«Αδιάφορες» πέρασαν οι εκπτώσεις για τους εμπόρους της Σπάρτης

Δεν «κίνησε» την αγορά της πόλης η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος

Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2018 07:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αδιάφορες» πέρασαν οι εκπτώσεις για τους εμπόρους της Σπάρτης

Πτώση του τζίρου κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και απογοήτευση των επιχειρηματιών που εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη χρησιμότητα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, έφερε το πρώτο μισό του Νοεμβρίου. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας για την κίνηση της αγοράς.

Ειδικότερα, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 150 επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια μεσοσταθμική μείωση κατά 7%  συγκριτικά με πέρσι και συνοψίζονται σε συγκεκριμένα σημεία.

Ειδικότερα, το 85%  των επιχειρήσεων συμμετείχε στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2017 (80%).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις (47%) κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του προηγούμενου έτους, (37% το 2017). Βέβαια τα τελευταία δύο έτη, αν και όχι η πλειοψηφία, σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων βελτιώνει ή σταθεροποιεί τις πωλήσεις του την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις (6 στις 10) το ποσοστό έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 11% και 40%, ενώ στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν μεταξύ (11% – 20%). Αυτό που χρήζει παρατήρησης είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στο θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ενώ το 2014 δεν συμμετείχε το 28% το 2018 το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 15%.

Μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 17% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών.

Σε αντίθεση με το ποσοστό της έκπτωσης, το ζήτημα των εκπτωτικών εμπορευμάτων κατά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις έχει αλλάξει κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.

Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (54%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου, ενώ ποσοστό  23% κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και  20%  θετικό.

Αναφορικά με την χρησιμότητα μιας ξεχωριστής περιόδου ενδιάμεσων εκπτώσεων οι απόψεις μοιάζει να διχάζονται.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων η πλειονότητα αναφέρει ότι η λειτουργία της Κυριακής δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων (39%) και το 20% δηλώνει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο. Επίσης, η ανάγκη απασχόλησης προσωπικού την Κυριακή καλύπτεται, είτε προσωπικά από τον επιχειρηματία, είτε με το υπάρχον προσωπικό δηλαδή, να πραγματοποιηθούν επιπλέον προσλήψεις. Τέλος, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του λειτουργικού κόστους από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ η επισκεψιμότητα φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την λειτουργία της Κυριακής (47,7%).

Από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων ενός μεγάλου μέρους των εμπορικών αγορών της χώρας, φαίνεται ότι η αγορά κινήθηκε κυρίως πτωτικά, κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης χειμερινής εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Εκπτώσεις ήταν και… πέρασαν
χωρίς αντίκρισμα στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πτώση -1 έως -10%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Καταστηματάρχες ανέφεραν στον «Λακωνικό Τύπο» ότι η αγορά ήταν «μουδιασμένη», καθώς οι προσφορές δεν προσέφεραν την αναμενόμενη προσέλκυση πελατών, ενώ το καταναλωτικό κοινό ήταν συγκρατημένο στις αγορές του. Ουσιαστικά, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν επέφερε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην κίνηση των καταστημάτων σε σχέση με το υπόλοιπο διάστημα. Προφανώς, όλοι (καταναλωτές και έμποροι) προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, όπου εναποθέτουν τις ελπίδες τους και οι έμποροι ώστε να δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά (στα μέσα Ιανουαρίου) ξεκινούν και οι καθιερωμένες χειμερινές εκπτώσεις που παραδοσιακά προσφέρουν τόνωση της αγοράς. Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις όλων «τρέχουν (φορολογία, δάνεια, ρυθμίσεις, τέλη κυκλοφορίας κλπ), οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ένα περιθώριο τριών περίπου μηνών για να πετύχουν μια ικανοποιητική επάνοδο που θα αναπληρώσει την αναδουλειά του προηγούμενου διαστήματος.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος