Υπογραφές για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου

Στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης - Τατούλης: «Άμεσα ανταποδοτικά οφέλη 5% επί των εσόδων»

Παρασκευή, 28 Ιούνιος 2019 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπογραφές για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπεγράφη την Πέμπτη (27/6) η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης (στην υποθαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου). Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς, ο κ. Bernard Clement από την Total, ο κ. Jonathan Wilson από την ExxonMobil και ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος από τα ΕΛΠΕ. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας, καθώς και πλήθος πολιτικών αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη βαρύνουσα σημασία των προσπαθειών της χώρας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτου, στέλνοντας μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ειδικότερα, αναφερόμενος στις δύο συμβάσεις ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον έχει να κάνει με γεωπολιτικά ζητήματα», και επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια επένδυση εθνικής σημασίας, που έγινε με προσεκτικό σχεδιασμό, ο οποίος δίνει ένα άλλο βάρος στη γεωπολιτική ατζέντα».

Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι ερευνητικές μελέτες στις δύο παραχωρήσεις πρέπει να προηγηθεί κύρωση των συμβάσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η πρώτη φάση αναμένεται να διαρκέσει μια τριετία και θα ακολουθήσει η δοκιμαστική γεώτρηση μετά το 2022.

Τατούλης: «Εδραιώσαμε τον ρόλο
της Περιφέρειας Πελοποννήσου»
«Άμεσο όφελος της πολιτικής μας είναι θωράκιση της αυτοδυναμίας, της αναπτυξιακής πορείας και της γεωπολιτικής θέσης της Πελοποννήσου», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων.

«Εδραιώσαμε τον ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, δεδομένου ότι κατά 95% το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΑΟΖ της Πελοποννήσου (το υπόλοιπο 5% ανήκει στα Κύθηρα και την Περιφέρεια Αττικής) και αυτό το κορυφαίο γεγονός το πετύχαμε με τη γνώση μας και την επιμονή μας να διεκδικούμε συνεχώς το συμφέρον των πολιτών της Πελοποννήσου» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «με την προσπάθειά μου και των συνεργατών μου εξασφαλίσαμε, τόσο από το οικόπεδο αυτό, όσο και από το οικόπεδο του Κυπαρισσιακού κόλπου, άμεσα ανταποδοτικά οφέλη 5% επί των εσόδων και 20% σε έργα περιβαλλοντικής εξισορρόπησης».

«Ας απαντήσει λοιπόν ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη στα τόσα ψέματα που προεκλογικά στηρίχθηκε, δυσφημώντας την προσπάθειά μας με τα “παραμύθια Τατούλη για τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια”, όπως έλεγε, αποδομώντας παράλληλα την εξαιρετική εξέλιξη για τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μας. Ασφαλώς, ο άκρατος λαϊκισμός και τα μεγάλα ψέματά του θα στιγματίζουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως αυτόν που τον επέλεξε.  Η επιτυχία μας από την άλλη πλευρά αποτελεί τη μεγάλη μας κληρονομιά στους Πελοποννήσιους πολίτες, οι οποίοι θα καρπωθούν το τεράστιο οικονομικό όφελος, που θα προκύψει σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του νόμου. Εμείς θα παραμείνουμε παρόντες για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που πετύχαμε», δήλωσε ακόμα ο Π. Τατούλης.   

Τέλος, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργο Σταθάκη, καθώς επίσης και τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Αντιδράσεις
Πάντως, την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και σύλλογοι που αντιδρούν έντονα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, καθώς θεωρούν ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Το χρονικό
Η διαδικασία για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» είχε κινηθεί τον Μάιο του 2017.

Η έρευνα για υδρογονάνθρακες θα διαρκέσει οκτώ έτη και υπάρχει δυνατότητα παράτασης. Στην πρώτη ερευνητική φάση, η οποία διαρκεί τρία έτη γίνεται η συλλογή των σεισμικών δεδομένων (δύο διαστάσεων – 2D) και η επιφανειακή γεωχημική έρευνα, στη δεύτερη φάση που διαρκεί άλλα τρία χρόνια η έρευνα επεκτείνεται στη συλλογή 3D σεισμικών δεδομένων και στην τρίτη φάση (διετής διάρκεια) εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα 4000 μέτρα (συμπεριλαμβανομένου και του βάθους της θάλασσας στο σημείο που θα επιλεγεί).

Η κοινοπραξία υποχρεούται στην υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε κάθε φάση. Επιπλέον, προβλέπεται δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών, με στόχο την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η συγκεκριμένη μονάδα θα αποτελεί και τον σύνδεσμο της κοινοπραξίας με τις τοπικές κοινωνίες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Οι σεισμικές έρευνες θα περιγράφονται σε ένα Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης που πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οικονομικό όφελος Δημοσίου
Κατά την έναρξη κάθε φάσης, ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές, όπως σε κάθε πιθανή παράταση. Τόσο κατά τη φάση έρευνας όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

Κατά τη φάση έρευνας:
- 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus)
- στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

Κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
- καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
- καταβάλλονται 200 ευρώ / km2 της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
- επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής)

cfb387360404ef6c8c33f1797ba078ae XL

Με πληροφορίες από tovima.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti