Μηνύματα Λακώνων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Από Κρητικό, Αραχωβίτη και συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΦΚΑ

Τρίτη, 07 Απρίλιος 2020 17:04 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μηνύματα Λακώνων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλον τον κόσμο. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (όπως και όλο το 2020) είναι αφιερωμένη στις νοσοκόμες και τις μαίες, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της παγκόσμιας υγείας.

Κρητικός: «Δίνουμε αίμα
για τον συνάνθρωπο»
Σε μήνυμά του ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, αναφέρει τα εξής: «Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  αγωνίζεται να βρει όπλα για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, αυτού του αόρατου εχθρού που εισέβαλε τόσο βίαια στις χώρες όλου του πλανήτη.

Στη χώρα μας η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση, που λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσει την υγεία όλων μας. Γίνονται πολλά και μεγάλα βήματα για την αναβάθμιση του υγιεινομικού συστήματος της χώρας μας.

Αποδίδουμε τιμή στους σύγχρονους ήρωες αυτής της μάχης. Γιατροί, Νοσηλευτές, Τραυματιοφορείς, Τραπεζοκόμοι, Καθαρίστριες, Φαρμακοποιοί, Μαίες, Επισκέπτες υγείας και Εθελοντές αποτελούν το δίχτυ προστασίας όλων μας, αυτές τις κρίσιμες ημέρες.

Στον νομό μας, χάρη σε σας, τους Λάκωνες και τις Λάκαινες, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα (πλην του συντοπίτη μας από τη Μάνη, που εξήλθε προ ημερών από το νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο πλήρως θεραπευμένος).

Όχι μόνο με την ιδιότητα του εκπροσώπου σας στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και του γιατρού, σας  ευχαριστώ, αλλά και σας συγχαίρω. Δείξατε θαυμαστή συνέπεια στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης, μέτρα τα οποία ακολουθούμε όλοι, μιας και προέρχονται από τους επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Αγαπητοί συμπολίτες, εκλεκτοί φίλοι και φίλες, δεν πρέπει η επιτυχία μας αυτή να μας εφησυχάσει! Συνεχίζουμε την προσπάθεια! Συνεχίζουμε να δείχνουμε έμπρακτα ότι είμαστε υπεύθυνοι πολίτες! Έχουμε γίνει Παγκόσμιο Παράδειγμα. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αδυνατούν να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εμείς καταφέραμε με την υπεύθυνη στάση μας να το πράξουμε!

Τέλος, σας απευθύνω έκκληση για συνέχιση της αιμοδοσίας! Δίνουμε αίμα, σώζουμε ζωές! Υπάρχουν συμπολίτες μας που το έχουν άμεση ανάγκη. Το αίμα είναι αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο. Δεν αγοράζεται, δεν πωλείται. Μόνο προσφέρεται! Αυτές τις δύσκολες για όλους ημέρες, με την αλληλεγγύη να κυριαρχεί, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να δώσουμε αίμα!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!»

Αραχωβίτης: «Η  δημόσια, δωρεάν
και καθολική Υγεία είναι επένδυση»
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, σημειώνει: «Αφιερωμένη στους νοσηλευτές/τριες και τις μαίες καθώς και στον κρίσιμο ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της παγκόσμιας υγείας, είναι φέτος η 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Γιατροί, νοσηλευτές και οι άλλες υγειονομικές ειδικότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, προστατεύοντας την κοινωνία από την απειλή της πανδημίας.

Στη χώρα μας αυτό δεν αντιμετωπίζεται ούτε με παλαμάκια ούτε με δωράκια στους κλινικάρχες και τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Πρέπει να υπάρξει στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ απαιτεί προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και των υπόλοιπων υγειονομικών ειδικοτήτων. Απαιτεί επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών σε όλες τις μονάδες του. Απαιτεί ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με άμεση ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των περιφερειακών ιατρείων.

Η έμπρακτη στήριξη του δημόσιου, δωρεάν, καθολικού συστήματος Υγείας είναι το χειροκρότημα μας!

Η  Δημόσια, Δωρεάν και Καθολική Υγεία είναι επένδυση στην προστασία των ανθρώπων από τις καθημερινές και συχνά παγκοσμιοποιημένες απειλές για την υγεία τους, είναι επένδυση στην υγειονομική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής αλλά και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και του κοινωνικού κράτους.

Αγαπητοί συμπολίτες, μένουμε σπίτι και αποδεικνύουμε με πράξεις το σεβασμό μας στους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία αγωνίζονται για να βγούμε όλοι νικητές. Τους ευχόμαστε “καλή δύναμη”».

Συνταξιούχοι ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας:
««Ενώνουμε τη φωνή μας με
τη φωνή των υγειονομικών»
Εξάλλου, παρέμβαση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πραγματοποίησε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας, που όπως αναφέρει «εδώ και χρόνια σταθερά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της υγείας και  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χαιρετίζει και με χαρά δέχεται την πρόσκληση της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) για κοινή δράση μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο  Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Έχουμε γνώση. Τα ζήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Είναι το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουμε βιώσει, που την περίοδο της θανατηφόρας πανδημίας γίνονται ατομική βόμβα για την ζωή μας».

Επίσης, το σωματείο προσθέτει ότι «οι ηλικιωμένοι, που κατά καιρούς ονομάζονται «Περήφανα Γηρατειά» και κατά καιρούς “Απόμαχοι της Ζωής”, και με άλλα λόγια συμπάθεια και αγάπης και ότι πρέπει να προστατευτούν  από την επιδημία του κορονοϊού γιατί όπως λένε πολλοί από εμάς είμαστε  οι μανάδες και πατεράδες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες Τα μεγάλα λόγια για τους ηλικιωμένους και την προστασία τους είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων μας  αφήνει εκτεθειμένους σε ένα σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες σε κανονικές περιόδους, πόσο μάλλον σε περίοδο επιδημίας.

Καμία τιμή στους μεγαλύτερους δεν αποδίδει το ασφαλιστικό σύστημα, που τους βγάζει στη σύνταξη στα 67, με προοπτική τα 72, που τους υποχρεώνει να διαλέξουν “δουλειά μέχρι να πεθάνουν ή να πεθάνουν δουλεύοντας”  και  τους φιλοδωρεί με συντάξεις - ψίχουλα, πετσοκομμένες από όλες τις κυβερνήσεις. Μας έκοψαν τα δώρα, το ΕΚΑΣ, μειώσεις στις συντάξεις. Τέλος, κανένας σεβασμός στους γεροντότερους και συνολικά στα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει όταν σήμερα το θαύμα της ιατρικής επιστήμης, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, επιτρέπουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών, αλλά στο σημερινό σύστημα συζητάμε για την ώρα που οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν ποιον θα σώσουν και ποιον θα καταδικάσουν σε θάνατο, επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας «δεν αντέχει». Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στην επιδημία, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία, επιβάλλει τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας. Επιβάλλει να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού για Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

«Υποστηρίζουμε τους υγειονομικούς και των αγώνα που κάνουν που είναι και αγώνας όλων μας», τονίζει το σωματείο που ζητεί:
«• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Και ειδικά στο Νοσοκομείο στη Σπάρτη με τις μεγάλες ελλείψεις και στα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΗ και ΠΦ.  
• Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti