«Κραυγή» αγωνίας από επιχειρηματίες της Πελοποννήσου

«Οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μας είναι ανυπολόγιστες» - Τα αιτήματα από τις Ομοσπονδίες

Σάββατο, 28 Μάρτιος 2020 08:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κραυγή» αγωνίας από επιχειρηματίες της Πελοποννήσου

«Σανίδα σωτηρίας» μέσω της επέκτασης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων αναζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Πελοποννήσου (μεταξύ των οποίων και της Λακωνίας) απέναντι στη λαίλαπα του κορονοϊού.

Όπως τονίζουν «οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις μας είναι ανυπολόγιστες. Τόσο για αυτές που έκλεισαν υποχρεωτικά, όσο και για αυτές που έμειναν ανοιχτές όπως τα συνεργεία, τα περίπτερα, τα λογιστήρια κλπ». Η διεύρυνση σε όλους τους κλάδους κρίνεται απαραίτητη, καθώς όπως αναφέρουν οι ΟΕΒΕ «πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης έχοντας  μηδενικό κύκλο εργασιών ή μείωση της τάξεως 90%». Αίτημα είναι η ένταξη κι άλλων κλάδων στις ευεργετικές διατάξεις που θεσπίσθηκαν ή θα θεσπισθούν με ΠΝΠ, «ώστε να παραμείνουν “ζωντανές” και κυρίαρχα να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας  αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επανεκκίνηση με χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να διεκδικήσουμε συντεταγμένα και επίμονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως υπογραμμίζουν οι Ομοσπονδίες.

Τα αιτήματα της ΟΕΕΣΠ
Εξάλλου, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης απευθύνει αίτημα στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης, σε συνέχεια των προτάσεων που είχε υποβάλει στις 9 Μαρτίου.

Αναλυτικά:
1. Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη.
2. Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών (Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανά μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας.
3. Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν.
4. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
5. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα.
6. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές - συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
7. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.
8. Αναστολή καταβολής των δόσεων της ΔΕΗ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30/4 και εξόφληση τους 30/6.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος