Αγωνία της «επόμενης μέρας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου

Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγωνία της «επόμενης μέρας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σειρά προτάσεων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, περιλαμβάνει στην επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ).

 Καθώς η νέα κανονικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε οριακό σημείο, η Ομοσπονδία «πιστεύει ότι χρειάζεται ένα γενναίο σχέδιο στήριξης από την κυβέρνηση για όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους. Η στήριξη πρέπει να είναι ουσιαστική ώστε να μην οδηγηθούν οι επιχειρηματίες για άλλη μια φορά στην διαδικασία της παύσης των δραστηριοτήτων τους και οι εργαζόμενοί τους σε ανεργία.

Κρίνουμε απαραίτητο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είτε από εγχώριους πόρους, είτε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αυστηρά τραπεζικά κριτήρια», σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία στην επιστολή της.
 
Οι προτάσειςΕιδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ Γεώργιος Βαγενάς και ο γενικός γραμματέας Αντώνιος Καλοθέου καταθέτουν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, «ύστερα από την επικαιροποίηση των προτάσεων μας και έχοντας ως στόχο τα ήδη ληφθέντα μέτρα της κυβέρνησης να ενισχυθούν και να συμπληρωθούν».

Αναλυτικά:

1. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού:
α) σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές.
β) σε όσους αυτοαπασχολούμενους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

2. Έκτακτη οικονομική βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.

3. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη - Πάσχα.

4. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές - συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές -συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

5. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.

6. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30 Ιουνίου και εξόφληση τους 31 Αυγούστου 2020.

7. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

8. Προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης από τα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς την προϋπόθεση αναγκαστικής ρύθμισης.

9. Αναστολή πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών των αυτοαπασχολούμενων έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

10. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

11. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.

12. Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων των
επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τα μέτρα για την εστίαση
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης ζητεί από τους δήμους τα κάτωθι:

1. Απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων.

2. Μείωση κατά 50 % των δημοτικών τελών, όπως είναι τα τέλη χρήσεως κοινόχρηστων χώρων / τραπεζοκαθίσματα, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20.

3. Μείωση κατά 40% στα μισθώματα - ενοίκια δημοτικών ακινήτων, στα οποία ανεστάλη η επιχειρηματική δραστηριότητα της μισθώτριας επιχείρησης.

4. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).

5. Δυνατότητα από τους ΟΤΑ να παραχωρήσουν επιπλέον χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπου υπάρχει η δυνατότητα και όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης χώρου να γίνει μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων μεγαλύτερη του 50% και έως 100%.

6. Ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή τους μέχρι 31/12/20, όσον αφορά οφειλές που θα δημιουργηθούν μέχρι 31/12/20 λόγω της υγειονομικής κρίσης.

7. Οι δόσεις που προέρχονται από ρυθμίσεις όσον αφορά πρόστιμα για μη πληρωμένα δημοτικά τέλη / βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων αυτών που πλήττονται, να μεταφερθούν στο τέλος της υφιστάμενης ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις

8. Απαλλαγή από το τέλος 0.5 % επί των ακαθάριστων εσόδων, από το τέλος διαμονής παρεπιδημουντών 0.5 % και από το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης - ζωντανής μουσικής 5 %, για όσο διάστημα δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως με την υποχρέωση να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

9. Διεξαγωγή εκδηλώσεων από τους δήμους σε συσχέτιση με τα καταστήματα εστίασης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και αξιοποιώντας υπάρχοντα κονδύλια.

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης τονίζει: «Οι δικές μας παρεμβάσεις εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της επιχειρηματικότητας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε στην επίλυση όσων προβλημάτων αναφύονται καθημερινά στον κλάδο μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti