Οι άξονες ανάπτυξης τέθηκαν στο συνέδριο του Economist στην Πελοπόννησο

Συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική

Δευτέρα, 14 Μάιος 2018 16:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι άξονες ανάπτυξης τέθηκαν στο συνέδριο του Economist στην Πελοπόννησο

Σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Πελοπόννησο αποτέλεσε το 1ο Συνέδριο του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι το διήμερο 10-11 Μαΐου, με τίτλο «Διακυβέρνηση και περιφερειακές αρτηρίες για την ανάπτυξη: η ώθηση της Ευρώπης - η ώθηση της Ελλάδας». Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε χώρα στην Περιφέρεια και στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων ο τ. πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Διευθυντές και πρόεδροι των σημαντικότερων τραπεζικών θεσμών της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Rothschild που βγάζει τη χώρα στις αγορές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες και τοπικοί φορείς της Πελοποννήσου.

Στο επίκεντρο του διήμερου συνεδρίου ήταν η καθοριστική συμβολή των περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και παρουσιάστηκαν νέες πηγές χρηματοδότησης. Παράλληλα σημαντικοί ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις γύρω από μια σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις σε πολιτικές, το μεταναστευτικό,  την ενσωμάτωση της τεχνολογίας,  τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που επωάζουν σε τομείς όπως  logistics, τουρισμός & καινοτομία.

«Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι να γυρίσει “σελίδα” με μια καθαρή έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης και επιστρέφοντας επιτυχώς στις αγορές στο τέλος του καλοκαιριού», διεμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Αμέσως μετά, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να διορθώσουμε τις διαρθρωτικές και θεσμικές αδυναμίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που μας εμπόδισαν μέχρι τώρα να παραδώσουμε έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για τις οικονομίες, τις περιφέρειες, τις κοινωνίες και τους πολίτες μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη συλλογικής ανάπτυξης αποτελεσματικών, βιώσιμων και ανταγωνιστικών οικονομιών, βασισμένων στη γνώση, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την πληροφορία, «ώστε να παραδώσουμε κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές, να διευκολύνουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας και να προσφέρουμε μια αίσθηση κατεύθυνσης και αξιοπρέπειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κοινωνίες γενικότερα».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «η διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο και το διακύβευμα σήμερα», ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα της αυτοδιοίκησης ως Ελλάδα της δικαιοσύνης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικότητας. «Το πιο εύκολο πράγμα ήταν να βρίσκουμε εχθρούς και να τα φορτώνουμε όλα, η κοινωνία να καταρρέει, τα προβλήματα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται οι συγκρούσεις και να δημιουργούμε ένα κοινωνικό αυτοματισμό», συνέχισε ο κ. Αγοραστός.
«Εμείς δεν παραιτηθήκαμε, αλλά προσπαθήσαμε, προσαρμοστήκαμε και πετύχαμε, νικήσαμε». Ο κ. Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «απρόσωπου δημοσίου», ούτως ώστε να μειωθεί ο βαθμός εξάρτησης, διαφθοράς, συναλλαγής. Ενώ τόνισε ότι: «Η διακυβέρνηση είναι η μεγάλη επανάσταση που πρέπει να κάνουμε, εάν θέλουμε η χώρα να πάει μπροστά». Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, οι περιφέρειες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν συνέργειες και αποτελεσματική διαχείριση, σε συνεργασία με τους Δήμους, για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. «Δεν χρειάζεται η μετρολογία των Μνημονίων, χρειάζεται ελληνικό, εθνικό σχέδιο, βασισμένο στις ανάγκες, τις λειτουργίες και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας», έκλεισε ο κ. Αγοραστός.

Επαφές Τατούλη με προσωπικότητες
της ευρωπαϊκής οικονομίας

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Π. Τατούλης είχε πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με σημαντικά πρόσωπα, τα οποία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές. Την πρώτη ημέρα είχε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον τ. Ιρλανδό πρωθυπουργό αλλά και τον αντιπρόεδρο της Rothschild. Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους σημαντικούς καλεσμένους μεταξύ των οποίων η διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Περιφερειών, Πόλεων και ΜΜΕ του ΟΟΣΑ, Lamia Kamal-Chaoui, ο επικεφαλής σύμβουλος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής του Βελγίου, RonaldHall, ο επικεφαλής περιφερειακός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Bojan Markovic, o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, Kevin Featherstone, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Hubert Cottogni, η πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gudrun Mosler-Törnström, ο πρώην γενικός γραμματέας του Club of Rome, Graeme Maxton, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wold Bank, Wolfgang Fengler, o διευθύνων σύμβουλος του World Data Lab, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Τεχνολογίας της καμπάνιας  του Obama για την Αμερική 2012 από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το «παρών» στο sυνέδριο έδωσε και μεγάλος αριθμός σημαντικών ομιλητών από  τον εθνικό χώρο, όπως ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Εργασίας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, ο διευθύνων σύμβουλος Ανθρωποκεντρικής Εταιρικής Κατάρτισης & Ανάπτυξης της JMK-, Γιάννης Καλογεράκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ο διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα, Κύπρο, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Αλβανία, της IFCOSystemsHellas, Θεόδωρος Σταϊκόπουλος, ο εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού THESgala, η διευθύνων σύμβουλος της Fereiko, Μαρία Βλάχου κ.α.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα