Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι στη Μεσόγειο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τι ειπώθηκε στο γεωπολιτικό συμπόσιο στον Μυστρά - Ομιλητές οι Βενιζέλος, Γκιουλέκας, Πιερρής, Ευθυμίου, Λυγερός, Δαβάκης

Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2020 13:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι στη Μεσόγειο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ενδιαφέροντα στοιχεία και χρήσιμα συμπεράσματα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περιελάμβανε το συμπόσιο με θέμα «Οι Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και οι Επιλογές της Ελλάδας!» που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης σε σύμπραξη με την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Mystras Grand Palace Resort and Spa».

Στο καλωσόρισμα του, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους ομιλητές και σχολίασε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί στο παρόν. Ακόμη, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάσταση που επικρατεί μετά το Brexit.

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν  κεντρικός εισηγητής του συμποσίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρεί προσωπικά με τη Σπάρτη, ενώ ξεκίνησε την εισήγησή του κάνοντας μια αναδρομή στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον μας σε σχέση με τη Μεσόγειο έχει ένα όνομα που είναι βαθιά χαραγμένο στην ψυχή μας και λέγεται Κύπρος. Για εμάς, Μεσόγειος σημαίνει πρωτίστως Κυπριακό πρόβλημα. Σημαίνει συνεχιζόμενή κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σημαίνει εποικισμός, σημαίνει βάναυση προβολή του διεθνούς δικαίου». Ο κ. Βενιζέλος δεν δίστασε να τονίσει, επίσης, τις συνεχείς πιέσεις του προέδρου της Τουρκίας  Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας και όχι μόνο, για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Ακόμη ανέλυσε και τις σχέσεις των κρατών της Μεσογείου και της Ευρώπης στο χθες και το σήμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Γκιουλέκας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σπάρτης για την πρόσκληση που έλαβε για το συμπόσιο, δηλώνοντας πως υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Σπάρτη και ότι «είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται ξανά εδώ». Ο κ. Δούκας τον ρώτησε χαρακτηριστικά: «Πού πάμε σαν κράτος;» και ο κ. Γκιουλέκας απάντησε μεταξύ άλλων: «Αν εξαιρέσει κανείς την κρίση των Ιμίων που χάσαμε τους τρείς Έλληνες αξιωματικούς, βρισκόμαστε σήμερα στην πιο παρατεταμένη περίοδο έντασης με την Τουρκία. Βιώνουμε μια επιθετική στάση της Τουρκίας και όχι απλά προκλητικής και αυτή είναι η πρώτη φορά που η γείτονα χώρα συνεχίζει την επιθετική πολιτική σε παρατεταμένο διάστημα και θέτει το ένα μετά το άλλο όλα τα ζητήματα», είπε και διερωτήθηκε: «Πού βρισκόμαστε; Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, αλλά ούτε και να αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει και να λειτουργήσει για εμάς γιατί μάλλον αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα τραπέζι αναγκαστικά να πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας. Και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική για εμάς», δήλωσε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων:  «Είναι αλήθεια πως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μείναμε πίσω. Και η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ. Και στους εξοπλισμούς. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό που η Τουρκία ακολουθεί. Αλλά από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να διαθέτουμε τις δικές μας απόψεις. Ήδη δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αναβαθμίζουμε τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών μας, προχωρούμε στην απόκτηση νέων εξοπλιστικών συστημάτων ακριβώς για να μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας».

Ο φιλόσοφος και ερευνητής Απόστολος Πιερρής πρότεινε τρόπους να «τα βρούμε με την Τουρκία» από το βήμα του συμποσίου, ενώ ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Κύρτσος δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται τώρα σε μια φάση γεωστρατηγικής αδυναμίας». Επιπλέον, τόνισε πως «υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας με την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο ισχυρή, όσο θα τη θέλαμε και όσο θα της επέτρεπε η οικονομική της δύναμη». Είπε πως «οι ΗΠΑ είναι σε μια τάση απόσυρσης και πως υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών σε πάρα πολλά ζητήματα και σε σχέση με την Τουρκία». Επιπροσθέτως, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στο Brexit και τόνισε πως οι ισχυροί της Ευρώπης πλην του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στερούνται στρατηγικής.

Ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, από το βήμα του συμποσίου, προέβη σε μια ανασκόπηση στις εξελίξεις στην πολιτική της Τουρκίας τού χθες και του σήμερα, ενώ έκλεισε με τη φράση: «Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε διάλογο, αλλιώς “Μολών Λαβέ”!».

«Έρχεται σύντομα καταιγίδα που θα βάλει τη χώρα σε επώδυνα διλήμματα», τόνισε από την πλευρά του ο πολιτικός σχολιαστής Σταύρος Λυγερός, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Δούκα για το τι θα επακολουθήσει αν δεν προβούν γόνιμες οι συζητήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Επιπλέον, ο κ. Λυγερός ανέλυσε την πολιτική κατάσταση που επικρατεί την τρέχουσα περίοδο στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Λακωνίας  Θανάσης Δαβάκης μίλησε για τις τρείς θεμελιώδης αξίες που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτές είναι η ειρήνη, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το συμπόσιο, πάντως, επισκιάστηκε από την αποχώρηση του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους εισηγητές της εκδήλωσης. Ο διπλωμάτης σηκώθηκε από τη θέση του κι εγκατέλειψε την αίθουσα, εμφανώς ενοχλημένος, καθώς θεώρησε απρέπεια την αναμονή δύο και πλέον ωρών μέχρι να του δοθεί ο λόγος.  Παρά την απόπειρα του δημάρχου Π. Δούκα να τον μεταπείσει, ο Ισραηλινός ήταν ανένδοτος και λίγα λεπτά αργότερα, μάλιστα, πήρε τις αποσκευές του και αναχώρησε από το ξενοδοχείο.

Τέλος, σημειώνεται πως το επίκαιρο γεωπολιτικό συμπόσιο διοργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.


Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω video

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti