Δημιουργικός χρόνος με τα παιδιά μας διαβάζοντας

Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2020 20:47 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημιουργικός χρόνος με τα παιδιά μας διαβάζοντας

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε βιβλία. Γράμματα, λέξεις εικόνες μπορούν να γεμίσουν τις στιγμές μας.

Πώς να επιλέξουμε βιβλία με το παιδί για το παιδί;

Κατά κανόνα τα βιβλία με σκληρό χαρτόνι είναι για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αν θέλουμε να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο και να το εξοικειώσουμε πρέπει να το φέρουμε σε επαφή με τα βιβλία πριν τα πέντε του χρόνια, τυπωμένα σε χαρτί και όχι με τεράστια γράμματα.

Όσο το παιδί μεγαλώνει, μπορούμε να επιλέγουμε βιβλία με περισσότερο κείμενο και λιγότερες εικόνες. Τα πρώτα τους βιβλία είναι γεμάτα χρώματα και εικόνες. Τώρα είναι καιρός να μάθουν να αναζητούν τα χρώματα μέσα στις λέξεις. Δεν υπάρχουν ροζ και γαλάζια βιβλία. Δεν υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα βιβλία. Τα «παραμύθια της γιαγιάς» δεν χωρίζονται σε παραμύθια για αγόρια και σε παραμύθια για κορίτσια.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα θυμάται το παραμύθι του καληνυχτίσματος με το βραδινό φιλί και το σκέπασμα στο κρεβάτι. Όταν το παιδί θα έχει μάθει να διαβάζει μόνο του δεν υπάρχει λόγος να κόψουμε αυτή την συνήθεια. Μετά την ηλικία των 7 ετών βέβαια είναι απαραίτητο να διαβάζει το παιδί μόνο του βιβλία. Έτσι θα εξελιχθεί σε ένθερμο αναγνώστη (Toυτουντζή, 2012).

Φυσικά στο σπίτι θα πρέπει να υπάρχουν βιβλιοθήκες. Αν τα παιδιά έχουν δωμάτιο προσπαθήστε να εγκαταστήσετε σε αυτό μια παιδική βιβλιοθήκη.

Και όταν τα παιδιά είναι σε ηλικία που ακόμα τους διαβάζετε εσείς, αφήστε τα να διαλέξουν αυτά από την βιβλιοθήκη τους ποιο βιβλίο θα σας φέρουν να τους διαβάσετε.

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος