Μέχρι 3.950 ευρώ ανά στρέμμα η ενίσχυση αντιχαλαζικών

Τετάρτη, 03 Ιούνιος 2020 20:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέχρι 3.950 ευρώ ανά στρέμμα η ενίσχυση αντιχαλαζικών

Αμπέλια, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακτινίδια και κεράσια συνιστούν  τις επιλέξιμες καλλιέργειες της 2ης πρόσκλησης της προκήρυξης του Μέτρου 5.1 που επιδοτεί την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας, την οποία υπέγραψε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και αναμένεται λογικά να βγει τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, πρόσφατα ο Υπουργός υπέγραψε και τα οριστικά αποτελέσματα της 1ης σχετικής πρόσκλησης επιταχύνοντας την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ό,τι αφορά στην 2η πρόσκληση της προκήρυξης του Μέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων», σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda, ξεχωρίζουν τρία βασικά σημεία.
 
Πρώτον, για πρώτη φορά εκτός από φυσικά πρόσωπα, επιλέξιμα προς ενίσχυση θα είναι και τα συλλογικά σχήματα όπως Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.
Δεύτερον, αυξάνεται η ενίσχυση για το αμπέλι κατά 200 ευρώ ανά στρέμμα καθώς πλέον θα επιδοτούνται και τα συρματόσχοινα.
Τρίτον, ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ από τα 12,5 της πρώτης πρόσκλησης.
 
Σημειώνεται εδώ πως αν και έχει παραδοθεί μελέτη στον ΕΛΓΑ για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο, τελικά, ο Οργανισμός, δεν θα προχωρήσει στην πρόσθεσή τους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
 
Το Μέτρο 5.1 καλύπτει το 80% του κόστους των επενδύσεων για αγρότες και νομικά πρόσωπα, και το 100% για συλλογικά σχήματα αγροτών.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οι δικαιούχοι του Μέτρου επιδοτούνται για:
 - Αντιχαλαζική προστασία: Δενδρώδεις κάτω των 7 στρεμμάτων η επιλέξιμη δαπάνη ανά στρέμμα ορίζεται στα 2.050 ευρώ (πυκνή φύτευση 2.350 ευρώ). Άνω των 7 στρεμμάτων 1.850 ευρώ (πυκνή φύτευση 2.050 ευρώ). Για τα ρόδια αντίστοιχα η ενίσχυση φτάνει τα 1.900 και 1.700 ευρώ ανά στρέμμα. Στα αμπέλια η ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.250 ευρώ το στρέμμα.
 - Αντιχαλαζική και αντιβρόχικη προστασία: Αμπέλια με υποστύλωση 3 μέτρων 3.300 ευρώ, άνω των 3,8 μέτρων 3.750. Για τα κεράσια το ποσό ορίζεται στα 3.400 ευρώ.
 - Δίχτυα: Πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, ροδιά και ακτινίδια 520 ευρώ, αμπέλια 380 ευρώ.
 - Αντιβροχική: Κεράσια και αμπέλια επιλέξιμη δαπάνη 1.000 ευρώ.
 - Αντιπαγετική προστασία: από 8 έως 44 στρέμματα το εύλογο κόστος κυμαίνεται αντίστοιχα από 9.000 έως 21.500 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά μένει να επιβεβαιωθούν με την έκδοση της προκήρυξης. Παράλληλα, αναμένεται να ισχύσουν και τα νέα κριτήρια μοριοδότησης με μειωμένη τη βάση στους 35 πόντους (από 40), ενώ πλέον βαθμούς θα λαμβάνουν και οι εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση άνω των 20.000 ευρώ. Νέοι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες, μέλη συλλογικών οργανώσεων, κάτοικοι ορεινών περιοχών θα έχουν επιπλέον προτεραιότητα, όπως και οι κάτοχοι καλλιεργειών με ασφαλιζόμενη αξία άνω των 1.500 ευρώ το στρέμμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα