Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός των Λακώνων Αγίων στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Συνδυάστηκε με χειροτονία νέου διακόνου

Τετάρτη, 27 Μάρτιος 2019 14:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός των Λακώνων Αγίων στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η τοπική Εκκλησία τη σύναξη των Λακώνων Αγίων, τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πού έγιναν στις 19 Ιουνίου 1983, ορίζοντας ως εορτάσιμη ημέρα την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την εικόνα των Λακώνων Αγίων φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους 25 συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια η δισαρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Ευσταθίου και συλλειτουργούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας λειτουργίας τελέσθηκε και η εις διάκονον χειροτονία ενός ευσεβούς νέου από τα Βάτικα, του κ. Νικολάου Τσέγκα. Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος διάκονος τόνισε ότι «την μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης». Στη συνέχεια, ο χειροτονηθέντας διάκονος ευχαρίστησε την σύζυγό του, την οικογένειά του, τους ιερείς π. Παναγιώτη Κοντάκο και π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, τον πρωτοσύγκελλο της ΙΜΜΣ, πανοσ. αρχιμανδρίτη Θεόφιλο Μαντζαβράκο, τον διευθυντή και το προσωπικό του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης, στο οποίο το τελευταίο διάστημα πρόσφερε τις υπηρεσίες του, καθώς και όλους όσοι τον στήριξαν κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά και στην απόφασή του να υπηρετήσει το ιερό θυσιαστήριο. Επίσης αναφέρθηκε -εμφανώς συγκινημένος- στον αείμνηστο πατέρα του, αλλά και σ τον αείμνηστο πατέρα της συζύγου του. Ολοκληρώνοντας την χειροτονητήρια ομιλία του εξέφρασε ολόθερμες ευχαριστίες προς τον κ. Ευστάθιο, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και για το μεγαλύτερο δώρο που του προσέφερε, αυτό της ιεροσύνης. Υποσχέθηκε, δε, να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της μεγαλοσύνης του Θεού, αλλά και της εμπιστοσύνης του κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία του, ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον νέο διάκονο, ο οποίος -όπως είπε- «είναι ένας αξιόλογος νέος, που αποφάσισε να τάξει τον εαυτό του -με όλη τη δύναμη της ψυχής του- στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού». Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για το ήθος και την πίστη του, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί.  Παράλληλα επισήμανε ότι «ο βίος του κληρικού αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο και γι’ αυτό θα πρέπει να διακατέχεται από βαθιά πίστη προς τον Θεό, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινοφροσύνη». Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο κ. Ευστάθιος ευχήθηκε στον χειροτονηθέντα να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού και των Λακώνων Αγίων. Ακολούθησε η χειροτονία και αμέσως μετά, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των συγγενών του.

Με την ολοκλήρωση της πανηγυρικής δισαρχιερατικής Θείας λειτουργίας, ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τον σεβασμιώατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο για την παρουσία του και την ομιλία του στον εσπερινό, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και επιτρόπους του Ναού, καθώς και τους πιστούς που κατέκλυσαν το ναό και τις δύο ημέρες, ευχόμενος οι Λάκωνες Άγιοι να ευλογούν και να αγιάζουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα για τον συμπατριώτη μας, θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Πρόδρομο εξέφρασε ευχές «για ψυχική και σωματική δύναμη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο εξαιρετικά δύσκολο ιεραποστολικό του έργο στην μακρινή αυτή χώρα της Αφρικής». Από την πλευρά του ο κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο για την ολόψυχη στήριξή του, ενώ τόνισε ότι «πάντα θα νιώθει μέρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την οποία, όποτε έχει τη δυνατότητα, θα επισκέπτεται».

Στη χορεία των Λακώνων Αγίων ανήκουν οι:

– Όσιος Νίκων ὁ «Μετανοείτε» (26 Νοεμβρίου)
– Άγιος Θεόκλητος Λακεδαιμονίας (1 Δεκεμβρίου)
– Άγιος Λεόντιος ο εκ Μονεμβασίας (11 Δεκεμβρίου)
– Άγιος Μάξιμος ο Γραικός (Β΄ Κυριακή Νηστειών)
– Άγιος Γεώργιος ο εν Μαλεώ ασκήσας (4 Απριλίου)
– Άγιος Γρηγόριος ο εκ Μυστρά (Κυριακή Αγίων Πάντων)
– Οσία Υπομονή (29 Μαΐου)
– Άγιος Θωμάς ὁ εν Μαλεώ ασκήσας (7 Ιουλίου)
– Άγιος Ηλίας ο Νέος (823 – 903) – (17 Αυγούστου)
– Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης (21 Οκτωβρίου)
– Όσιος Σεραπίων ο Σινδόνιος (21 Μαρτίου)
– Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Θεοφάνης, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Οσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)
– Άγιος Παύλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Θεόδωρος Κυθήρων (12 Μαΐου)
– Άγιος Ρωμανός επί την σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Ισίδωρος Βουχειράς, Πατριάρχης Κων/πόλεως (μέση παραπομπής – Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Φώτιος Μονεμβασίας, Επίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ιουλίου)
– Άγιος Ρωμανός ὁ νεομάρτυς εκ Δημηνίτσης (6 Ιανουάριου)
– Άγιος Γαλακτίων εξ Ἀναβρυτής (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Νεόφυτος ὁ νεομάρτυς, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)
– Άγιος Μήτρος ή Δημήτριος ο Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)
– Άγιος Ιωάννης ὁ νεομάρτυς εκ Τουρκολέκα (16 Οκτωβρίου)
– Άγιος Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας.

Φωτο: ΙΜΜΣ

Έκθεση εικόνων

Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα