Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Τρίπολη

Στο μικροσκόπιο τα έργα πολιτισμού της Λακωνίας

Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2020 17:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στην Τρίπολη

Την Τρίπολη επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 5/8 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας για όλα τα θέματα που αφορούν εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Μετά το πέρας της αρκετά εποικοδομητικής σύσκεψης όπως την χαρακτήρισαν και οι δυο πλευρές, ο κ. Νίκας και η κ. Μενδώνη προχώρησαν σε δηλώσεις. 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ευχαρίστησε θερμά την υπουργό Πολιτισμού για τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνει, για τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και για την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει στην περιφέρειά μας, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου. Στη συνέχεια ο κ. Νίκας, πρόσφερε στην κ. Μενδώνη ως αναμνηστικά δώρα, ένα δοχείο λαδιού από τους ελαιώνες της Αβίας Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής του κ. Νίκα και ένα μπουκάλι κρασί από την «κρασομάνα», όπως την αποκάλεσε, Πελοπόννησο. 

Στη συνέχεια η Υπουργός, ευχαρίστησε με τη σειρά της και επαίνεσε τον κ. Νίκα για τις μεγάλες προσπάθειές που καταβάλει για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Τόνισε πως η μεταξύ τους συνεργασία είναι άριστη ενώ υπογράμμισε πως τέθηκαν οι βάσεις ώστε και οι δυο πλευρές να είναι έτοιμες να απορροφήσουν τα νέα κονδύλια πολιτισμού που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. 

Τέλος ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Μενδώνη στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, τονίζοντας πως οι Πελοποννήσιοι δεν πρέπει να ξεχνάνε πως είναι φορείς της συγκεκριμένης τοπικής ιστορίας και της  ιδιαίτερης αυτής κληρονομιάς, καθώς στον Μωριά δόθηκε το έναυσμα της.  

Στο μικροσκόπιο τα έργα πολιτισμού στη Λακωνία

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, η κ. Μενδώνη έκανε ειδική αναφορά για την πλειάδα των έργων πολιτισμού που έχουν δρομολογηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και έχουν σαν στόχο την ανάδειξη του τόπου. 

Τα 18 σημαντικά έργα πολιτισμού που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναμένεται να εκτοξεύσουν τη Λακωνία σε προορισμό ιδανικό για πολιτιστικό τουρισμό. Το νέο Μουσείο Σπάρτης, η ανακαίνιση του υφιστάμενου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης στην πόλη της Σπάρτης, η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης, η εκθεσιακή περιήγηση στο παλάτι των δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ήταν μόνο μερικά από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα.  

Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι όλα τα έργα θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραδοθούν εντός των αναμενόμενων προθεσμιών στο κοινό.  Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος είχε και μια αρκετά γόνιμη συζήτηση με την κ. Μενδώνη και ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης. 

Αναλυτικά τα έργα που συζητήθηκαν:
- Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Απιδέας
- Αποκατάσταση ιστορικού διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου Αρχοντικό Ματάλα Σπάρτης
- Ανάδειξη εκθεσιακής περιήγησης στο παλάτι των δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά
- Συντήρηση ζωγραφικού διακόσμου και λίθινων στοιχείων των Ιερών Ναών Αγίου Δημητρίου Παντάνασσας και Ευαγγελιστρίας στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά
- Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Σπάρτης
- Προστασία διαμόρφωσης και ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Ιερού Αμυκλαίου Απόλλωνος στην Αγία Κυριακή Σπάρτης
- Μελέτη ανέγερσης νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης
- Μελέτη ανάδειξης τμήματος ποταμού Ευρώτα από την παλιά γέφυρα ως τον παραπόταμο Κνακίωνα
- Αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στην Τ.Κ. Δαιμονιάς Δήμου Μονεμβασίας
- Επισκευή και ενίσχυση Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ροίτσας
- Στερέωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στο Μεσοχώρι Βοιών Λακωνίας
- Επισκευή Ιερού Ναού Παναγιας Κρίσσας στο Φοινίκι Μονεμβασίας
- Μελέτη φωτισμού του Κάστρου της Μονεμβασιάς
- Εκπόνηση οριστικής μελέτης για την υλοποίηση του Μουσείου- σκευοφυλακείου στην Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης
- Επισκευές στο Ιερό Μετόχι της Μονής Ιβήρων στο Τσεραμιό Αγίου Ιωάννη Σπάρτης.  

Η υπουργός, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε τη συνέχιση των πιο πάνω έργων, συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 4 εκ. ευρώ, τονίζοντας παράλληλα και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων έργων αρμοδιότητας του υπουργείου της.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος