«Προθέρμανση» για ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη!

Ενέργειες από Ν. Κρητικό και Δ. Σπάρτης

Τρίτη, 05 Μάιος 2020 18:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Προθέρμανση» για ίδρυση ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη!

Μια σειρά από πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της Λακωνίας με απώτερο σκοπό την ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στη Σπάρτη. Η δημιουργία μιας νέας εκπαιδευτικής δομής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εφόσον ευοδωθεί αναμένεται να ενταχθεί στην υφιστάμενη Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής (περιλαμβάνει ήδη το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού), εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «εργαλείο» ανάπτυξης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας, αλλά και ικανοποίησης της κοινωνίας που δεν είδε με «καλό μάτι» τη μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής στην Τρίπολη. Εξάλλου, η αγωγή που ακολουθούσε η αρχαία Σπάρτη συνδέονταν απόλυτα με τη σωματική άσκηση και την εκγύμναση, οπότε μια τέτοια προοπτική θα εναρμονίζεται με το ιστορικό υπόβαθρο της  περιοχής.

Εξάλλου, η ενδεχόμενη λειτουργία ΤΕΦΑΑ στη λακωνική πρωτεύουσα θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το ακαδημαϊκό δυναμικό της περιοχής, καθώς θα συντεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σπουδών στον τομέα του Αθλητισμού, εφόσον το Τμήμα Φυσικής Αγωγής μπορεί να «δέσει» αρμονικά με το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, αλλά και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Έτσι, η Σπάρτη, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διεκδικήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στον «χάρτη» Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και –γιατί όχι– σε βάθος χρόνου να καθιερωθεί ως campus αθλητικών σπουδών.

Ερώτηση Κρητικού σε Κεραμέως
Με ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας ο κ. Κρητικός ξεκινά μία σειρά ενεργειών με σκοπό την ίδρυση Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Σπάρτη. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως, αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ιδρυθεί ένα νέο τμήμα Φυσικής Αγωγής, καθώς βοηθά στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα αναφέρει: «Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των περιφερειακών πόλεων και συνδέονται συνήθως με τις προσδοκίες ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών, όπου αυτά ιδρύονται.  Η παρουσία νέου φοιτητικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού τονώνει την εκάστοτε τοπική οικονομία. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλη την Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρει τους βασικούς στόχους που καλείται να εκπληρώσει ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής απέναντι στους φοιτητές, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τελικά την πατρίδα: «Να συμβάλλει στην πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει και να διαδώσει την αθλητική ιδέα στο μέρος όπου αυτή γεννήθηκε. Να προάγει την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα. Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

Τέλος, ο Ν. Κρητικός σημειώνει πως το οικονομικό κόστος του εν λόγω εγχειρήματος δεν θα είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς. Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.
Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο κ. Κρητικός δηλώνει αποφασισμένος να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τη δημοτική και περιφερειακή Αρχή, καθώς επίσης και τους φορείς του νομού για να βρεθεί το κατάλληλο «μείγμα» ενεργειών, έτσι ώστε η Σπάρτη να αποκτήσει Τμήμα Φυσικής Αγωγής.

Ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής, μια εξέλιξη που γέμισε με πικρία την τοπική κοινωνία, η ίδρυση ενός νέου τμήματος και η είσοδος νέων φοιτητών σε αυτό αναμένεται να προσφέρει νέα πνοή στην οικονομική ζωή της περιοχής.

Θετικός και ο Δ. Σπάρτης
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Λακωνικός Τύπος», με την προοπτική ίδρυσης ΤΕΦΑΑ στη Σπάρτη συμφωνεί και η Δημοτική Αρχή Σπάρτης, με τον δήμαρχο Σπάρτης Π. Δούκας να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για άμεσες ενέργειες υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος που θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες αθλητικής επανεκκίνησης της Σπάρτης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε να συγκροτηθεί ένας πλήρης φάκελος που στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έγκριση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος