Σε κατανυκτικό κλίμα οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον βυζαντινό Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, 10 Απρίλιος 2019 15:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε κατανυκτικό κλίμα οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον βυζαντινό Μυστρά (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου, χιλιάδες προσκυνητών παρακολούθησαν σε κατανυκτικό κλίμα -και παρά την βροχόπτωση- την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος. Νωρίτερα, κατά την είσοδο των δύο Μητροπολιτών στην καστροπολιτεία του Μυστρά, ο κ. Ευστάθιος τέλεσε δέηση στο σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε το 1760 μΧ ο νέος Άγιος της Εκκλησίας, Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, οΜητροπολίτης Μάνης απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα μιλώντας για την Παναγία, «που αποτελεί την ελπίδα, την καταφυγή, το στήριγμα και την απαντοχή των πιστών», όπως ανέφερε.  Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Ευστάθιο για την πρόσκληση, μέσω της οποίας του δόθηκε η ευκαιρία να χοροστατήσει σ’ έναν ιστορικό ναό, όπου το 1449 μ.Χ στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Με την ολοκλήρωση της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος αναφέρθηκε στην μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται κάθε χρόνο στον ιστορικό αυτό χώρο κατά τους Δ΄ Χαιρετισμούς . Στη συνέχεια, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μάνης για την χοροστασία και την εμπνευσμένη ομιλία του. Επίσης,  ευχαρίστησε τα πλήθη των παρευρισκομένων προσκυνητών, που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο του ΙΝ Αγίου Δημητρίου, ευχόμενος «να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Παναγίας μας».

Την όλη πνευματική πανδαισία συμπλήρωσε η χορωδία υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτη Χρόνη.

Μέσα στα -φωτισμένα με τα φανάρια- καλντερίμια της καστροπολιτείας, οι πιστοί ένιωσαν  δέος, συγκίνηση και μεγαλείο, που παρέπεμπε στο Βυζάντιο, όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος στο Ναό των Βλαχερνών της Πόλης.

Φωτο: ΙΜΜΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα