«Καμπανάκι» από Λάκωνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Διατήρηση του Τμήματος Στατιστικής ζητεί η ΕΛΜΕ - Τουλάχιστον επαναφορά της Νοσηλευτικής προτείνει το Επιμελητήριο - Καυστική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 15 Νοέμβριος 2019 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπανάκι» από Λάκωνες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πιέσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για το μέλλον της   Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στη Σπάρτη  ασκούν φορείς και συλλογικότητες της Λακωνίας, ύστερα από την απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης που επρόκειτο να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021).

Σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το Επιμελητήριο Λακωνίας, δια του προέδρου του Ιωάννη Παναρίτη, επισημαίνει τα εξής: «Με έκπληξη και ανησυχία διαβάσαμε την ανακοίνωσή σας για την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν, όπως τονίζετε, “προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση”. Σίγουρα η θεσμοθέτηση και η λειτουργία νέων τμημάτων θα πρέπει να “ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες…”. Δε θα κρίνουμε, τη δεδομένη στιγμή, αν η προηγούμενη κυβέρνηση τήρησε αυτές τις αρχές ή εάν η τωρινή θα τις ακολουθήσει, αλλά η ζωή έχει αποδείξει ότι η κάθε κυβέρνηση προβαίνει σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση κυρίως τις δικές της επιλογές και τις πιέσεις που δέχεται από μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τελικά τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία μιας ποιοτικής παιδείας σε όλες τις σχολές και τα τμήματα», τονίζει το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Όπως ισχυρίζεται το Επιμελητήριο, «με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, η κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα αναστατώθηκε από αλλαγές, στις οποίες δε συμφωνούσαμε, όπως η κατάργηση τμημάτων. Επαναστατήσαμε, καταθέσαμε τις απόψεις μας, συζητήσαμε και μαζί σας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, και τελικά “παρηγορηθήκαμε” με τη δημιουργία των νέων τμημάτων. Εάν κρίνεται από τους αρμόδιους φορείς ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης δε συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της παιδείας και πρέπει να ακυρωθεί, αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις καταργήσεις σχολών που περιείχε. Κατά συνέπεια για την περίπτωση της Λακωνίας θα πρέπει να επανέλθει η Νοσηλευτική Σχολή στη Σπάρτη, αίτημα το οποίο σας καταθέσαμε και προσωπικά θεωρώντας τη Σχολή αυτή ζωτικής σημασίας για τον τόπο».

Το Επιμελητήριο τονίζει ακόμα: «Σίγουρα η έλλειψη υποδομών και προσωπικού είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και εύρυθμης λειτουργίας των σχολών.  Είναι, όμως, ευρέως γνωστό ότι πολλές πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν, δυστυχώς, με στοιχειώδεις υποδομές και προσωπικό. Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η κάλυψη των κενών και η ενδυνάμωση όλων των σχολών.

Λυπούμαστε που για μία ακόμη φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ελπίζουμε, την ύστατη στιγμή να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας, που είναι πράγματι παραμελημένος σε πολλούς τομείς. Η κοινωνία και η οικονομία της Λακωνίας αναμένουν βελτιώσεις και δεν αντέχουν πλέον καμία υποβάθμιση».

panepistimio spartis

ΕΛΜΕ: «Να λειτουργήσει
κανονικά η Στατιστική»
Για την αναστολή λειτουργιάς του μελλοντικού Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης της Σπάρτης υπήρξε παρέμβαση και από την ΕΛΜΕ Λακωνίας. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουμουνδούρος και ο γραμματέας Γιάννης Σταυρόπουλος, η Ένωση τονίζει τα εξής: «Η απόφαση για αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37+1 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και της Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης αποτελεί βήμα στη συρρίκνωση της Δημόσιας Παιδείας. Έρχεται σε αντίθεση με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, που είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την στελέχωση τους.

Ειδικότερα δέχεται πλήγμα το ΠΑ.ΠΕΛ. και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία του νέου τμήματος μετά την μετακίνηση του τμήματος  Νοσηλευτικής. Χωρίς κανένα διάλογο με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την τοπική κοινωνία η κυβέρνηση αγνοεί την περιφέρεια.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να εξασφάλιση τους πόρους και τα μέσα που θα προάγουν τις επιστήμες και θα αποκεντρώνουν τον Πανεπιστημιακό χάρτη και να μην προχωρά σε μονομερείς κινήσεις που θα αποστερούν από το Πανεπιστήμιο της πόλις μας την ζωτικότητα που χρειάζεται για να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους φοιτητές ερευνητές και πανεπιστημιακούς.

Αναμένουμε από τους φορείς του Νομού, Πρυτανικό Συμβούλιο, Βουλευτές Περιφέρεια Δημάρχους να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση και να απαιτήσουν τάχιστα να προετοιμαστεί για να λειτουργήσει από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά το τμήμα που έχει ανασταλεί».

ΣΥΡΙΖΑ προς ΝΔ:
«Μια οφειλόμενη απάντηση»
Έξαλλου, σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Κάνουν σοβαρή προσπάθεια με τις ανακοινώσεις τους τα στελέχη της ΝΔ να “σβήσουν” το παρελθόν και να κρύψουν το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για την Δημόσια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα την Τριτοβάθμια. Δεν είναι η πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, έχουν μακρύ παρελθόν, και η προσπάθεια να το ξεχάσουν επιβεβαιώνει την χρόνια αδράνειά τους για τα θέματα του τόπου μας, παρά τις κατά καιρούς επικοινωνιακές κινήσεις τους. Στην ιστορία των Πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν απλοί παρατηρητές. Ίδρυσαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε μια νύχτα, στο σκοτάδι, που για αρκετά χρόνια λειτουργούσαν εγκαταλελειμμένα από τις κυβερνήσεις πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Το τμήμα Νοσηλευτικής λειτουργούσε για αρκετά χρόνια μέσα στο Γ/Ν Λακωνίας, κάτω από τους θαλάμους ασθενών, και μέχρι που μετακόμισε (δεν ανεστάλη, ούτε καταργήθηκε) στην Τρίπολη δεν είχε Εστία-Λέσχη-Βιβλιοθήκες και άλλες απαραίτητες υποδομές. Επιτέλους, ποιος είχε μέχρι το 2015 το Γ/Ν Λακωνίας εγκαταλελειμμένο και υποβαθμισμένο, με μόνο ενδιαφέρον ποιος θα τοποθετηθεί Διοικητής; Όσο όμως και να προσπαθούν τα στελέχη της ΝΔ  να το αποκρύψουν, η εμπλοκή του “Ιδρύματος Νιάρχου” στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αν περνάτε από την Γυθείου ρίξτε μια ματιά σε ένα κτήριο πιο δίπλα, τυλιγμένο με δίχτυ. Είναι η Φοιτητική Εστία που θα κατασκευάζατε -επί των ημερών σας. Ανατρέξτε στο αρχείο να δείτε φωτογραφίες σας μαζί με άλλους κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες από την έναρξη των εργασιών. Τότε χρήματα και πλεονάσματα υπήρχαν!

 Δεν ξέρουμε αν γνωρίζεστε επίσης με τον πρώην Πρόεδρο του τμήματος της Νοσηλευτικής που πρωτοστάτησε να αποφασίσει η Συνέλευση του Τμήματος την μετεγκατάστασή του στην Τρίπολη, καθώς και τις ακάματες προσπάθειές του να πείσει και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΠΑΠΕΛ, την επίμονη επιχειρηματολογία του προς τον Υπουργό για το Αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ για την ορθότητα της απόφασής τους. Για τις υπηρεσίες του μάλιστα τον κάνατε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας. Εύγε! Κι όλα αυτά μάλιστα με τη συμφωνία των φοιτητών. Πάει πολύ λοιπόν τις μεθοδεύσεις δικών σας ακαδημαϊκών παραγόντων να τις φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Σπάρτη και στο ΠΑΠΕΛ δύο νέα τμήματα: Φυσικοθεραπείας, που ήδη λειτουργεί με 104 φοιτητές και Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης που θα λειτουργούσε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Επίσης, θεσμοθέτησε τα Διετή Προγράμματα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Τμήματα με υψηλή ζήτηση που θα προσέλκυαν νέους επιστήμονες και ερευνητές που θα τα στελέχωναν. Αναβάθμισε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Πανεπιστημιακό Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, μια απολύτως συνετή απόφαση. Σε αντίθεση με τα διετή προγράμματα και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης που τα βάλατε “στον πάγο” μέχρι να τα καταργήσετε. Τέλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε το αυτονόητο, αναβαθμίζοντας το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο εσείς ιδρύσατε αλλά αφήσατε στην τύχη του.
Και σας ρωτάμε:
- Γιατί δεν επαναφέρετε τη Νοσηλευτική, όπως είχατε δεσμευτεί;
- Γιατί δεν παρεμβαίνετε να μην ανασταλούν τα άλλα;
- Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Παραδεχτείτε ότι η προσπάθεια αποδόμησης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, η υποβάθμιση και η κατασυκοφάντηση που επιχειρείτε είναι για να ανοιχτεί διάδρομος στα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι απαίτηση των κολεγίων και των ιδιωτικών ΙΕΚ τέτοια τμήματα και προγράμματα να περάσουν στα χέρια τους. Δεν είναι έγνοια σας η μόρφωση όλων των παιδιών, αλλά η κερδοφορία των ιδιωτών που θα αρπάζουν τα "φιλέτα" της Δημόσιας Παιδείας. Το αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής σας να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Λακωνίας, η αγωνία σας να κατεδαφίσετε ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, που δεν λειτουργεί πλέον κανένα τμήμα από το πρόγραμμα Μαθητείας στο νομό μας, που αρκετοί μαθητές του ΕΠΑΛ Σπάρτης -το μεγαλύτερο του Νομού- δεν διδάσκονται τα μαθήματά τους γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ κοντεύουν Χριστούγεννα.

Αυτό είναι το έργο σας στους 5 πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ περιμένουν να εφαρμόσετε ξανά την πολιτική Αρβανιτόπουλου που τους υποσχεθήκατε προεκλογικά. Χαίρονται ιδιαίτερα για τις απόψεις που εκφράζει ο νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που τοποθετήσατε πρόσφατα».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται: «Καλές επιδόσεις έχετε μόνο στην καταστολή και στις αντιδημοκρατικές δραστηριότητες. “Παλιά μου τέχνη κόσκινο” που λέει και ο λαός μας. Όσον αφορά στους κλέφτες, ψάξτε τους στο παρελθόν σας, αυτούς με τα λευκά κολάρα, που τους ξαναδίνετε θεσούλες με παχυλούς μισθούς. Όσο για τους ψεύτες που είχατε σημαία στην προεκλογική σας εκστρατεία, ρίξτε μια ματιά στον καθρέφτη, θα τους αναγνωρίσετε. Μόνο μην ξεχνάτε: “O ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται”».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti