Στο νηπιαγωγείο υποχρεωτικά από του χρόνου τα 4χρονα στη Λακωνία!

Στις 18 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία εγγραφών - Πρωτ/θμια Εκπ/ση: Μόνο για λόγους ανωτέρας βίας εκπρόθεσμη η διαδικασία

Σάββατο, 12 Μάιος 2018 08:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο νηπιαγωγείο υποχρεωτικά από του χρόνου τα 4χρονα στη Λακωνία!

Έως και την Παρασκευή 18 Μαΐου έχουν προθεσμία οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους  στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Λακωνίας, για το σχολικό έτος 2018-19, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

Αυτό που αλλάζει από το προσεχές σχολικό έτος (2018-19) είναι ότι σε όλους τους δήμους του νομού εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.  Έτσι, στα νηπιαγωγεία πρέπει να εγγραφούν οι μαθητές/τριες που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών. Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2018-19, εγγράφονται οι μαθητές/τριες γεννημένοι/ες τα έτη 2013 και 2014 και τα νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική περίοδο υποχρεωτικά σε 184 δήμους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και οι  πέντε δήμοι της Λακωνίας (Σπάρτης, Αν. Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου).

Πάντως, η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Λακωνία, με τους αντιδρώντες να κάνουν λόγο για βεβιασμένη διαδικασία χωρίς να δοθεί χρόνος διαβούλευσης.

Διαφωνούντες και συμφωνούντες
Πάντως, η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Λακωνία, με εκείνους που διαφωνούν να κάνουν λόγο για βεβιασμένη διαδικασία χωρίς να έχει δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα για διαβούλευση, καθώς και οργάνωση-συγκρότηση των εκπαιδευτικών τμημάτων, με συνέπεια -όπως τονίζουν- να ελλοχεύει κίνδυνος για αποτυχία του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής φοίτησης, όπως η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), επισημαίνουν ότι το νηπιαγωγείο επηρεάζει θετικά την προσωπική, κοινωνική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η 2χρονη φοίτηση όλων των νηπίων (ως προνήπια και ως νήπια) στο νηπιαγωγείο, είναι εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία, αφού φοιτώντας για δύο χρόνια λαμβάνουν συστηματική εκπαίδευση με συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους από παιδαγωγούς, με εξειδίκευση στην εκπαίδευση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών».

Οι εγγραφές στα δημοτικά
Επισημαίνεται ότι για το σχολικό έτος  2018-2019 στην α’ τάξη του δημοτικού σχολείου εγγράφονται  οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012. Σύμφωνα με την Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Λακωνίας, οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη του ότι οι αιτήσεις για εκπρόθεσμες εγγραφές στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο γίνονται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.

Δικαιολογητικά εγγραφών:
1. Αίτηση εγγραφής-τπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από το σχολείο).  
2. Πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών/τριών, το οποίο αναζητείται   από  το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» δίνοντας ο γονέας τα παρακάτω στοιχεία: α. Επώνυμο μαθητή β. Όνομα μαθητή γ. Όνομα πατέρα  δ. Όνομα μητέρας ε. Ημερομηνία γέννησης.
3. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του/της  μαθητή/τριας.  
4. Επίδειξη βιβλιαρίου υγείας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο αποδεικνύεται  ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
5. (Α.Δ.Υ.Μ.) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή/τριας (χορηγείται από το σχολείο).  
6. Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα/κηδεμόνα για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του μαθητή/τριας (μόνο για τα νηπιαγωγεία- χορηγείται από το σχολείο).  

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για το σχολικό έτος 2018-19 όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δύναται να λειτουργήσουν με Ολοήμερο Προαιρετικό Πρόγραμμα και Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti