Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός για την πρόοδο της Πελοποννήσου

Στην Πύλο διοργανώθηκε το “World Tourism Forum Lucerne” - Τατούλης: «Ένα παγκόσμιο γεγονός»

Τρίτη, 06 Μάρτιος 2018 18:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός για την πρόοδο της Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ της Λουκέρνης (World Tourism Forum Lucerne), που πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Μαρτίου στο “Costa Navarino” στην Πύλο Μεσσηνίας. Περισσότεροι από 50 ηγέτες του  παγκόσμιου τουρισμού και πρωτοπόροι της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμμετείχαν με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας τη σύμπραξη του δημόσιου και τη ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου της  βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη της αξίας  της βιομηχανίας ταξιδίου, τουρισμού και φιλοξενίας συνολικά, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και  στην προώθηση των μηνυμάτων του Φόρουμ σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης καθώς και στην ατζέντα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών G20.

Ο  παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία όπως προβλέπουν οι παγκόσμιοι φορείς - 1,8 δις. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, διπλάσιες σε σχέση με το 2010(UNWTO), 3,7% ετήσια ανάπτυξη στα αεροπορικά ταξίδια έως το 2035(ΙΑΤΑ) και ετήσια αύξηση κατά 4,5% στις τουριστικές επενδύσεις την επόμενη 10ετία (WTTC). Τονίστηκε  η ανάγκη υιοθέτησης συνολικών κυβερνητικών πολιτικών για τον τουρισμό σε  στενή και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την κοινωνία των πολιτών.

 «Πενήντα ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Υπουργείο Τουρισμού και την ΤΕΜΕΣ συναντιούνται στην Πελοπόννησο για ένα μεγάλο διεθνές γεγονός που διαμορφώνει την τάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη χώρα, στο μικρό τόπο της Πελοποννήσου και στην όμορφη Πύλο ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός».

«Με την εξωστρέφειά μας και την πολιτική μας για την ανάπτυξη του τουρισμού δίνουμε υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα και πετυχαίνουμε να διοργανώνουμε διεθνή γεγονότα, τα οποία μέχρι χτες αποτελούσαν άπιαστο όνειρο για τη χώρα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς του τουρισμού η επόμενη εικοσαετία ανήκει στην Πελοπόννησο.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη τη συντεταγμένη προσπάθεια της Περιφέρειας, του Υπουργείου και όλων των φορέων στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο και έθεσε ως νέα πολιτική προοπτική για τη χώρα την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ για τον τουρισμό.

«Με το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει γίνει πλέον καθολικά αποδεκτό, θα καταστήσουμε αειφόρο το τουριστικό μας προϊόν, θα αξιοποιήσουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και θα μοχλεύσουμε πόρους αναπτύσσοντας την περιφερειακή μας οικονομία» τόνισε επίσης ο περιφερειάρχης.

Η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε τη συμβολή της στην επιτυχή εφαρμογή εθνικής τουριστικής πολιτικής στη βάση των περιφερειακών στρατηγικών. Επαίνεσε, επίσης, τη δυναμική της Πελοποννήσου στον τομέα του τουριστικού της προϊόντος και της συμβολής της στην εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerneκ, Μάτριν Mπαρθ, αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση παγκοσμίως και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Πελοπόννησος θα ακολουθήσει ακόμα πιο δυναμικά την ανοδική της πορεία στα επόμενα έτη. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού κ. Gerard Lawless,ο οποίος με ενθουσιώδη λόγια αναφέρθηκε στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου.

Βασικά σημεία των συνεδριών αποτέλεσαν:
- H ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να δημιουργεί συνολικά οφέλη για τους τουρίστες-επισκέπτες, τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, και την ευρύτερη οικονομία. Ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα,  κινητοποιεί το εμπόριο, μειώνει τη φτώχεια, προστατεύει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.
- Για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι προορισμοί καλούνται να  επενδύσουν σε υποδομές που αποφέρουν μοναδικές υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες σε ένα πιο διαφοροποιημένο και υψηλών απαιτήσεων τουριστικό κοινό.
- Η ανάγκη υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίζει τέσσερις παραμέτρους: υλικές γενικές και ειδικές υποδομές(μεταφορές, φιλοξενία και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, μουσεία), στις ψηφιακές υποδομές, στην οικολογικές υποδομές(πχ. εθνικά πάρκα και βιοποικιλότητα) και η αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στο ρόλο της  τουριστικής εκπαίδευσης και υψηλού επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων καθώς και στην  παροχή διευκολύνσεων στις μετακινήσεις (βίζες, συναλλαγές κτλ.)
- Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς και στην αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την επίτευξη του στόχου  για την τουριστική ανάπτυξη.
- Οι καινοτόμες  συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα( και ο συνδυασμός γης, κεφαλαίου, γνώσης και επιδεξιοτήτων από διαφορετικούς συμμετέχοντες) ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, και υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη καθώς και την δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε  από το WTFL, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το  Costa Navarino.

Οι συμμετέχοντες  ξεναγήθηκαν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και συμμετείχαν σε ειδικές εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό  τη γνωριμία τους με τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και αυθεντικές εμπειρίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία της περιοχής.

Με πληροφορίες από tornosnews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti