Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Λακωνίας

Λιγότερα τα κενά και ετοιμοπαράδοτα τα βιβλία υποστηρίζει το Υπουργείο - Μηνύματα από αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και δήμαρχο Ευρώτα

Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος 2018 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Λακωνίας

Τους μαθητές υποδέχονται σήμερα Τρίτη τα σχολεία της Λακωνίας, όπως και της υπόλοιπης χώρας, καθώς ξεκινάει και επίσημα η νέα σχολική χρονιά. Μετά το πρώτο κουδούνι θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επαφή των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς και θα ακολουθήσει η διανομή των βιβλίων.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Ευρώτα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα είχε θέσει τελεσίγραφο στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση η οποία προέβλεπε απένταξη των Τμημάτων  Προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) Σκάλας και Έλους, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μονάδες πληρούν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών. Σε αντίθετη περίπτωση -και σε ένδειξη διαμαρτυρίας- ο Δ. Ευρώτα προειδοποιούσε ότι δεν θα άνοιγαν οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημερομηνία έναρξης του νέου σχολικού έτους.

Τα καλά νέα ήρθαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν το Σάββατο,  ενημέρωσε τον δημοτικό σύμβουλο Ευρώτα, Ηλ. Παναγιωτακάκο, ότι το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα και των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείων Σκάλας και Έλους για την λειτουργία των Τμημάτων Προσανατολισμού έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν και τα Τμήματα Θετικών Σπουδών στο ΓΕΛ Σκάλας και Οικονομίας και Πληροφορικής στο ΓΕΛ Έλους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, με τη θετική συμβολή του Λάκωνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ισχύει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα για «λουκέτο» στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έτσι ο αγιασμός θα διεξαχθεί κανονικά.

Λιγότερες οι ελλείψεις εκπαιδευτικών
Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480. Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο».

Επισημαίνεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε' Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α' Λυκείου, τα Γαλλικά της Β' Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β' Λυκείου.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη μετάθεση της ώρας έναρξης των μαθημάτων κατά 45 λεπτά, δηλαδή στις 9 το πρωί αντί για τις 8:15.

Τζανετέα: «Ξεκινάει ένα καινούργιο
ταξίδι στη γνώση και τις εμπειρίες»
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, αναφέρει τα εξής: «Σήμερα ξεκινάει ένα καινούργιο ταξίδι στη γνώση και τις εμπειρίες για τους μαθητές. Το μέλλον του τόπου μας στηρίζεται στη νέα γενιά και το σχολείο αποτελεί τον πυλώνα για τη διαμόρφωση σωστών πολιτών, ανθρώπων με ήθος, δυναμικότητα και ευαισθησίες. Ευχή όλων μας είναι να κάνουμε μια καλή αρχή με στόχο το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών μας.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνιστά μια νέα αφετηρία γεμάτη προσδοκίες και όνειρα. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα εύχομαι στους μαθητές να πορευτούν με πίστη στις δυνατότητες τους και δίψα για μάθηση και δημιουργία. Σε κάθε εκπαιδευτικό και γονέα εύχομαι να έχουνυπομονή και δύναμη ώστε να στηρίξουν τους μαθητές στην πορεία τους προς την κατάκτηση της γνώσης και των στόχων τους.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την άρτια λειτουργία των σχολείων της Λακωνίας.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη, δημιουργία και πρόοδο».

Βέρδος: «Η επένδυση στη γνώση
είναι επένδυση στο μέλλον»
Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Ευρώτα Δ. Βέρδος αναφέρει στο μήνυμά του τα εξής: «Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Ευρώτα υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.

Η μαθητιώσα νεολαία σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για μάθηση και δημιουργία, διότι η επένδυση στη γνώση είναι επένδυση στο μέλλον.

Εύχομαι επίσης σε κάθε γονέα και κηδεμόνα, καλή δύναμη και την ικανοποίηση της χαράς από την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολικό στίβο.

Ο Δήμος Ευρώτα κι εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα σας διεκδικώντας κάθε δυνατή χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας. Ήδη, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ένταξη στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών της πράξης "Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων Δήμου Ευρώτα", συνολικού προϋπολογισμού 71.500€, η οποία αποτελούσε και πρότασή μας.

Επιπρόσθετα, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτή Λακωνίας κ. Αραχωβίτη Σταύρο για την συμβολή του στη θετική εξέλιξη του αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα για τη λειτουργία όλων των τμημάτων προσανατολισμού στα ΓΕΛ Ευρώτα για το σχολικό έτος 2018-2019.

Καλή εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά!»

Διανομή φυλλαδίων
από την Τροχαία
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα Τρίτη 11/9), αστυνομικοί θα διανείμουν σε δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς. Στη Σπάρτη, η ενημερωτική δράση θα λάβει χώρα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 136).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές είναι αναρτημένες στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη» στην ιστοσελίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti