Αντίθετος ο Ροϊνός στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΣ εν μέσω κρίσης

Καυστική η απάντηση Πατσιλίβα

Τρίτη, 19 Μάιος 2020 13:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντίθετος ο Ροϊνός στις αυξήσεις  της ΔΕΥΑΣ εν μέσω κρίσης

Ο «φάκελος» ΔΕΥΑΣ συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών στη Σπάρτη. Υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων και των αντιδράσεων αναβλήθηκε για τις 28/5 η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (18/5) συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ για νέα τιμολογιακή πολιτική στο νερό και την αποχέτευση.

Την ίδια στιγμή, ενώ οι αποκαλύψεις και οι αριθμοί για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, «ζαλίζουν», το ενδεχόμενο αυξήσεων στο τιμολόγιο της Επιχείρησης θορυβεί τους πολίτες και ξεσηκώνει εκπροσώπους φορέων. Σε αυτό το «μήκος κύματος», τη διαφωνία του με την προοπτική αλλαγής των χρεώσεων, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, εκφράζει το μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ και πρόεδρος του Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Θέμη Πατσιλίβα. «Αυτή η συγκεκριμένη περίοδος που η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω του κορωναϊού, αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη -κυρίως οικονομική- κρίση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε μια απόφαση που θα επιβαρύνει στο παραμικρό τους συμπολίτες μας», τονίζει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, ο κ. Ροϊνός μεταφέρει στον επικεφαλής της ΔΕΥΑΣ τα εξής: «Όπως και σου τις έχω γνωστοποιήσει στις δια ζώσης συναντήσεις μας, καθώς και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., της 12ης Μαΐου 2020, οι θέσεις μου κινούνται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και δομικών παρεμβάσεων σ' αυτή την ζωτικής σημασίας για τους πολίτες επιχείρηση. Βεβαιότατα, και η αναγκαιότητα επανεκτίμησης της τιμολογιακής πολιτικής -με κύριους παραμέτρους την ισονομία, τη δίκαια κατανομή, την βιωσιμότητα της επιχείρησης, κ.λπ.-  θα πρέπει να περιλαμβάνεται σ' αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τη σκέψη και άποψή μου.

Πλην όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συγκεκριμένη περίοδος που η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω του κορωναϊού, αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη -κυρίως οικονομική- κρίση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε μια απόφαση που θα επιβαρύνει στο παραμικρό τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία σε κάθε έκφανση και φορέα της (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.λπ.), οι πάροχοι ενέργειας (ΔΕΗ, λοιποί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κ.λπ.) προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες, είτε παγώνοντας οφειλές, είτε μειώνοντας ή καταργώντας πάγια, κ.λπ.· όμως, σε κάθε περίπτωση αναβάλουν οποιαδήποτε σκέψη και πρόθεση είχαν και δεν προβαίνουν σε ουδεμία αύξηση που θα επιβαρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναλογιστείτε, ότι σκέψη της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό, ενδεχομένως και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας· φυσικά όμως, προς όφελος των πολιτών-καταναλωτών που θα είναι οι τελικοί ωφελημένοι μιας τέτοιας μείωσης», σημειώνει ο κ. Ροϊνός και προσθέτει:

«Όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ πρόεδρε, η σκέψη μου εστιάζεται στο ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν αποτελεί το κατάλληλο time, για λήψη και υλοποίηση απόφασης για οποιαδήποτε αύξηση στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Είναι ανεπίκαιρο, άκομψο και επίτρεψέ μου να πω ότι μια τέτοια απόφαση, αυτή την περίοδο, ενδεχομένως να αποπνέει και μια ένδειξη αναλγησίας και ασέβειας προς τους πολίτες.

Αυτά ανέπτυξα και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ την 12η Μαΐου 2020, όπου και ετέθη από εμένα θέμα αναβολής της συζήτησης και λήψης απόφασης επί του θέματος, και συζήτησής του σε μεταγενέστερο χρόνο που η χώρα, η κοινωνία και η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιστρέψει -με ένα μίνιμουμ ασφάλειας- στην κανονικότητα. Μ' αυτό το σκεπτικό και την πρότασή μου, η οποία ετέθη σε ψηφοφορία, συμφώνησαν έξι Μέλη, η πλειοψηφία των συναδέλφων Διοικητικών Συμβούλων.

Πάραυτα, εχθές (σσ Παρασκευή 15/5) το απόγευμα έλαβα στο E-mail μου (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Δ.Σ.) μια πρόσκλησή σας για εκ νέου -δια περιφοράς (;) αυτή τη φορά- συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020, όπου ως πρώτο θέμα είναι η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική, επί νέου σχεδίου-μελέτης (και εισήγησης), όπου την ευθύνη εκπόνησης έχει αυτή τη φορά η Υπηρεσία της επιχείρησης.

Αναλογίζομαι:

1) είναι ορθό και συμβατό με την ισχύουσα απόφασή μας, δηλαδή για όσο διάστημα θα διαρκεί η κρίση και η αβεβαιότητα να αναβληθεί η συζήτηση για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, εμείς να καλούμαστε, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, να λάβουμε απόφαση για το ίδιο θέμα και προς την κατεύθυνση της επιβάρυνσης των συμπολιτών μας;

2) Είναι ορθό, ηθικό, συνάδει με τα χρηστά ήθη, ενώ η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε -με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες των διατάξεων αποστάσεις- με τη φυσική παρουσία των Συμβούλων, στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18ης Μαΐου 2020 έχει επιλεγεί αυτή να πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς ενημέρωση, διάλογο, αντίλογο; Αλήθεια, ποιος ο λόγος δεν επιλέχθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 18ης Μαΐου 2020 να πραγματοποιηθεί -όπως και αυτή της 12ης Μαΐου- δια ζώσης, με την παρουσία των Συμβούλων, ή, αν κάποιοι συνάδελφοι Σύμβουλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή διατηρούν φόβο για την δια ζώσης συνεδρίαση δεν επιλέχθηκε τουλάχιστον η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη;», ολοκληρώνει την επιστολή του ο Σωτ. Ροϊνός.

Πατσιλίβας: «Θέλουν  
να οδηγήσουν την ΔΕΥΑΣ στους ιδιώτες»
Με αφορμή την επιστολή Ροϊνού, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Θέμης Πατσιλίβας σχολίασε τα εξής: «Οι διαχειριστές της διοίκησης  της ΔΕΥΑΣ από το 2010 έως το  2020, επιχειρούν να ανατρέψουν το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΥΑΣ από την σημερινή διοίκηση και Δημαρχία Πέτρου Δούκα.

Με δεδομένη την αδυναμία της κρατικής οικονομίας και του Δήμου, να στηρίξουν οικονομικά την ΔΕΥΑΣ , το νερό από αγαθό κοινωνικής προσφοράς σε κόστος χαμηλότερο του κόστους παραγωγής κατά 30%, θα το οδηγήσουν στους επιχειρηματίες ιδιώτες που η διάθεσή του όχι μόνον δεν θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά θα καταστήσουν το νερό είδος πολυτελείας.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ και οι διοίκησή της επιθυμούν και παλεύουν για να παραμείνει η ΔΕΥΑΣ, τα αγαθά της και οι υπηρεσίες της μη κερδοσκοπικοί προορισμοί.

Καλούμε τους συνδημότες να συστρατευθούν μαζί μας για να αποτρέψουμε το διαφαινόμενο έγκλημα εναντίον της ΔΕΥΑΣ  και των λαϊκών συμφερόντων σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο.

Εμείς (εργαζόμενοι και διοίκηση ) προτείνουμε λύσεις κοστολογημένες βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΣ.

Κάποιοι άλλοι, όχι μόνον  δεν προτείνουν κοστολογημένη πρόταση, αλλά αποκρύπτοντας την αλήθεια για την οικονομική εικόνα της  ΔΕΥΑΣ τόσα χρόνια παραπληροφορούν τους Δημότες για τον κίνδυνο που διατρέχει η ΔΕΥΑΣ.

Ο κ. Ροϊνός τι προτείνει; Τίποτα

Ποιος τελικά υπηρετεί το συνολικό κοινωνικό συμφέρον και ειδικά το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων;

Στις 18 Μαΐου 2020 καλούνται τα έντεκα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ να ψηφίσουν το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΥΑΣ που έχει ένα μείγμα πρωτοβουλιών τιμολογιακής πολιτικής, οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης , που προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε ένα πλαίσιο  σεβασμού και δικαιοσύνης προς τους δημότες».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος