Υψηλοί σύμμαχοι για τη Νοσηλευτική

Παραμονή του τμήματος στη Σπάρτη ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΟΕΕΣΠ - Απευθύνονται στην υπουργό Παιδείας

Τρίτη, 30 Ιούλιος 2019 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υψηλοί σύμμαχοι για τη Νοσηλευτική

Δεν μένουν με… σταυρωμένα τα χέρια οι αρχές και φορείς της Λακωνίας που συνεχίζουν να διεκδικούν με κάθε μέσο πίεσης την παραμονή του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη, με ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» και τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος. Πλέον, όμως, στην προσπάθειά τους αυτή, οι Λάκωνες έχουν στο πλευρό τους και ισχυρούς υποστηρικτές, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ). Οι δύο φορείς απέστειλαν επιστολές και ψήφισμα στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αιτούμενοι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε η Νοσηλευτική να μην αλλάξει τόπο λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε συζήτηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Λακωνίας, η κ. Κεραμέως, ανέφερε ότι είναι αδύνατη τη δεδομένη χρονική στιγμή, η διατήρηση της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη, αφού οι προβλέψεις του Νόμου Γαβρόγλου για μεταφορά του τμήματος στην Τρίπολη έχουν ήδη ενσωματωθεί στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά, η υπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολιστική αναθεώρηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με βάση ακαδημαϊκά και αντικειμενικά κριτήρια, δεσμευόμενη να εξετάσει προσεκτικά το θέμα της παραμονής του τμήματος στη λακωνική πρωτεύουσα.

Η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ
«Κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μεταφορά της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, η ΓΣΕΒΕΕ ως αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από την Λακωνία (Επιμελητηρίου και τοπικής Ομοσπονδίας ΕΒΕ), θέλει να υπογραμμίσει τη σημασία που ήδη διαδραματίζει για την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και εκατοντάδες επαγγελματοΒιοτέχνες (ΕΒΕ) της Σπάρτης, η Νοσηλευτική Σχολή. Η μετακίνηση της θα προκαλέσει σημαντική απώλεια εισοδήματος για δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα που υποστηρίζουν επί χρόνια τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Επιπλέον, πλήγματα θα δεχθεί και η κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης που τροφοδοτείται από τη Νοσηλευτική Σχολή.

Κυρία Υπουργέ,
Τόσο εσείς προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση οφείλετε να επανεξετάσετε το θέμα υπό το Βάρος δύο σημαντικών εξελίξεων: Πρώτον, της απόφασης του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη. Πρόκειται για εξέλιξη που ακυρώνει το βασικότερο επιχείρημα που επικαλέστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατέληγε πώς το υπάρχον νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών και φοιτητριών της. Δεύτερον, της εσπευσμένης όσο και αδικαιολόγητης απόφασης μετακίνησης όλων των φοιτητών, κι όχι μόνο των πρωτοετών (όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενος Υπουργός) στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή όσων σπουδάζουν στο 2°, 3° και 4° έτος. Είναι μια απόφαση που αλλάζει προς το χειρότερο μια ήδη δυσμενή κατάσταση και θα οδηγήσει σε ακαριαίο οικονομικό θάνατο πολλούς επαγγελματίες της Σπάρτης!

Η ΓΣΕΒΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι η συνέχεια της οικονομικής ζωής και τα θετικά παραδείγματα πρέπει να διαφυλάσσονται και να αναπαράγονται κι όχι να ανατρέπονται σε βάρος της εργασίας και του επιπέδου ζωής χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών».

Η επιστολή της ΟΕΕΣΠ
«Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Βαγενάς και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), θα ήθελαν επί ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να σας γνωστοποιήσουν το ψήφισμα που εξέδωσε η
Ομοσπονδία μας την 1η Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τη Νοσηλευτική Σχολή στη Σπάρτη.

Η απόφαση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη βρίσκει την Ομοσπονδία μας αντίθετη, καθώς μια τέτοια απομάκρυνση θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής. Εξάλλου, ύστερα και από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δωρεά δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Σπάρτη, δεν υφίσταται πλέον ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά.

Επίσης, θα θέλαμε να σταθείτε και να επανεξετάσετε το εξής σημείο: Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα
αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Η μετακίνηση όλων των φοιτητών με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, μας γεννά ερωτήματα για την νομιμότητά της και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών. Η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης είναι επιτακτική ανάγκη για την λακωνική κοινωνία.

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας το ψήφισμα της Ομοσπονδίας μας και ευελπιστούμε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης».

Το ψήφισμα της ΟΕΕΣΠ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε.) κατά την διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2019 στην Σπάρτη Λακωνίας συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, για την απόφαση της Επιτροπής «Γαβρόγλου» για απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ από την Σπάρτη.

Η Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε. διαμαρτύρεται για την απόφαση αυτή, καθώς η Σπάρτη έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απομάκρυνση του ΚΕΕΜ ως κέντρου κατάταξης, ενώ η ενδεχόμενη απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ από την Σπάρτη είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής.

Η Σπάρτη πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και διαθέτει σύγχρονες και κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο για την διατήρηση των υφιστάμενων Σχολών αλλά και για την υποδοχή, εδραίωση και ανάπτυξη περεταίρω Τμημάτων.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
• Παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στην Σπάρτη.
• Παραμονή και ενδυνάμωση του ΤΕΙ Σπάρτης.
• Δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση των σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος