Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για τις σχολές της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Συγκεντρώνει υπογραφές υπέρ της διατήρησης ΑΕΙ-ΤΕΙ ο Δ. Σπάρτης

Τετάρτη, 02 Ιανουάριος 2019 18:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για τις σχολές της Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Και ενώ κάποιος θα περίμενε μια «λαοθάλασσα» κόσμου(τηρουμένων των αναλογιών), ούτε καν… 300 δεν ήταν οι Σπαρτιάτες που συγκεντρώθηκαν στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, το πρωί της Κυριακής 30/12/2018 στο πάρκο ΟΤΕ Σπάρτης. Λιγότερα από 100 άτομα, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για δυναμική διαδήλωση υπέρ της παραμονής των Τμημάτων Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου και Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ στη λακωνική πρωτεύουσα.

Ανασταλτικοί παράγοντες σίγουρα υπήρχαν, όμως δεν είναι ικανοί να δικαιολογήσουν την βροντερή απουσία των πολιτών, όταν ο «θόρυβος» που έχει ξεσπάσει για το φλέγον ζήτημα αντηχεί στις αίθουσες του Υπουργείου Παιδείας. Η επιλογή της ημερομηνίας σε μια εορταστική ημέρα, παραμονές του νέου έτους, η ταυτόχρονη λειτουργία των καταστημάτων, αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες (επικρατούσε ελαφριά βροχόπτωση) μπορεί να κράτησαν τους Σπαρτιάτες μακριά. Όμως, όταν είσαι αποφασισμένος για τη «μάχη», οφείλεις να είσαι «στρατιώτης»… παντός καιρού. Η παραπάνω εικόνα σχολιάστηκε αρνητικά και από τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, στηλίτευσε την άτεγκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχει οριστεί ακόμα ραντεβού με τους λακωνικούς φορείς. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα συγκεντρωθούν υπογραφές πολιτών για τη διατήρηση των τμημάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία φορέων θα βρεθεί στο Υπουργείο Παιδείας για να επιδώσει ψήφισμα και τις συλλεγείσες υπογραφές.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, τόνισε ότι «πρώτη φορά μού συμβαίνει να ζητούν ραντεβού οι φορείς και να μην μας δέχονται. Είναι απαξιωτικό». Παράλληλα, ζήτησε να ενισχυθούν οι προσπάθειες των φορέων, αλλά και να ενταθούν οι πιέσεις προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κ. Ευσταθίου, ο αρχιμανδρίτης και εφημέριος του ΙΝ Αγ. Σπυρίδωνος, π. Σεραφείμ Κοσμάς, μίλησε για τις διαχρονικές και άοκνες προσπάθειες του κ. Ευσταθίου για την ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στη Λακωνία.

Οι βουλευτές Λακωνίας, Αθ. Δαβάκης και Λ. Γρηγοράκος, άσκησαν κριτική με τη σειρά τους στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ο μεν πρώτος ότι «οι σχολές ανήκουν στον λαό και πρέπει οι πολιτικές που ακολουθούνται πρέπει να στηρίξουν την επιθυμία της κοινωνίας», ενώ ο δεύτερος υπογράμμισε: «Μου κάνει εντύπωση που έχουμε συγκεντρωθεί τόσοι λίγοι. Έτσι δεν θα πετύχουμε τίποτα…». Παράλληλα, αναρωτήθηκε: «Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον των σχολών, δεν υπολογίζουν την κοινωνία;»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλ. Στρατηγάκος, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς κάποιοι υποτίμησαν τη Λακωνία. Η Επιτροπή Γαβρόγλου είναι αναξιόπιστη. Οι σχολές της Σπάρτης είναι καταξιωμένες…»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ Σπάρτης, Στ. Αργειτάκος, έκανε λόγο για «πρωτοφανή αδιαφορία για ορισμό ραντεβού», ενώ υποστήριξε ότι η «Επιτροπή Γαβρόγλου δεν είναι επιστημονική».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Π. Φλώρος, σημείωσε: «Μαχόμαστε γιατί είμαστε οι πρώτοι (σσ έμποροι) που απολαμβάνουμε τα οφέλη από την ύπαρξη των σχολών… Δεν ξέρω γιατί μας χτυπούν τόσο πολύ. Πρώτα ήταν το ΚΕΕΜ, τώρα οι σχολές. Οφείλουμε να αντιδράσουμε σαν κοινωνία». Παράλληλα, αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σπάρτης, παρατήρησε: «Δεν θα γίνει καμία επένδυση στο νοσοκομείο; Δεν θα εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Νιάρχου, ο οποίος ήταν και Λάκωνας…;

Τη δημιουργία Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με ταυτόχρονη ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στη Σπάρτη, αντί στην Τρίπολη,  ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Λακωνίας (ΟΕΒΕΛ), Σωτ. Ροϊνός. «Να μην απαξιώνουμε τις δωρεές» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Σπ. Μοιράγιας, ανέφερε: «Η σημερινή συγκέντρωση έχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά ανήκει η δεδομένη επιθυμία όλων για παραμονή των τμημάτων στην πόλη… Πρέπει να εκδώσει ψήφισμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο… Στα αρνητικά η μη συμμετοχή του κόσμου. Σήμερα έπρεπε να είναι γεμάτο το πάρκο ΟΤΕ. Όμως, η κοινωνία βρίσκεται σε ύπνωση…»

Συλλογή υπογραφών
από τον Δ. Σπάρτης
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Σπάρτης,  ενημερώνει τους δημότες, ότι σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της Λακωνίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/11/2018 στο Διοικητήριο Λακωνίας, προβαίνει στη συλλογή υπογραφών για «την παραμονή των πανεπιστημιακών σχολών στη Σπάρτη, αλλά και για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή τους, με την προσθήκη νέων τμημάτων».

Ειδικότερα, υπογραφές συγκεντρώνονται στα γραφεία του Δήμου Σπάρτης (Ευαγγελιστρίας 85-87, πληροφορίες στο ισόγειο- Γραφείο Πρωτοκόλλου), καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

«Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας και απαιτεί τη μαζική συμμετοχή και ενεργοποίησή μας» τονίζει ο Δ. Σπάρτης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti