Νεογέννητα με ΑΦΜ-ΑΜΚΑ στο Νοσοκομείο Σπάρτης!

Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα «μιας στάσης» - Τι δήλωσε ο Λάκωνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2020 14:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νεογέννητα με ΑΦΜ-ΑΜΚΑ στο Νοσοκομείο Σπάρτης!

Αριθμό Φορολογικού και Ασφαλιστικού Μητρώου (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) αποκτούν τα μωρά που γεννιούνται από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα. Τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας έθεσαν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών σε 15 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα που υλοποιείται σε πρώτη φάση το πρόγραμμα είναι και το Νοσοκομείο Σπάρτης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να εφαρμόζεται καθολικά, σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία θα ολοκληρώνεται για τους γονείς εντός του μαιευτηρίου, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας. Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια.

Η δήλωση των γονέων θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται με τα εξής βήματα:
- Οι γονείς που από σήμερα αποκτούν παιδί θα πρέπει να προσέρχονται σε αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων, όπου θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους.
- Τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού θα αντλούνται από το «Μητρώο Πολιτών».
- Κατόπιν, η δήλωση θα αποστέλλεται online στο ληξιαρχείο, το οποίο στη συνέχεια -μέσω του Μητρώου Πολιτών- θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης.
- Αυτόματα, θα δίνονται στο νοεγέννητο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη». ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ θα καλύπτουν ασφαλιστικά το παιδί και στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα, είτε με sms, είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο.
  Ηλεκτρονικά θα γίνεται και η διαδικασία απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Τα νοσοκομεία που τέθηκε
σε εφαρμογή το πρόγραμμα

Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος υλοποιείται στα παρακάτω μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές:
1. Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο» - «Πανάνειο»
2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
3. Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
5. Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»
6. Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας - Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης
7. Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας - Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους
8. Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»
9. Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γεωργίου Χατζηκώστα»
10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
11. Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» - Αθήνα
12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» - Αθήνα
13. Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα»
14. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας
15. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Πιερρακάκης: «Να βελτιστοποιήσουμε
και να διευρύνουμε το σύστημα»
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) ξεκινάμε να βάλουμε οριστικά τέλος στη γραφειοκρατία, κάνοντας πιο απλή τη ζωή των συμπολιτών μας. Για να φτάσουμε στην πιλοτική λειτουργία του προγράμματος εργαστήκαμε μεθοδικά και συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρεμβαίνοντας τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, όσο και στη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti