Αντέχει η επιχειρηματικότητα της Λακωνίας μέσα στην κρίση

Οι αναφορές του πρόεδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη από τη Σπάρτη - Αποκαλυπτικοί αριθμοί για το «επιχειρείν» και την απασχόληση στο νομό

Τρίτη, 19 Δεκέμβριος 2017 07:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντέχει η επιχειρηματικότητα της Λακωνίας μέσα στην κρίση

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τους δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της  απασχόλησης στο νομό Λακωνίας, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σπάρτη (θέμα).

Ο νομός Λακωνίας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  (2014) προσφέρει 960 εκατομμύρια ευρώ στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει κατά 1,1 δισ. ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ για το 2014, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται στα 11.996 ευρώ, χαμηλότερο κατά 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εθνικό.

Στο επίπεδο της απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2016, η εικόνα που εντυπώνεται είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται στο 13,1%, το οποίο αν και υψηλό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό (20,5%).

Η καλή εικόνα της απασχόλησης σχετίζεται και με την κατανομή της επιχειρηματικότητας στο νομό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ (2010) προκύπτει πως η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συγκεντρώνει 7.790 επιχειρήσεις με τις 2.179 ή το 28,0% να δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση του αριθμού των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Πάντως, όπως εξήγησε ο Β. Κορκίδης, κατά την παρουσία του στη Σπάρτη, τα τελευταία χρόνια, στη Λακωνία παρατηρείται ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανάγκης (πχ επιχειρήσεις εστίασης), η οποία έχει ημερομηνία «λήξης», αντί της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας που προσφέρει σταθερότερες προοπτικές στους επίδοξους επενδυτές. Κατά τον κ. Κορκίδη, η Λακωνία οφείλει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού, μέσα από αξιοποίηση της κρουαζιέρας και των μεγάλων τουριστικών μονάδων που δημιουργούνται στην περιοχή.  

06

Πριν την κορύφωση της κρίσης (2010), ο κύκλος εργασιών του εμπορίου είχε ανέλθει σε 651,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για σχετικά ηπιότερες πιέσεις σε σύγκριση με το σύνολο της οικονομίας.

Στη Λακωνία, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ (2014) και την χαρτογράφηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, χωροθετούνται 1.417 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Σε επίπεδο τουριστικής δραστηριότητας, ο νομός φιλοξενεί 166 καταλύματα που περιλαμβάνουν 8.711 κλίνες που αποτελούν το 17,1% του συνόλου των κλινών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θετικά είναι τα νέα από την τουριστική κίνηση καθώς ο αριθμός των επισκεπτών στο νομό παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 16,0% μεταξύ 2015-2016 ενώ η αύξηση των διανυκτερεύσεων είναι ακόμη υψηλότερη 24,1% (από 257.631 το 2015 στις 319.891 για το 2016).

Σημειώνεται ότι ο συνολικά μόνιμος πληθυσμός του νομού Λακωνίας, με βάση την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 89.138 κατοίκους, οι οποίοι και αντιστοιχούν στο 15,4% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εικόνα στη Σπάρτη
Η πόλη της Σπάρτης αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο τού νομού. Έχει πληθυσμό 16.239 ατόμων, διαθέτει πλούσια ιστορική κληρονομιά και συνδέεται οδικώς με τις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας, ούσα κοντά στο εξαιρετικά δυναμικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ο Δήμος Σπάρτης, συγκεντρώνει το 40% των επιχειρήσεων του νομού, με 3 από τις 10 να είναι εμπορικές. Συνολικά, σύμφωνα με την χαρτογράφηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, μέσα στο δήμο δραστηριοποιούνται 485 επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο, με τις κυριότερες κατηγορίες να είναι το λιανικό εμπόριο φωτογραφικών ειδών, οπτικών και ειδών λαϊκής τέχνης που συγκεντρώνει 86 επιχειρήσεις και τα είδη ένδυσης που καταγράφουν επίσης 86 επιχειρήσεις. Υψηλή συμμετοχή καταγράφουν οι επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών με 70 επιχειρήσεις και τα είδη κιγκαλερίας με 51 επιχειρήσεις.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων στη Σπάρτη ανήλθε στα 47.165 άτομα για το 2016 ενώ ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων εκτιμάται στις 86.509, που αποτελούν το 27% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στο νομό Λακωνίας, με τα καταλύματα να εμφανίζουν πληρότητα 82,2%.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti