Οριστικά κεκλεισμένων των θυρών οι Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας

Με στρατιωτικό αεροσκάφος το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Τρίτη, 07 Απρίλιος 2020 08:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οριστικά κεκλεισμένων των θυρών οι Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου 2020, οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

- Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

- Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

- Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος το Άγιο Φως στην Ελλάδα το Μ. Σάββατο

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, που φέτος λόγω της πανδημίας έχουν υπάρξει ορισμένες μετατροπές.
Το Άγιο Φως, θα φτάσει στην χώρα μας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με στρατιωτικό αεροσκάφος και όχι με το πρωθυπουργικό, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια.
Στο στρατιωτικό αεροσκάφος, δεν θα επιβαίνει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, ένας συνοδός του και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος με έναν ακόμη συνοδό.

Όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειωθεί στο Ισραήλ, δεν πρόκειται να αποβιβαστεί κανείς, αντιθέτως το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο με ειδικό απεσταλμένο και θα παραδοθεί στις αντιπροσωπείες που θα έχουν στείλει αποστολές για την παραλαβή του. Εκτός από την Ελληνική Εκκλησία, πτήσεις έχουν προγραμματίσει οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης, θα υποδεχθεί το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ δεν θα υπάρχει τιμητικό άγημα ευζώνων και στρατιωτική μπάντα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η τελετή παραλαβής του Φωτός θα είναι λιτή με ένα ολιγομελές άγημα που θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές.

Ειδικές πτήσεις για τη διασπορά του Φωτός στην Ελλάδα δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά η μεταφορά θα γίνει με τις προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα πτήσεις.

Σε ένα διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα Πάσχα, οι πιστοί θα παρακολουθήσουν την Αναστάσιμη Λειτουργία, μέσα από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς τους δέκτες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών