«Έπεσε μέσα» στις προβλέψεις για την ύφεση ο Π. Δούκας μέσω «ΛΤ»

Σε αποκλειστική συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες

Παρασκευή, 17 Απρίλιος 2020 14:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έπεσε μέσα» στις προβλέψεις για την ύφεση ο Π. Δούκας μέσω «ΛΤ»

Ως γνωστόν, ο Πέτρος Δούκας, εκτός από την παρούσα θητεία του ως δήμαρχος Σπάρτης, έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και θεωρείται ένας έμπειρος οικονομολόγος που έχει στο ενεργητικό του επαγγελματική σταδιοδρομία ως κορυφαίο διοικητικό στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες με παρουσία σε διεθνές επίπεδο. Η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, που παρασύρει σε αχαρτογράφητα πεδία τις οικονομίες μεγάλου αριθμού χωρών σε όλον τον κόσμο, προοιωνίζει για σοβαρές συνέπειες στην μετά Covid-19 εποχή. Ο Π. Δούκας, μέσω συνέντευξής του στον «Λακωνικό Τύπο», πριν από περίπου 20 ημέρες (σσ στις 28 Μαρτίου 2020), είχε προχωρήσει σε μια αρχική εκτίμηση για το ποσοστό ύφεσης που θα υποστεί η ελληνική οικονομία κατά το τρέχον έτος. Στα μέσα Απριλίου, εκθέσεις διεθνών οργανισμών αναφορικά με την πορεία της χώρας μας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα του πρώτου δημότη του Δ. Σπάρτης.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Προβλέψεις για ύφεση ακόμα και 10% στην Ελλάδα το 2020 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% εμπεριέχει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο (virtualy). Παρουσιάζοντας την έκθεση, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως το βασικό σενάριο του ΔΝΤ υποθέτει ότι η πανδημία του Coivd-19 θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% και η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει ύφεση κατά 7,5%. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της Ελλάδος το 2021 δείχνουν πως η χώρα μας θα αναπτυχθεί κατά 5,1% σε μέσα επίπεδα, ακολουθώντας  τον ίδιο ρυθμό ανάταξης με την υπόλοιπη ευρωζώνη (4,7%), ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει στην περιοχή του 19%.

Ας θυμηθούμε, τώρα, και την απάντηση που είχε δώσει ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον «Λακωνικό Τύπο»: «Πολύ φοβάμαι πως οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μέχρι τώρα προβλέψεις. Εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει αυτή η καταστροφική πορεία του κορονοϊού. Στην περίπτωση που τραβήξει περισσότερο, εκτιμώ πως η πτώση του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 10%! Δεν θέλω να ακούγομαι δυσοίωνος, αλλά η εμπειρία μου το λέει αυτό», είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο Π. Δούκας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Π. Δούκα εδώ

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος