Στροφή στη βιολογική δακοκτονία προτείνουν οι οικολόγοι

Πιλοτική εφαρμογή σε Λακωνία και Μεσσηνία ζητεί η «Πελοπόννησος Οικολογική»

Πέμπτη, 16 Αύγουστος 2018 08:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στροφή στη βιολογική δακοκτονία προτείνουν οι οικολόγοι

Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 13/8 οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε αρκετές περιοχές της Λακωνίας. Επισημαίνοντας ότι «η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό μας τομέα με μεγάλο κόστος για τους πέντε νομούς της Πελοποννήσου», με επερώτηση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Ηλ. Στρατηγάκο, η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική» προτείνει την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος βιολογικής μεθόδου δακοκτονίας για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο.

Οι οικολόγοι θεωρούν ότι «το μέλλον της γεωργίας μας και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας είναι η όλο και ευρύτερη εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας και φυτοπροστασίας για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος, ανόδου της ποιότητας και τιμής των προϊόντων και μείωσης του κινδύνου για την υγεία αγροτών και καταναλωτών επιβάλλεται, έστω και βαθμιαία, να προχωρήσουμε στην βιολογική καταπολέμηση του κυριότερου γεωργικού παρασίτου της  περιοχής μας και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, του δάκου της ελιάς» τονίζει η παράταξη και προσθέτει: «Πέραν των λόγων περιβάλλοντος, υγείας, τιμής και ποιότητας του προϊόντος εκτιμούμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι η βιολογική καταπολέμηση είναι οικονομικά ανταγωνιστική προς την χημική».

Σύμφωνα με την «Πελοπόννησος Οικολογική» θεωρείται «ως τώρα δεδομένο και  εκτός συζήτησης ότι η επέμβαση θα γίνει με χημικά φυτοφάρμακα (δηλητήρια) των οποίων οι επιπτώσεις είναι γνωστές:
- Επιβάρυνση του τελικού προϊόντος, ιδίως αν δεν τηρηθεί η επιβαλλόμενη χρονική απόσταση τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής με επίπτωση και στην τιμή
- Επιβάρυνση του συνόλου του οικοσυστήματος με τοξικές ουσίες που πλήττουν και τους πληθυσμούς ωφελίμων στην γεωργία εντόμων
-  Επιβάρυνση της συνολικής τροφικής αλυσίδας του ελαιώνα
-   Εξάρτηση των αγροτών από τις χημικές βιομηχανίες.
  Όμως, όπως γνωρίζει όποιος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, η Βιολογική γεωργία, με κύρια γραμμή πλεύσης τον περιορισμό των χημικών εισροών και πρωτίστως των φυτοφαρμάκων, κερδίζει συνεχώς έδαφος».

Οι προτάσεις για
τη βιολογική δακοκτονία
Με βάση τα παραπάνω η «Πελοπόννησος Οικολογική» προτείνει:
- Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου, αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση. Ειδικότερα προτείνεται, η άμεση -από φέτος- επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες  περιοχών -μια στη Μεσσηνία και μία στην Λακωνία- προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί ένα μέρος του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου. Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα  με την παράταξη οι υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου «μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.

Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Οι Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως)».

Καταλήγοντας, οι οικολόγοι της Πελοποννήσου υπογραμμίζουν τα εξής: «Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά,  στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες , πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας.

Θα  επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας?»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα