Η Ευρώπη αντέχει και βγαίνει θωρακισμένη από την κρίση (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Παρουσιάστηκε στη Σπάρτη «Το Ευρωπαϊκό φαινόμενο» - Ένας πολύτιμος ιστορικό-οικονομικός οδηγός το βιβλίο των Π. Λιαργκόβα-Χρ. Παπαγεωργίου

Παρασκευή, 02 Μάρτιος 2018 17:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ευρώπη αντέχει και βγαίνει θωρακισμένη από την κρίση (VIDEO-ΦΩΤΟ)

«Το Ευρωπαϊκό φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΤΖΙΟΛΑ», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 21/2 στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών, Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη Σπάρτη, παρουσία μεταξύ άλλων του πανοσ. αρχιμανδρίτη π. Ευστάθιου Πορφύρη, ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα και την πρώην βουλευτή κ. Φ. Πατριανάκου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κκ Λευτέρης Κουσούλης-πολιτικός επιστήμων και Γιάννης Κουτσομύτης-αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Κομνηνός.

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Λιαργκόβας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «στόχος του βιβλίου ήταν να διαπιστώσουμε εάν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα της Ευρώπης αντέχει. Η ΕΕ ξεπερνάει τα προβλήματα όπως ο ποδηλάτης που κάνει πεντάλ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ και ιδίως η Ευρωζώνη είναι σαφώς πιο θωρακισμένες το 2018, απ’ ό,τι ήταν το 2010».

Στην εισήγησή του ο Λευτέρης Κουσούλης τόνισε ότι «αυτό που έχει -κυρίως- καταφέρει η Ευρώπη είναι η βελτίωση της ζωής και η εγκατάσταση όρων για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να διαλυθεί εύκολα η Ευρώπη γιατί ό,τι έχει αφήσει πίσω της συνδέεται με τον θάνατο και ό,τι δημιουργεί με τη ζωή. Η μεγάλη πορεία της Ευρώπης μέχρι σήμερα εγγυάται ότι θα συνεχίσει τη μακρά διαδρομή της. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη και όχι στο Μαρόκο».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κουτσομύτης έκανε λόγο για ένα «υπέροχο ανάγνωσμα που συνδυάζει το επιστημονικό σύγγραμμα με το ευρωπαϊκό παραμύθι». Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που ζούμε σήμερα έχει να κάνει με αρχικά λάθη. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει κοινότητα των πολιτών, εάν βρεθεί μία κοινή συνισταμένη». Υποστήριξε ότι «η αγωνία για το μέλλον συνδέεται με τις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία τα επόμενα χρόνια», ενώ τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν μηχανισμοί στην ΕΕ, ώστε να μην “εκτροχιαστεί” ξανά κάποια χώρα στο μέλλον». Για την Ελλάδα σημείωσε ότι «μπορούμε να βγούμε στην πρώτη γραμμή της ΕΕ. Περάσαμε δύσκολα, αλλά μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ο Παναγιώτης Κομνηνός παρατήρησε ότι «ένα σημαντικό ποσοστό έχει ακόμα τρόμο για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται στην ελληνική παιδεία και ιστορία. Ακόμα και το Δίκαιο έχει ελληνική προέλευση. Δίχως την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό στον συγγραφέα και τους εισηγητές της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για
το βιβλίο
Η εμπειρία δύο αιματηρών και καταστροφικών ευρωπαϊκών (ουσιαστικά εμφύλιων) πολέμων λειτούργησε καταλυτικά προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της Ευρωπαϊκής Ιδέας, ως κινητήριας δύναμης για τη γένεση μίας Νέας Ευρώπης, μέσα από μία διαδικασία ενοποίησης, με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου ειρήνης, δημοκρατίας και ανάπτυξης, που θα απέτρεπε την επανάληψη την πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ίδιοι οι εμπνευστές του σχεδίου για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ιδέας γνώριζαν ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν θα ήταν μια εύκολη διαδικασία, αλλά μία συνεχής προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, όπως, ανησυχιών και εμμονών, έλλειψης εμπιστοσύνης, κοινωνικών συγκρούσεων, κρατικών συμφερόντων, εθνικιστικών τάσεων, δημοκρατικού ελλείμματος κ.λπ.

Πολλά έγιναν από τότε και ακόμη περισσότερα πρέπει να γίνουν. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές, οι οποίες κάποτε φάνηκαν ανυπέρβλητες. Ωστόσο, η πορεία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όποια προβλήματα προκύπτουν, μπορούν να επιλυθούν. Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρατών που συμμετέχουν στη διαδικασία της ενοποίησης, η ανάπτυξη όλο και περισσότερων κοινών πολιτικών, η υιοθέτηση κοινών κανόνων και η καθιέρωση ενιαίου νομίσματος, αποδεικνύουν την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο είχε τόσο ιστορική χρησιμότητα όσο και ιστορική αντοχή και διάρκεια.

Με το βιβλίο αυτό γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής τόσο της δύσκολης πορείας προς την ενοποίηση, όσο και της λειτουργίας της ενοποιημένης Ευρώπης, με τρόπο που να γίνεται κατανοητός, τόσο στον απλό αναγνώστη, ο οποίος θα επιθυμούσε να έχει μία σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα για την ενοποιητική διαδικασία και τη λειτουργία της, όσο και στον περισσότερο εξειδικευμένο αναγνώστη, ο οποίος θα ενδιαφερόταν να έχει στα χέρια του ένα βιβλίο, στο οποίο να καταγράφεται η ιστορική διάσταση του ενοποιητικού εγχειρήματος, καθώς επίσης και σημαντικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του sui generis οικοδομήματος της Ενωμένης Ευρώπης. Ακόμη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγικό βοήθημα για φοιτητές, των οποίων το αντικείμενο σπουδών σχετίζεται με το γνωστικό πεδίο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Ορίζοντες» (Λυκούργου 89, Σπάρτη, τηλ. 27310 82427).

Ποιος είναι
ο Π. Λιαργκόβας
Ο Π. Λιαργκόβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ενώ είναι επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright. Ειδικεύθηκε στα Διεθνή Οικονομικά, τα Νομισματικά και την Οικονομική Ανάπτυξη.

Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διαθέτει μεγάλη ακαδημαϊκή, διοικητική και ερευνητική εμπειρία, καθώς και πλουσιότατο επιστημονικό έργο. Είναι, επίσης, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Δείτε τι είπαν οι Παναγιώτης Λιαργκόβας και Γιάννης Κουτσομύτης στον Τάκη Κούρο

Ρεπορτάζ-φωτο: Χρ. Πετρούλιας, Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα