Ανοίγει και πάλι η αγορά του ελαιολάδου στη Λακωνία

Τον Οκτώβρη τα πρώτα φρέσκα ελαιόλαδα με τιμή κοντά στα 4 ευρώ

Τρίτη, 04 Σεπτέμβριος 2018 07:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανοίγει και πάλι η αγορά του ελαιολάδου στη Λακωνία

Επανεκκίνηση της αγοράς του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, ύστερα από σχεδόν ένα μήνα στασιμότητας λόγω θερινής περιόδου, αναμένεται την τρέχουσα χρονική περίοδο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα επίπεδα τιμών θα κυμανθούν μεταξύ 3,10 έως 3,20 ευρώ το κιλό, όπως δηλαδή συνέβαινε στις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου.

Πάντως, η διάθεση των πρώτων «φρέσκων» ποσοτήτων ελαιολάδου της χρονιάς στη Λακωνία τοποθετούνται χρονικά τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για τιμές που θα αγγίξουν ακόμα και τα 4 ευρώ.

Μιλώντας στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, εκτίμησε ότι το τρέχον χρονικό διάστημα θα υπάρξουν κάποια δείγματα κίνησης της αγοράς. «Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουμε από τα ίδια επίπεδα όπως αυτά διαμορφώνονταν μέχρι τις αρχές Αυγούστου» τόνισε και πρόσθεσε ότι «πολύ φοβάμαι ότι το περιθώριο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου που θα έχουμε φρέσκα λάδια είναι μικρό. Εκτιμώ ότι για τα πρώτα φρέσκα οι τιμές θα κυμανθούν κοντά στα 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή 60 λεπτά κάτω από πέρυσι». Κατά τον κ. Προκοβάκη, εφόσον οι τιμές πώλησης ξεκινήσουν φέτος κατά 60 λεπτά χαμηλότερα «αυτό αυτομάτως σημαίνει πίεση για τα απούλητα ελαιόλαδα».

Αναφορικά με την εικόνα των αποθεμάτων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ υπολόγισε ότι τον φετινό Σεπτέμβριο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα συγκριτικά με τη περασμένη χρονιά. Όπως εξήγησε «αυτό οφείλεται είτε στο ότι οι παραγωγοί δεν πούλησαν, είτε ότι δεν υπήρχε ζήτηση. Εγώ θεωρώ ότι όταν υπήρχε ζήτηση ο κόσμος περίμενε ότι θα ανέβει η τιμή και δεν πωλούσε».

Πάντως, αναφερόμενος στην πρόβλεψή του για τη φετινή παραγωγή στη Λακωνία, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο γενικότερα, ο Νίκος Προκοβάκης υποστήριξε ότι θα είναι μια χρονιά με μειωμένες ποσότητες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σύγκριση δεν θα πρέπει να γίνεται με το 2017, αλλά με το 2016, που ήταν επίσης χρονιά χαμηλότερων αποδόσεων. «Για τη Λακωνία θεωρώ ότι  ο 2018 θα είναι καλύτερο από την αντίστοιχη κακή χρονιά του 2016. Ρόλο για την πορεία των τιμών θα παίξει η Ισπανία» υπογράμμισε.

prokovakis
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα