Επιβλαβής οργανισμός χτυπά την τομάτα

Οδηγίες από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Λακωνίας

Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2019 07:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιβλαβής οργανισμός χτυπά την τομάτα

Την εμφάνιση ιού που αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας, κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας αλλά και της πιπεριάς, ανακοίνωσε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας.

Ο επιβλαβής οργανισμός Tomato Brown Rugose Fruit Virus – ToBRFV (Ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας) έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας στο Νομό Χανίων στην Κρήτη. Ο ιός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (EPPO).

Σύμφωνα με την Απόφαση της Μόνιμης Επιτροπής Υγείας των Φυτών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα επίσημα μέτρα για την αποφυγή της εισόδου και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ToBRFV στον Ενωσιακό Χώρο είναι η υποχρέωση της διακίνησης φυτών και σπόρων τομάτας με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο και των εισαγομένων που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της Ένωσης με Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας.

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται στα φύλλα, στελέχη και τους καρπούς. Τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος και περιστασιακά στένωση. Νεκρωτικές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε ποδίσκους, κάλυκες και μίσχους. Οι καρποί εμφανίζουν κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους, καστανές περιοχές και ρυτίδωση, όπως επίσης παραμορφώσεις και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση. Η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται από 30 έως 70%. Στην πιπεριά, τα συμπτώματα στα φύλλα περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ελάσματος, κιτρινίσματα και μωσαϊκό. Οι καρποί της πιπεριάς εμφανίζουν παραμορφώσεις, ανομοιόμορφο χρωματισμό με κίτρινες και καστανές περιοχές και πράσινες ραβδώσεις.

Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανόν με τον μολυσμένο σπόρο. Οι βομβίνοι (Bombus terrestris) μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης των φυτών.

Τα μέτρα τα οποία συστήνονται στους καλλιεργητές τομάτας, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό ToBRFV, περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου και υγιών φυταρίων για φύτευση.

2. Συστηματικός έλεγχος τόσο των σπορείων όσο και κατά διαστήματα των φυτών μετά τη μεταφύτευσή τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.

3. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl ή Virkon S ή αποβουτυρωμένου γάλακτος (τουλάχιστον 3,5% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη).

4. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών και καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.

5. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζομένους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Στην είσοδο των θερμοκηπίων θα πρέπει να υπάρχουν ταπέτα με απολυμαντικό.

6. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

7. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους γύρω από τα θερμοκήπια. Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α 307) αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων στα τηλέφωνα 2731363328-2731363333.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti