Επίκληση ηθικού δικαιώματος και βιωσιμότητας για το ΤΕΦΑΑ Σπάρτης

Επιστολή Κρητικού σε Κεραμέως - Τα πλεονεκτήματα της Σπάρτης αναδεικνύει ο Λάκωνας βουλευτής

Πέμπτη, 14 Μάιος 2020 09:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επίκληση ηθικού δικαιώματος και βιωσιμότητας για το ΤΕΦΑΑ Σπάρτης

Σε τροχιά διεκδίκησης της ίδρυσης νέου Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Σπάρτη και ο Νεοκλής Κρητικός αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία προς τον σκοπό αυτό. Λίγες ημέρες μετά την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα, ο βουλευτής –και πρώην πρωταθλητής στον στίβο– επανέρχεται, αυτή τη φορά με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Προτάσσει στοιχεία από την ιστορική διαδρομή της πόλης, αλλά και τεκμήρια που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας εκπαιδευτικής δομής στη Λακωνία, ενώ δεν παραλείπει να επικαλεστεί και την πτυχή της ζητούμενης αποκέντρωσης που προσφέρει η προοπτική της λειτουργίας ΤΕΦΑΑ στην πρωτεύουσα της Λακωνίας.

Αναλυτικά, ο Ν. Κρητικός επισημαίνει στη Ν. Κεραμέως: «Σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσα στις 27 Απριλίου με θέμα “Πρόταση Ίδρυσης ΤΕΦΑΑ Σπάρτης” επανέρχομαι για να αναδείξω και μία ιστορική διάσταση στην πρότασή μας. Άλλωστε αυτό που δίνει νόημα στις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας είναι το ιστορικό νήμα που πιάνουμε από το παρελθόν, κουβαλάμε στο παρόν και δίνουμε στις νεότερες γενιές στο μέλλον.

Ο Αριστοτέλης είπε: “Δεῖ γὰρ τὴν μὲν τέχνην χρῆσθαι τοῖς ὀργάνοις, τὴν δὲ ψυχὴν τῷ σώματι”, δηλαδή “Πρέπει η μεν τέχνη να χρησιμοποιεί όργανα, η δε ψυχή το σώμα”. Συνεπώς πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες να ασκούν το σώμα τους, αλλά και να ακολουθούν οδηγίες από γυμναστές.

Επίσης ο Διογένης ο Λάερτιος μας μεταφέρει πάλι την απάντηση του Αριστοτέλη για το τι είναι ελπίδα: “Ερωτηθείς τι έστιν ελπίς”, “Εγρηγορότος”, είπεν, “ενύπνιον”, δηλαδή ελπίδα είναι το “όνειρο ενός ξύπνιου”».

Ο βουλευτής προσθέτει τα εξής:

«Αγαπητή κα Υπουργέ,

Στην πόλη που ο “Μήνας του Μέλιτος” αποτελούσε τον τελευταίο μήνα Γυμναστικής Εκπαίδευσης των εικοσάχρονων Σπαρτιατών, διεκδικούμε όλοι οι Φορείς, ενωμένοι και με επαρκή τεκμηρίωση τη δημιουργία ΤΕΦΑΑ.

Είναι αδιαπραγμάτευτο το “ηθικό δικαίωμα” της πόλης που ανέπτυξε τη “Γυμναστική Εκπαίδευση” και δημιούργησε συμβολισμούς και αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο, να ζητάει την επιστροφή της σε μία από τις ιστορικές φυσικές της θέσεις.

Επιστροφή της “Γυμναστικής Εκπαίδευσης” στην Σπάρτη την περίοδο των εορτασμών των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών. Τί ωραία συγκυρία! Ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον Λεωνίδα και τους τριακόσιους ήρωες.

Επιστροφή 2500 χρόνια μετά για να υποδεχθεί νέους απο όλη την Ελλάδα.

Επιστροφή σε έναν  πανέμορφο και ιδιόκτητο χώρο με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και με υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, ικανές να καλύψουν τις ακαδημαϊκές ανάγκες των φοιτητών».

«Το “ηθικό δικαίωμα”, συμπληρώνει ο Ν. Κρητικός, δεν είναι όμως η μόνη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός Τμήματος Γυμναστικής Εκπαίδευσης. Είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τη βιώσιμότητα του.

Η Σπάρτη αποτελεί την ιδανική επιλογή για να μπορέσει να έχει η Ελλάδα Ισόρροπη Ανάπτυξη των Περιφερειών στην Ακαδημαϊκή Αθλητική κοινότητα.

Τα περισσότερα ΤΕΦΑΑ της Ελλάδας βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ οι εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ της Αθήνας έχουν κορεστεί από το πλήθος των φοιτητών και την κοινή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η δημιουργία ενός τμήματος στο κέντρο της Λακωνίας θα αποτελέσει “Ακαδημαϊκή Σωτηρία” αλλά και “Οικονομικό Σωσίβιο” για την εκπλήρωση του φοιτητικού ονείρου χιλιάδων παιδιών.

Θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κίνητρο για την αποκέντρωση των φοιτητών από το ΤΕΦΑΑ της Αθήνας.

Νέοι και νέες από την Πελοπόννησο και την Αττική, παιδιά με όρεξη να μυηθούν στην Γυμναστική Εκπαίδευση, θα μπορούν να σπουδάζουν σε μικρή απόσταση απο το σπίτι τους, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Με απόσταση μόλις δύο ωρών  από την Αθήνα, δίνεται η ευκαιρία της εύκολης πρόσβασης  σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων φοιτητών».

«Ακόμη, όπως γράφει ο Λάκωνας βουλευτής, στόχος της Ελλάδας σύμφωνα με την “Στρατηγική της Λισσαβόνας” είναι η αποκέντρωση. Και εδώ έχουμε μία εξαιρετική ευκαιρία αυτό να το υπηρετήσουμε με την Ίδρυση ΤΕΦΑΑ καθώς έχουμε ήδη στην διάθεσή μας:
1. Ιδιόκτητα Εργαστήρια και επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις
2. Πλήρες εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό για τα περισσότερα μαθήματα της σχολής απο Καθηγητές που ήδη διδάσκουν στην Σπάρτη (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και τμήμα Φυσικοθεραπείας)
3. Δυνατότητα χαμηλού κόστους  ενοικίων για τους φοιτητές
4. Την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού».

Τέλος, ο Ν. Κρητικής υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα Πανεπιστήμια πέρα από τον Ακαδημαϊκό τους ρόλο αποτελούν και κέντρα Πολιτισμού και Ανάπτυξης μιας περιοχής, τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη σφυρηλάτηση κοινωνικής συνοχής.

Στην Σπάρτη είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και να στηρίξουμε τα όνειρα χιλιάδων νέων παιδιών για αυτό που πάντα αποτελούσε κομμάτι της Ιστορίας μας. Είμαστε όλοι οι φορείς της Λακωνίας μαζί σε αυτό».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος