Νωχελική η αγορά του ελαιολάδου

Φόβοι για είσοδο βακτηρίου που θα απειλήσει τα ελαιόδεντρα στη Λακωνία

Σάββατο, 21 Δεκέμβριος 2019 09:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νωχελική η αγορά του ελαιολάδου

Σε χαμηλές «πτήσεις» φαίνεται ότι κινείται η ζήτηση του ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά, παρά τις χαµηλές τιµές που διαθέτουν το προϊόν οι παραγωγοί. Εκτός από τις χαµηλές τιµές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Agrenda», τους παράγοντες της ελαιοπαραγωγής ανησυχεί το  φαινόμενο της υποτονικής αξίωσης για ελαιόλαδο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για κινητικότητα και ρευστότητα στους συντελεστές της παραγωγής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Ιταλία, όπου παραγωγοί και συνεταιρισµοί διαπιστώνουν «κρίση τιµών», καθώς από την αρχή της ελαιοκοµικής περιόδου έως τώρα, οι τιμές έχουν κάνει «βουτιά» κατά 40,32% ως προς τα υψηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι στην αγορά του Μπάρι, έξτρα παρθένα ελαιόλαδα µε οξύτητα έως 0,4% πωλούνται από 3,30 ευρώ το κιλό µε «οροφή» τα 3,70 ευρώ.

Όσον αφορά τη Λακωνία, όπου η συγκομιδή και ελαιοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε αρκετές περιοχές του νομού, η τιµή με δυσκολία αγγίζει τα 3 ευρώ το κιλό και αυτή αποτυπώνεται σε περιορισµένες ποσότητες προϊόντος, όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μολάων-Πακίων κ.  Παναγιώτης Ντανάκας.

Με πληροφορίες από agronews.gr-«Agrenda»

«Καμπανάκι» για επικίνδυνο βακτήριο
Εξάλλου, τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας αναφορικά με την επικινδυνότητα εισόδου του επιβλαβούς βακτηρίου καραντίνας «Xylella fastidiosa» στη Λακωνία, εφόσον δεν υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή από όλους τους εμπλεκομένους στην καλλιέργεια και εμπορία ελαιoδένδρων. Σύμφωνα με την υπηρεσία, «πρόκειται για τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή κίνδυνο της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας». Τεράστιες ζημιές καταγράφονται στην επαρχία του Λέτσε (Lecce) της Περιφέρειας Απουλία (Apulia) της Νότιας Ιταλίας από το 2013, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της ελιάς. Το 2015 ο επιβλαβής οργανισμός εντοπίστηκε στην Κορσική της Γαλλίας σε φυτά πολύγαλα και το 2016 σε γλαστρικά φυτά πικροδάφνης στη Γερμανία. Την ίδια χρονιά καθώς και το 2017 το βακτήριο ανιχνεύτηκε στις Βαλεαρίδες νήσους σε 12 είδη φυτών (ελιά, αγριελιά, πολύγαλα, κερασιά, δαμασκηνιά, ακακία, λεβάντα, αμπέλι, πικροδάφνη κ.α.) και σε οπωρώνες αμυγδαλιάς στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας. Το 2018 το βακτήριο εντοπίστηκε σε ελαιώνα στην περιοχή της Μαδρίτης και σε βερικοκιές. Την τρέχουσα χρονιά επιβεβαιώθηκαν θετικά δείγματα στην Περιφέρεια της Προβηγκίας -Άλπεων-Κυανής Ακτής της Γαλλίας και στην Περιφέρεια Πόρτο της Πορτογαλίας. Ανησυχητικές είναι οι συνεχείς γνωστοποιήσεις προσβολών σε φυτικά είδη που δεν έχουν αναφερθεί ξανά στην επικράτεια της Ένωσης.

Βασικό εργαλείο πρόληψης, σύμφωνα με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας, αποτελεί η χρήση υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού φυτικού υλικού με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή με πιστοποιητικό φυτοϋγείας μαζί με τη συνεχή παρατήρηση των ελαιοκαλλιεργειών για συμπτώματα.

To φυτοπαθογόνο βακτήριο έχει περισσότερα από 300 είδη φυτά-ξενιστές και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής αξίας, όπως ελιές, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, οπορωφόρα δένδρα, καθώς και καλλωπιστικά. Τα αρχικά συμπτώματα από την προσβολή του βακτηρίου εκδηλώνονται ως χλώρωση, καψάλισμα των φύλλων, νέκρωση των κορυφών και των κλαδιών με τελική κατάληξη το θάνατο του φυτού. Σημειώνεται ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν προσβεβλημένα φυτά του ιδίου είδους με ή χωρίς συμπτώματα Οι κυριότεροι τρόποι να εισαχθεί το παθογόνο σε μία περιοχή είναι με: α) τα φυτά προς φύτευση, κύριο τρόπο μεταφοράς του βακτηρίου σε μεγάλες αποστάσεις και β) τα μυζητικά έντομα φορείς, (της οικογένειας των Cicadidae και Cercopida, κοινώς τζιτζικάκια) που λειτουργούν ως φορείς του βακτηρίου συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων φορέων που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω στα φυτά.

«Το βακτήριο αποτελεί για τη χώρα μας επιβλαβή οργανισμό καραντίνας και υπόκειται σε ετήσιους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους βάσει του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων, οι οποίοι υλοποιούνται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επισημαίνεται ότι η χώρα μας λόγω των κλιματικών συνθηκών, διατρέχει μαζί με την Ιταλία και την Ιβηρική Χερσόνησο το μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του βακτηρίου», σημειώνει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας.

Για οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση συμπτωμάτων, οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν αμέσως το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λακωνίας στα τηλέφωνα 27313 63328 και 27313 63333.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος