Καραμανλής: «Ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμος»

Τρίτη, 28 Απρίλιος 2020 07:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καραμανλής: «Ήταν γνωστό από την αρχή ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμος»

Στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 10.988.876,58€ στην εταιρεία «Μορέας ΑΕ», απάντησε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Στην μακροσκελή απάντησή του, ο Υπουργός, παρουσιάζει ολόκληρη την πορεία του έργου με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν από την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση της χώρας.

«Από την αρχή ήταν γνωστό ότι το έργο του αυτοκινητόδρομου του «Μορέα» δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο, εκτός και αν λάμβανε χρηματοδότηση, εν μέρει, από δημόσια κεφάλαια», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

Και συνεχίζει: «Το έργο που υλοποιήθηκε και δημοπρατήθηκε εξ αρχής ως επιδοτούμενο, με βασικό κριτήριο θέσης το ποσό της μέγιστης επιδότησης που ζητούσε έκαστος των διαγωνιζομένων. Η πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας που εγκρίθηκε και υπογράφηκε στις 12/12/15 καταβλήθηκε μόνο για την αποπληρωμή των εμπορικών δανείων και των δανείων της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων σε σχέση 1:1, στο μέτρο που αυτά δεν καλύπτονται από τα έσοδα του έργου. Μέχρι το 2033 οπότε και εξοφλούνται τα δάνεια, ο πρχωρησιούχος, δεν λαμβάνει κανένα ποσό έναντι του συνόλου της δεσμευτικής επένδυσης που έχει καταβάλει».

Τέλος αναφέρει πως η καταβολή του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού δεν σχετίζεται με την πανδημία αλλά αποτελεί μέρος πληρωμής της πρόσθετης επιδότησης λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης παραχώρησης  «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη», για την εξαμηνιαία περίοδο υπολογισμού με ημερομηνία λήξης την 29η Φεβρουαρίου 2020.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος