Στο προσκήνιο τα προϊόντα της λακωνικής γης από τον Π. Δούκα!

Ο σχεδιασμός του νέου δημάρχου Σπάρτης

Σάββατο, 10 Αύγουστος 2019 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο προσκήνιο τα προϊόντα της λακωνικής γης από τον Π. Δούκα!

Ο νομός Λακωνίας στήριζε ανέκαθεν την τοπική οικονομία του στον αγροκτηνοτροφικό τομέα και τα «χρυσοφόρα» προϊόντα της εύφορης γης του. Τα πλούσια αγαθά διαχωρίζονται σε εκείνα που προκύπτουν απευθείας από την παραγωγική διαδικασία και σε εκείνα που υφίστανται επεξεργασία, προτού λάβουν την τελική μορφή τους.

Διαχρονικά, η συζήτηση μεταξύ παραγωγών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και αρχών αφορούσε την αναζήτηση τρόπων και μεθόδων οργανωμένης προώθησης και διάθεσης των προϊόντων στην εγχώρια αγορά, αλλά και εκείνης του εξωτερικού, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει βάσει της ποιότητας και της ονομασίας προέλευσής τους.

Κοινή συνισταμένη όλων των δημοσίων παρεμβάσεων μέχρι σήμερα είναι ότι τα κάθε λογής λακωνικά προϊόντα χρήζουν ενός στρατηγικού σχεδιασμού κι επιχειρηματικού πλάνου, με την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, που θα τα βγάλει από την αποσπασματική και τμηματική διακίνησή τους και θα τα οδηγήσει αποτελεσματικά στην εξωστρέφεια και τις νέες αγορές. Ένα οργανωμένο δίκτυο καταγραφής των προϊόντων και διασύνδεσής τους με τους αγοραστές, τα σημεία πώλησης και τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή, μέσα από επαφές και σύναψη συμφωνιών, είναι η «ομπρέλα» που απαιτείται για να εκτιναχθεί η αξία των  λακωνικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο.

Και σε αυτό το σημείο αποκτάει ρόλο η νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Πέτρος Δούκας. Όπως είχε τονίσει -επανειλημμένως- προεκλογικά, στους πρωταρχικούς στόχους του ήταν η στήριξη τοπικών παραγωγών και προϊόντων(πχ ελαιόλαδο, τυροκομικά, βότανα κ.α.), μέσω επίτευξης συμφωνιών για προώθησή τους σε διεθνείς αγορές. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Σπάρτης, καθώς θα επιδιωχθεί και διαδημοτική συνεργασία με τους υπόλοιπους λακωνικούς δήμους.

Και τώρα φαίνεται ότι ο Π. Δούκας στοχεύει να κάνει τις προθέσεις του πράξη, πιστός στις δεσμεύσεις του, αξιοποιώντας και τις υψηλές γνωριμίες που διαθέτει. Όπως ανέφερε, λοιπόν, «σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε στη Σπάρτη, ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο και έκθεση με θέμα "Τα προϊόντα της Λακωνικής γης"». Η διοργάνωση θα αναληφθεί από τον Δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με το ICC - International Chamber of Commerce Ελλάδας (Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας), του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Δούκας.

«Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες και με άλλους διοργανωτές τέτοιων εκθέσεων και συμποσίων που ίσως ενδιαφέρονται», πρόσθεσε ο Λάκωνας πολιτικός.

Τα προϊόντα της λακωνικής γης, που στοχεύει να εντάξει στην παραπάνω δράση προβολής ο Π. Δούκας, είναι: Λάδι, ελιές, πορτοκάλια, χυμοί, τραχανάς-χυλοπίτες, μέλι, χοιρινά-παστά, κρασί-σταφύλια-τσίπουρο, παξιμάδια, τυριά-μυζήθρα-γαλακτοκομικά, γλυκά κουταλιού-κάστανα, βαλσαμόλαδο (φαρμακευτικές εταιρείες), κεραλοιφές (φαρμακευτικές εταιρείες), εκχυλίσματα από βότανα του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του Αγροτικού Τουρισμού, με δράσεις λιομαζώματος, αλλά κι επισκέψεις σε αγροτικές εγκαταστάσεις και οινοποιεία.

Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Σπάρτης, «θα γίνει πρόσκληση σε γεωπόνους και agricultural economists (οικονομολόγων γεωπονικού-αγροτικού τομέα) από την Ολλανδία και το Ισραήλ, για να μας αναλύσουν τρόπους αύξησης της παραγωγής και της αξίας των προϊόντων που παράγει η λακωνική γη, δεδομένου ότι στα κράτη αυτά, η αξία της στρεμματικής απόδοσης φαίνεται να είναι τετραπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα».

Στόχοι της νέας Δημοτικής Αρχής είναι: 1. Ανάδειξη των προϊόντων, 2. Ανάδειξη του brand name των σπαρτιατικών προϊόντων, 3. Διευκόλυνση συνεργασιών, 4. Διευκόλυνση εξαγωγών, 5. Δικτύωση με διανομείς, 6. Εντοπισμός προβλημάτων, 7. Κινητοποίηση της δύναμης των ομογενών.

Η Δημοτική Αρχή του Π. Δούκα αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς την ομάδα που θα αναλάβει τα σχετικά με τη διοργάνωση.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα