Νέοι κανονισμοί για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές

Τι αλλάζει για την απονομή του Ελληνικού Σήματος

Τετάρτη, 08 Αύγουστος 2018 13:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέοι κανονισμοί για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές

Τέθηκαν σε ισχύ οι κανονισμοί απονομής του Ελληνικού Σήματος για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, ένα χρόνο μετά από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τους  υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιούνιο του 2017. Σκοπός της απονομής του σήματος είναι κυρίως η αποτροπή των ελληνοποιήσεων καθώς και η αναγνωρισιμότητά τους στη διεθνή αγορά, προσδίδοντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στο προϊόν.  

Με ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση των σχετικών εντύπων και κανονισμών που αφορούν στην απονομή ελληνικού σήματος στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές. Ο οργανισμός γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δέχεται αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες ανάλογα με την δραστηριότητα τους και την κατηγορία των προϊόντων τους θα υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

Οι νέοι κανονισμοί
 Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, «η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών προϊόντων προκειμένου να ενισχυθούν η εγχώρια παραγωγή και οι εξαγωγές τους.

Ειδικότερα το Ελληνικό σήμα στο Εξαιρετικό Παρθένο, στο Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές, που εκπόνησε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ταυτοποιεί την προέλευση και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στις καταναλωτικές επιλογές τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Το “Ελληνικό Σήμα” στο Εξαιρετικό Παρθένο, στο Παρθένο Ελαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Ελιές: θα τους προσδώσει προστιθέμενη αξία, θα αναδείξει την υψηλή ποιότητα αυτών στην Ελληνική και διεθνή αγορά, “επικοινωνώντας” τα συνδεδεμένα και αναγνωρισμένα με τη χώρα μας ποιοτικά χαρακτηριστικά τους θα τούς προσδώσει συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη “ταυτότητα”, θα αποτρέψει “Ελληνοποιήσεις” ελιών και ελαιολάδων.

Η υποβολή αιτήσεων
Στο πλαίσιο αυτό καλείται κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση που επιθυμεί να διαθέσει στην αγορά με την επωνυμία της τα προϊόντα: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – παρθένο ελαιόλαδο ή/και επιτραπέζιες ελιές, τα οποία θα φέρουν στην επισήμανσή τους το Ελληνικό Σήμα να υποβάλλει:
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο ελαιόλαδο (GRM.OIL–A–01/1)
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση Ειδικής βεβαίωσης (GRM. OIL -A-02/1)
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στις Επιτραπέζιες Ελιές (GRM.OLIVE–A–01/1)
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση Ειδικής βεβαίωσης (GRM. OLIVE -A-02/1)

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες Aπονομής του Ελληνικού Σήματος, τους Κανονισμούς και τα σχετικά έντυπα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (www.elgo.gr).

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα