Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το παιδί μας

Οι ειδικοί, Ελπίδα Κυριακίδου και Σταύρη Πλαγάκη, μας απαντούν.

Παρασκευή, 06 Σεπτέμβριος 2019 22:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το παιδί μας

Οι διακοπές τελείωσαν, το φθινόπωρο ήδη έκανε την εμφάνισή του και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής. Πολλά είναι τα παιδιά που θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Άλλες τόσες και οι ανήσυχες μητέρες που θα τα συνοδεύσουν. Τι πρέπει όμως να κάνουν για να γίνει η προσαρμογή τους στο νέο αυτό περιβάλλον με ευχάριστο και ανώδυνο τρόπο;

Οι ειδικοί, Ελπίδα Κυριακίδου, πιστοποιημένη σύμβουλος attachment parenting και Σταύρη Πλαγάκη, φιλόλογος, μας απαντούν.

Είναι βέβαιο ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο για πολλούς μικρούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους είναι συχνά μια κατάσταση έντονα συναισθηματικά φορτισμένη. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά μπορεί να νιώσουν μεγάλο άγχος και φόβο, μπορεί να κλάψουν, να θυμώσουν, ακόμα και να αρνηθούν να πάνε σχολείο. Πως πρέπει οι γονείς να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση;

Ε. Κυριακίδου: Το άγχος αποχωρισμού είναι μια αντίδραση τόσο φυσιολογική όσο και το γέλιο όταν μας συμβαίνει κάτι ευχάριστο. Όταν οι περιστάσεις πχ. Σχολείο κάνουν τον αποχωρισμό αναπόφευκτο, συμπαραστεκόμαστε και δίνουμε προσοχή στους φόβους και στα δάκρυα του παιδιού. Σκοπός δεν είναι ούτε να αποσπάσουμε την προσοχή του παιδιού μας με υποσχέσεις άσχετες όπως δώρα γλυκίσματα κλπ αλλά ούτε να ακυρώσουμε το συναίσθημά του λέγοντας κουβέντες όπως «Έλα τώρα μην κλαις πρέπει να είσαι δυνατή/τος». Σκοπός είναι αγκαλιάσουμε το συναίσθημά του και να το αφήσουμε να εκφραστεί ελεύθερα, να αφεθεί κατανοώντας την καινούρια αυτή εμπειρία. Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως σύντομα θα είμαστε πάλι μαζί και θα περάσουμε υπέροχα.

Πως πρέπει να γίνει η αρχή της κοινωνικοποίησης;
Ε.Κ.: Η κοινωνικοποίηση ξεκινά από την ανάγκη μας για αποδοχή και κατανόηση. Για να νιώσουμε αποδεκτοί και ασφαλείς σε ένα νέο περιβάλλον πρέπει πρώτα να έχουμε βιώσει αυτά τα συναισθήματα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους φροντιστές μας. Επομένως πριν αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά μας να κοινωνικοποιηθούν να είμαστε πρώτα σίγουροι πως έχουμε φροντίσει να έχουν νιώσει το υπέροχο αυτό συναίσθημα της αποδοχής. Θυμηθείτε πως είστε ο καθρέφτης μέσα από τον οποίο βλέπει το παιδί σας την αξία του.

Πώς οι γονείς πρέπει να έχουν προετοιμάσει το παιδί τους για τις απαιτήσεις και τους κανόνες που διέπουν το νηπιαγωγείο και το δημοτικό;
Ε.Κ.: Τα όρια και οι κανόνες υπάρχουν για να νιώθουμε και να είμαστε στην πραγματικότητα ασφαλείς. Κάθε οικογένεια έχοντας τη δική της μοναδική κουλτούρα και σύσταση είναι σημαντικό να διέπεται από κάποιους σαφείς κανόνες. Όταν οι κανόνες και τα όρια δεν μπαίνουν με τρόπο τιμωρητικό αλλά λειτουργικό, όλοι σπεύδουν να τα τηρήσουν για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Επομένως η προετοιμασία που πρέπει να κάνει κάθε γονιός για τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον είναι να θέσει δίκαιους κανόνες στο σπίτι.

Το σχολείο είναι πρωτίστως υπόθεση του παιδιού. Πώς θα το βοηθήσουμε να αναπτύξει αυτονομία;
Σ. Πλαγάκη: Μέσω της αυτονομίας το παιδί νιώθει ικανό να αντιμετωπίσει μόνο του τις υποχρεώσεις του αλλά και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητά του . Βασική προϋπόθεση της επίτευξης αυτού του στόχου είναι η βοήθεια απ' τους γονείς , οι οποίοι πρέπει να σταθούν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν χώρο στο παιδί τους να δοκιμάσει να τα καταφέρει μόνο του. Ακόμα και στην καθημερινή μελέτη η βοήθεια που πρέπει να παρέχεται είναι συγκεκριμένη. Ο γονέας ή ο ειδικός θα πρέπει να ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να οργανώνει το χρόνο του και μέσα από σωστά ερεθίσματα και παραδείγματα να το βοηθά να καταλήξει στις λύσεις μόνο του. Ποτέ οι «λυμένες ασκήσεις» δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και φυσικά δεν βοηθούν στο να κατακτηθεί η γνώση.

Πρέπει να φέρω το παιδί μου σε επαφή με τα μαθήματα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Πως θα το βοηθήσω να αναπτύξει καλές συνήθειες διαβάσματος;
Σ.Π.: Όλα τα παιδιά έχουν συνδυάσει τις σχολικές διακοπές με την ανεμελιά και κυρίως με την αποχή απ΄ το διάβασμα. Στο άκουσμα και μόνο της μελέτης και της πρώτης επαφής με την ύλη της επόμενης τάξης δημιουργούνται εντάσεις και αντιδράσεις . Μια τέτοια αρνητική αντίδραση είναι πιθανό να δημιουργήσει απέχθεια για το σχολείο και το διάβασμα και φυσικά τριβή ανάμεσα στη σχέση γονέα και παιδιού .Καλό θα ήταν το παιδί να έρθει σε επαφή με υλικό το οποίο θα αποτελέσει απλά μία υπενθύμιση των όσων έχει διδαχθεί την προηγούμενη χρονιά , αντιμετωπίζοντας έτσι και τις αδυναμίες που ίσως είχαν εντοπιστεί , καθιστώντας το έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της επόμενης τάξης.

Αν δω αντιδράσεις ενάντια στα μαθήματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς πρέπει να το πιέσω;
Σ.Π.: Το καθημερινό διάβασμα είναι μια διαδικασία η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από εντάσεις και άρνηση. Η σχέση γονέα και παιδιού φθείρεται καθώς οι ρόλοι αλλάζουν =ο γονέας γίνεται δάσκαλος και το παιδί μαθητής. Τα νέα δεδομένα διαταράσσουν τις ισορροπίες με αποτέλεσμα η μελέτη να γίνεται μία επίπονη και κουραστική διαδικασία. Σίγουρα το παιδί στην αρχή της σχολικής χρονιάς χρειάζεται χρόνο και σε καμία περίπτωση η πίεση θα βοηθήσει την ήδη οξυμένη κατάσταση. Δώστε χρόνο και δείξτε υπομονή μέχρι να γίνει η προσαρμογή και να εγκλιματιστεί το παιδί στα νέα δεδομένα. Στο ενδεχόμενο που η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ή ακόμα χειρότερα οξύνεται απευθυνθείτε σε ειδικούς που θα αναλάβουν τη μελέτη ανώδυνα και για τα παιδιά αλλά και για εσάς τους ίδιους.


Το ταξίδι της γονεϊκότητας είναι από τα πιο όμορφα αλλά ταυτόχρονα τυφλά ταξίδια. Μας συναρπάζουν αλλά δεν ξέρουμε καμιά φορά ούτε αν βαδίζουμε σωστά ούτε που θα καταλήξουμε. Μαγικές λύσεις και μαγικό ραβδί δεν υπάρχουν. Αυτό το ταξίδι απαιτεί πολλή προσωπική προσπάθεια, σωστή ενημέρωση και συνεχείς προσαρμογές.

Καλή σχολική χρονιά με πολλή αγάπη πολλές γνώσεις και όμορφες εμπειρίες.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος