Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη η συμμετοχή των πιστών στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλης

Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2019 14:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Τη μνήμη του πολιούχου της Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» εόρτασε και φέτος η Σπάρτη, με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίσαντα ιερό ναό τελέσθηκε αρχικά ο όρθρος, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Την αρτοκλασία ευλόγησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Στην πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν, επίσης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά, για την τιμητική πρόσκληση, τον Μητροπολίτη Ευστάθιο, τον οποίο χαρακτήρισε «πνευματικό διδάσκαλό» του και «καύχημα για την Εκκλησία της Ελλάδος». Απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον ναό, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην «αλλοτρίωση και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό της εποχής μας», προτρέποντας το εκκλησίασμα να στραφεί, «με μετάνοια και προσευχή, σε όσα πραγματικά έχουν αξία και τα οποία μόνο η ‘’εν Χριστώ ζωή’’ μπορεί να εξασφαλίσει».

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Οσίου Νίκωνος, διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας (Λυκούργου, κεντρική πλατεία, Κων. Παλαιολόγου, Λυκούργου και επιστροφή στον ναό). Πλήθος πιστών  παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του ναού, τον ευαγή κλήρο, τις αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Φιλαρμονική Δ. Σπάρτης, Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, κ.α), τους μαθητές των σχολείων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση τόσο του εσπερινού όσο και της Θείας λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λακωνίας Αθ. Δαβάκης και Ν. Κρητικός, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ν. Τζινιέρης, ο δήμαρχος Σπάρτης Π. Δούκας και  ο δήμαρχος Ευρώτα Δ. Βέρδος. Επίσης, παρέστησαν ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος Αθ.  Χρυσακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΣ,  ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος Π. Πούπουζας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Β. Τσιγαρίδης, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Πανηγυρικός ο πολυαρχιερατικός εσπερινός
Εξάλλου, με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», ο μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη εορτή του πολιούχου της Σπάρτης.

Στην εσπερινή λατρευτική σύναξη συμμετείχαν, ως προσκεκλημένοι του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος χοροστάτησε.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος αναφέρθηκε στην χαρμόσυνη εορτή του πολιούχου της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε», ο οποίος «επί χίλια και πλέον έτη προστατεύει την Λακεδαίμονα και αποτελεί τον πνευματικό πατέρα των ανθρώπων που έχουν πνεύμα μαθητείας». Στη συνέχεια παρουσίασε στο εκκλησίασμα, με επαινετικά λόγια, τους σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο, τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής του.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος αρχικά, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των παρευρισκομένων Μητροπολιτών, ευχαρίστησε τον κ. Ευστάθιο για «την ευγενική όσο και τιμητική πρόσκληση». Επίσης, ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο, επειδή με «τη βιοτή, τον  λόγο και τα έργα του τιμά την Ορθοδοξία και δίνει τη δυνατότητα στους νεώτερους να γίνουν μαθητές του στο ήθος, την ευστάθεια και την αγάπη του για την Εκκλησία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο κ. Φιλόθεος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, που  «αποτέλεσε μία δεσπόζουσα μορφή του Χριστιανισμού για τη Σπάρτη και ολόκληρη τη Λακωνία σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή». Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου στάθηκε ιδιαίτερα στον πυρήνα του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος, υπογραμμίζοντας ότι «η μετάνοια αποτελεί την απόδειξη της απέραντης αγάπης του Θεού προς τον Άνθρωπο. Ο Θεός, ακόμα και όταν ο Άνθρωπος αμαρτάνει, πάντα τον επιζητεί και αγωνιά για  την επιστροφή του στην πατρική αγκαλιά». Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους ευλαβείς χριστιανούς τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, να επιχειρήσουν «μία επαναπροσέγγιση με τον Ουράνιο Πατέρα μας με ειλικρινή και βασανιστική μετάνοια, εξομολόγηση και μετάληψη των αχράντων μυστηρίων».

Φωτο: ΙΜΜΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti