ΕΛΜΕ Λακωνίας: «Όχι κάμερες στις τάξεις»

Τρίτη, 12 Μάιος 2020 15:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΕΛΜΕ Λακωνίας: «Όχι κάμερες στις τάξεις»

Κατηγορηματική αντίθετη είναι η ΕΛΜΕ Λακωνίας στην τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στις σχολικές αίθουσες, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά την πανδημία του κορονοϊού, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για την  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Σταυρόπουλος και ο γραμματέας Κώστας Γεωργόπουλος, αναφέρονται τα εξής: «Οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται να μην εκτεθούν. Το έκαναν ήδη ανοίγοντας τις κάμερες των υπολογιστών τους από τα σπίτια τους, επιλέγοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και σε πιο δύσκολες συνθήκες, όπου μέσα σε λίγες μέρες έπρεπε να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και να ψηφιοποιήσουν το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό. Η επιστροφή στο φυσικό τους χώρο θα τους φοβίσει; Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και στη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος από την τάξη και αυτή λέγεται μαθητής.    

Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση ο κάθε μαθητής ήταν σπίτι του, η διαδικασία γι’ αυτόν ήταν προαιρετική, επέλεγε ο ίδιος αν θα ανοίξει την κάμερα του, δεν αξιολογούνταν και ο στόχος ήταν η διατήρησή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη ζωντανή μετάδοση όλα αυτά αλλάζουν. Ο μαθητής δεν επιλέγει την έκθεσή του στην κάμερα, θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις, να λύσει ασκήσεις στον πίνακα, να αξιολογηθεί, ακόμα και να ελεγχθεί πειθαρχικά σε ζωντανή μετάδοση. Τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην τάξη δεν θα λυθούν μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά πιθανόν να γίνουν αντικείμενο ευρύτερων διαδικασιών με απροσδιόριστες συνέπειες.

Τί θα απαντήσουμε στα παιδιά που μέχρι τώρα αγωνιζόμασταν να τα πείσουμε να μην εκθέτουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο για μερικά ‘likes’ και τους αναλύαμε τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό θα μπορούσε να επιφέρει;  

Κι εδώ ερχόμαστε εμείς οι διδάσκοντες, που πρέπει να προστατεύουμε τους μαθητές μας από κάθε κακοτοπιά, από κάθε έκθεση σε κίνδυνο. Ποια στάση θα κρατήσουμε; Θα φανούμε αντάξιοι του ρόλου μας ή θα πειστούμε από την επικοινωνιακή πολιτική ενός υπουργείου που όλη τη χρονιά μας απαξίωνε; Θα προστατεύσουμε τις προσωπικότητες, τις ιδιαιτερότητες των μαθητών μας ή θα γίνουμε μαριονέτες της Υπουργού; Με τη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος δεν εξυπηρετείται η παιδεία. Η πολιτική του υπουργείου εξυπηρετείται. Κανένας εκπαιδευτικός με στοιχειώδη αυτοσεβασμό δεν πρέπει να ενδώσει σε αυτήν την πολιτική.

Καλούμε την κυρία υπουργό την ύστατη αυτή ώρα να ξανασκεφτεί τη θέση της γύρω από τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων. Την καλούμε επίσης να μη νομοθετεί με μόνο σύμμαχο τον φόβο από την πανδημία.

Δεν θα θέλαμε να δικαιωθούν αυτοί που λένε ότι στα απολυταρχικά καθεστώτα τα φτερά της ελευθερίας  κόβονται βίαια, ενώ σε κάποιες δημοκρατίες μαδιούνται αργά πούπουλο – πούπουλο».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος