Η νεολαία της Ευρώπης κατέθεσε προτάσεις για την ανάπτυξη της Μάνης

Ολοκληρώθηκε σεμινάριο Erasmus+ στο Γύθειο - Νέοι από 7 χώρες πρότειναν ιδέες και λύσεις για προβλήματα της περιοχής

Πέμπτη, 06 Ιούνιος 2019 13:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η νεολαία της Ευρώπης κατέθεσε προτάσεις για την ανάπτυξη της Μάνης

Ευρωπαϊκό σεμινάριο Erasmus+, κάτω απο την βασική δράση και μαθησιακή κινητικότητα ατόμων που ασχολούνται με νέους (Youth Workers), έλαβε χώρα από 16 έως 23 Μαΐου στο Γύθειο. Το σεμινάριο είχε ως κεντρικό θέμα τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσω της βιώσιμης εκμετάλλευσης, ανάδειξης και διαφύλαξης της άυλης και απτής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η διοργάνωση συντονίστηκε από τη “Humanity and Youth”, μια δυναμική άτυπη ομάδα νέων ανθρώπων που δραστηριοποιείται στο Γύθειο.

Οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το σεμινάριο προέρχονταν από επτά χώρες: την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ρουμανία, την Κύπρo, την Τουρκία και τη Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια). Οι μαθησιακές δραστηριότητες που ακολούθησαν τις μεθόδους της -άτυπης και μη τυπικής- εκπαίδευσης είχαν ως στόχο να ανασύρουν νέες ιδέες και δημιουργικές εργασίες για να πατάξουν προβλήματα, όπως η ανεργία, η αργή οικονομική ανάπτυξη, η εποχιακή προσαρμογή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προτείνοντας λύσεις και εναλλακτικές ιδέες, κατάλληλες για την περιοχή του Γυθείου, αλλά και τις χώρες των συμμετεχόντων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ένας από τους στόχους του σεμιναρίου είναι ολόκληρη η περιοχή της Μάνης να εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα του προγράμματος, έτσι ώστε να αυξηθεί η νεανική επιχειρηματικότητα, να μειωθεί η νεανική ανεργία και να δημιουργηθεί μια πολιτιστική συνείδηση  σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο που θα συνεισφέρει στην διαφύλαξη και προστασία της άυλης κληρονομιάς όλων των κρατών μελών που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Κέντρο Πολιτισμού και λαογραφικό μουσείο Γυθείου, όπου έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής από την υπεύθυνη,  η οποία που ανέλαβε την περιήγηση τους. Παράλληλα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη, το αρχαιολογικό μουσείο και την καστροπολιτεία του Μυστρά,  δράσεις που συντόνισε και πλαισίωσε ως διερμηνέας και ξεναγός η Σταυρούλα-Αδαμαντία Πετάκου, τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Διερμηνέων του Ιονίου Πανεπιστήμιου.

Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στον αγώνα δρόμου “Sparta Night Run”, έχοντας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μέλη της τοπικής  κοινωνίας, ενώ συνετέλεσαν στην διάχυση του “Active Learning Labs” προγράμματος και του Erasmus+. Διακρίθηκε με πληθώρα φωτογραφιών ο Κύπριος εταίρος, Ευάγγελος Ευαγγέλου, μέλος της οργάνωσης “Stressball” που συνεπήρε το κοινό με τον τερματισμό του και την κατάκτηση μεταλίου, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στα πλαίσια της ανάδειξης και διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς οργανώθηκε ένα εργαστήριο σαπωνοποιίας από την τοπική Βιο/Φάρμα “Mani’s Rose” που εδρεύει στην περιοχή του Χωσιαρίου. Το εργαστήριο είχε μεγάλη απήχηση, όπως και η παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων που ανέλαβε να παρασκευάσει κ. Αικατερίνη Δρογκάρη, μέλος της “Humanity and Youth”. Από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι τοπικοί χοροί και τα τραγούδια, κομμάτια και αυτά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η κ. Αφροδίτη Λιακάκου, δασκάλα χορού και ιδιοκτήτρια σχολής, επιμελήθηκε τη διδασκαλία χορών στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνουν στον «Λακωνικό Τύπο» οι διοργανωτές, «όλες αυτές οι δράσεις αποκάλυψαν το εύρος των δυνατοτήτων της μικρής μας πόλης και πως η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ιδεών και μελλοντικών προγραμμάτων. Είναι εφικτό, απεφάνθησαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος, να δημιουργηθούν καινοτόμες και δημιουργικές θέσεις εργασίας για τους όλους τους νέους  Ευρωπαίους, αντλώντας υλικό και ιδέες εκ των ενόντων. Η ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά είναι αστείρευτη και  είναι στην διάθεση όλων των λαών της για να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και να παταχθεί το φαινόμενο της νεανικής ανεργίας».

Η συντονίστρια και διδάσκουσα του προγράμματος, κ. Μαρία Καβούρη, εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξαίρετη υλοποίηση, λαμβάνοντας την ευκαιρία να ευχαριστήσει «τους εξαίρετους εταίρους συμμετέχοντες, τους τοπικούς φορείς που πίστεψαν στην αποστολή που θα έφερνε σε πέρας αυτό το σεμινάριο και –επομένως- υποστήριξαν την οργάνωση του και την πραγματοποίησή του».

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν αξίζει στα μέλη της “Humanity and Youth” που δούλεψαν ακούραστα για την υλοποίηση του προγράμματος, στην τοπική Βιο/Φάρμα Mani’s Rose, τη σχολή χορού “Γη χορών” και το ξενοδοχείο “Infinity” στο Γύθειο όπου ο ιδιοκτήτης κ. Πετράκος και η σύζυγός του παρείχαν εξαιρετικές υπηρεσίες, καθιστώντας τον χώρο τους εκτός από ένα ειδυλλιακό ξενοδοχείο και έναν άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό χώρο. Επιπλέον, ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ Λακωνίας, τόσο το τμήμα Γυθείου, όσο και τον τουριστικό τομέα, που και αυτήν την φορά τόσο άψογα μας πλαισίωσαν».

Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου

Eνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti