, κ.λπ.)

Συνεδρία: Περιφερειακά ΜΜΕ – Νέα Μέσα και Διαδίκτυο
- Ομάδα έρευνας με την επίβλεψη της Τέσσας Δουλκέρη, καθηγήτριας Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας του ΑΠΘ παρουσίασε τη μελέτη «Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου και των περιφερειακών ιστοσελίδων σε θέματα Τουρισμού»,
- Ο Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος και πρόεδρος ΕΣΕΤ (Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου) και η Τάνια Δουλαλά, δημοσιογράφος μίλησαν με θέμα «Η προβολή θεμάτων που αφορούν τον Τουρισμό σε τοπικές εφημερίδες»
- Η Ελένη Τσαλκατίδου, δημοσιογράφος, υποψ. διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών και η Βασιλική Δάλλα, υποψ. διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου ανέπτυξαν το θέμα «Η προβολή θεμάτων που αφορούν τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ σε ιστοσελίδες του τοπικού Τύπου
- Η Χρυσαυγή Ατσιδάκου, δικηγόρος-δημοσιογράφος μίλησε με θέμα «Ποιότητα των προγραμμάτων στην Ελληνική τηλεόραση [Πανελλήνια και Περιφερειακή]»
- Ο Διονύσης Μηλέσης, δ/ντής Marketing & Εταιρικής Ευθύνης ΙΟΝΙΑΝ TV μίλησε με θέμα «O Ρόλος του Περιφερειακού Μέσου ως «Κανάλι» Εξωστρέφειας και Ανάδειξης των Τοπικών Κοινωνιών»

Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του Τουρισμού, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και συμβουλές, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Σειρά είχε η επόμενη συνεδρία με τίτλο: «Ο Πολιτισμός, η Φιλοσοφία συναντά τον Τουρισμό», με κύριο εισηγητή τον κ. Απόστολο Πιερρή, διευθυντή του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πάτρα -  Πολιτιστική Πολιτική για μία ιδιαίτερη περίπτωση Σπάρτη-Λακεδαίμων». Ο κ. Πιερρής εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της ανάδειξης των ιστορικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών στοιχείων κάθε περιοχής με στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας που αυτή πρεσβεύει.

Στη συνέχεια, ο κ. Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ μίλησε με θέμα «Σπάρτη: Το χθες και το σήμερα, Μια φιλοσοφική προσέγγιση», ενώ η αυλαία της διημερίδας έπεσε με την παρουσίαση του βιβλίου «Τουριστική επικοινωνία» (Συλλογικός τόμος: επιμέλεια Τέσσα Δουλκέρη, Πρόλογος: Νίκος Ινζεσίλογλου, Εκδ. Παπαζήση, 2016).

Οι τοποθετήσεις, οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Διημερίδας ήταν υψηλού επιπέδου και έθεσαν τα θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης σε ποιοτικές κατευθύνσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή,  δηλώνοντας ότι τα πορίσματα της διημερίδας θα αποτελέσουν πολύτιμο υλικό και βάσεις για την περιφερειακή πολιτική σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και ανάπτυξης.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti