Υπουργείο: «Διάλογος και από κοινού πρόταση» για τις σχολές της Σπάρτης

Επιστολή Γαβρόγλου σε Βαλιώτη

Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2019 15:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπουργείο: «Διάλογος και από κοινού πρόταση» για τις σχολές της Σπάρτης

Και εκεί που το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων τηρούσε… σιγή ασυρμάτου αναφορικά με το μέλλον των Τμημάτων Νοσηλευτικής και Μηχανικών Πληροφορικής της Σπάρτης, «σπάει τη σιωπή του» με μια αινιγματική τοποθέτηση. Το Υπουργείο «θολώνει τα νερά» και ουσιαστικά συνιστά υπομονή εν αναμονή ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της ειδικής Επιτροπής.

Με επιστολή του προς τον δήμαρχο Σπάρτης Ευ. Βαλιώτη, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι συνεχίζεται το έργο της ειδικής Επιτροπής για τον νέο «χάρτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ προσθέτει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  «θα ενσκήψει σε προβλήματα που είναι πιθανό να προκληθούν σε τοπικές κοινωνίες», προσθέτοντας ότι  «μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους Πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας». Το ΥΠΠΕΘ υποστηρίζει ακόμα ότι «κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και την τοπική Ιστορία και κοινωνία». Μάλιστα, το Υπουργείο αφήνει αιχμές για τις κινητοποιήσεις των φορέων στη Λακωνία, τονίζοντας ότι «βεβιασμένες κινήσεις δεν θεωρούνται απαραίτητες και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι σχεδιάζεται Κέντρο Διετών Σπουδών με έδρα τη Λακωνία.

Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού Παιδείας στον δήμαρχο Σπάρτης έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την εξαγγελθείσα συνεργεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα ήθελα να σας ενημερώσω σε σχέση με το τι έχει συντελεστεί έως σήμερα.

Το ΥΠΠΕΘ σύστησε ειδική Επιτροπή για να μελετήσει το ζήτημα της συνέργειας των δυο ιδρυμάτων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων και έναν εκπρόσωπο του ΥΠΠΕΘ. Έως τώρα η Επιτροπή έχει εργαστεί αποκλειστικά ώστε να προδιαγράψει με οραματικό τρόπο τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνεργεία των δύο Ιδρυμάτων με γνώμονα τη δημιουργία ενός ιδρύματος αναφοράς στην περιφέρεια Πελοποννήσου που θα θεραπεύει πολύ περισσότερα επιστημονικά πεδία από όσα σήμερα υπηρετούν και τα δυο ιδρύματα μαζί.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες συνέργειας μεταξύ των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων που έχει προωθήσει το ΥΠΠΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια σχετίζονται με την δημιουργία εξωστρεφών και αναβαθμισμένων πανεπιστημίων στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε όλες τις περιπτώσεις ο στόχος είναι η εδραίωση ακαδημαϊκών μονάδων μεγάλης κρίσιμης μάζας που θα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο οι συνέργειες που έχουν ήδη νομοθετηθεί προικοδοτούνται με αύξηση της χρηματοδότησης και νέες θέσεις καθηγητών.

Μετά το πέρας αυτής της ακαδημαϊκής διαδικασίας στο πλαίσιο της Επιτροπής, το ΥΠΠΕΘ, με την ευαισθησία που το διακρίνει, θα ενσκήψει σε προβλήματα που είναι πιθανό να προκληθούν και θα λειτουργήσει με τρόπο ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνία της Περιφέρειας. Ήδη όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν σε αύξηση των Σχολών και των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη δημιουργία νέων ακαδημαϊκών μονάδων όπως νέα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και το Κέντρο Διετών Σπουδών που σχεδιάζουμε να έχει την έδρα του στη Λακωνία.

Μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, θα σας παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και από τους Πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων ώστε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας. Το μέλλον της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στη χώρα μας θα σχεδιαστεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς φορείς και το ΥΠΕΘ και δεν θα γίνει όπως τις προηγούμενες δεκαετίες με βάση συμφέροντα και πιέσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα. Το ΥΠΠΕΘ κατανοεί τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας στην Λακωνία και θα προτείνει τρόπους για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του Νομού προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μια πρόταση με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών, των πανεπιστημιακών τίτλων και την τοπική Ιστορία και κοινωνία. Συνεπώς, βεβιασμένες κινήσεις δεν θεωρούνται απαραίτητες και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΕΘ έχει ευήκοα ώτα και σε κλίμα συνεργασίας αντιμετωπίζει όλα τα επιμέρους θέματα που μπορεί να επιφέρει η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Κώστας Γαβρόγλου»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti