«Μικρά Σχολεία με Μεγάλες Προσδοκίες» διαμορφώνονται στη Λακωνία

Το πρόγραμμα για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής κοινότητας

Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μικρά Σχολεία με Μεγάλες Προσδοκίες» διαμορφώνονται στη Λακωνία

γκρίθηκε και ξεκινάει η υλοποίηση του έργου «Μικρά Σχολεία με Μεγάλες Προσδοκίες»  από την κοινοπραξία των Γυμνασίων Ελαφονήσου και Γερακίου και των Λυκείων Γερακίου και Νεάπολης. Τέσσερα μικρά και απομονωμένα σχολεία της ανατολικής Λακωνίας συνεργάστηκαν με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Πελοποννήσου, με στόχο όπως αναφέρουν οι εμπνευστές, «να αντιμετωπίσουμε την  απαξίωση των σχολικών μονάδων και τη σχολική διαρροή με τελικό στόχο να εκπληρωθούν οι Μεγάλες Προσδοκίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες που εκπαιδεύουμε.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ευχάριστου και αποδοτικού μαθησιακού περιβάλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες των οικογενειών που επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους και ταυτόχρονα θα υποστηρίζει την ένταξη και παραμονή μαθητών με οικονομικά ή άλλα προβλήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την έγκρισή του, το πρόγραμμα συγκέντρωσε πολύ υψηλή βαθμολογία (95/100).

H ομάδα έργου της δράσης αποτελείται από τον συντονιστή Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου  Δημήτριο Κελεφιώτη, τη διευθύντρια του Γυμνασίου Ελαφονήσου, με προσαρτημένη Α΄ Λυκειακή Τάξη, Βαρβάρα Κρανιδιώτη, τη διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Γερακίου  Δήμητρα Παυλάκου και τις/τους  εκπαιδευτικούς Ειρήνη Τσικνάκη (Γυμνάσιο Ελαφονήσου), Σοφία Τσιμπίδη και Άννα Νικολαΐδου (Γυμνάσιο Γερακίου), Ανθή Σαράντη (ΓΕΛ Γερακίου) και Μαρία Σταυράκου, Παναγιώτη Ψαρράκη (ΓΕΛ Νεάπολης). Στις δραστηριότητες εγκατάστασης νέων τεχνικών και στρατηγικών εμπλέκεται το σύνολο των εκπαιδευτικών των σχολείων.

109632705 660629658134874 8216931087954676050 nΣτα πλαίσια της δράσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία μέσα  από  επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν στην  επισκόπηση και ανάλυση μοντέλων επαγγελματικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση των χωρών της ΕΕ. Θα εξοικειωθούν με εργαλεία και μεθόδους, που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις κοινωνικές δεξιότητές τους μέσα από  συζήτηση και ανάλυση του τρόπου εμπλοκής του συναισθήματος στην καθημερινή σχολική ζωή, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, στην αυτογνωσία και στην αυτοδιαχείριση των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν «με πράξεις», μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων και εμπειριών που στοχεύουν στην προώθηση της υψηλότερης αυτοεκτίμησης των σπουδαστών, της αυξημένης συμμετοχής των μαθητών και της μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ των εκπαιδευτικών, των σπουδαστών και των οικογενειών τους.  Έτσι, θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με το πώς η δημιουργικότητα, η βελτιωμένη επικοινωνία και οι ενισχυμένες δεξιότητες μπορούν να είναι αποτελεσματικοί σύμμαχοι στην αποθάρρυνση της σχολικής εγκατάλειψης και στην ευνοϊκότερη σχολική εμπειρία.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη από το έργο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

iky flag.jpg 501x267 q75 crop subsampling 2 upscaleΕκπαιδευόμενοι
Η δημιουργία ευχάριστου και αποδοτικού μαθησιακού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση που υποστηρίζει την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Συμβολή στη συνειδητοποίηση  των κοινών για όλους τους νέους της Ευρώπης προβλημάτων.  

Εκπαιδευτικοί
Υποστήριξη των εκπαιδευτικών μέσω εμβληματικών ευρωπαϊκών δράσεων όπως αυτές του «Εrasmus» ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικοί στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Σχολικές μονάδες
Η ανάληψη ενημερωμένης δράσης αντιμετωπίζει τις τάσεις απαξίωσης και  επιβεβαιώνει τη θετική συμβολή των σχολείων μας στη ζωή του τόπου. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της ευρωπαϊκής και καινοτόμου διάστασης των δραστηριοτήτων θα οδηγήσει στην ισχυροποίηση τους ως φορέων προόδου στην αντίληψη της κοινότητας που υπηρετούν οι συμμετέχοντες.

Τοπική και ευρύτερη κοινωνία
Η ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των σχολείων υποστηρίζει την αυτοπεποίθηση της τοπικής κοινωνίας και μπορεί ακόμη και να αντιπαλέψει τη τάση της αστυφιλίας. Ακόμη το σχολείο ως κέντρο πολιτισμού συμβάλλει στην διαμόρφωση δημιουργικού πολιτιστικού κλίματος στην περιοχή του.

 

eurwpaiki diastasi sxoleiwn

logo school

21f256ccea0465f1b7652383baf34dd1 XL

108032950 586583008918149 50947277217340842 n

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti