Απόφαση Εφετείου για απαλλοτριώσεις ΣΔΙΤ στη Λακωνία

Νίκας: «Θα ξεκινήσει άμεσα το έργο»

Σάββατο, 08 Αύγουστος 2020 08:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απόφαση Εφετείου για απαλλοτριώσεις ΣΔΙΤ στη Λακωνία

Τη δυνατότητα άμεσης έναρξης υλοποίησης της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτιμά η Περιφερειακή Αρχή, ότι δίνουν οι αποφάσεις που εξέδωσε την Πέμπτη 6/8 το Εφετείο Ναυπλίου, όσον αφορά τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε Λακωνία και Αρκαδία.  Οι απαλλοτριώσεις αφορούν την κατασκευή των μονάδων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Ναυπλίου, με τις υπ’ αριθμ. 128/2020 και 129/2020 αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις ένδικες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάδοχο «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ» -κατά την ειδική διαδικασία του άρθρου 7 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων- και χορήγησε την άδεια για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των ΟΕΔΑ (MEA – ΧΥΤΥ) στις ΠΕ Λακωνίας και Αρκαδίας.

Παράλληλα, το Εφετείο απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση τοπικών σωματείων και φυσικών προσώπων αναφορικά με την νομιμότητα της τηρηθείσας διαδικασίας.

«Είναι σημαντική εξέλιξη και πλέον η ενεργοποίηση της σύμβασης και η κατασκευή και των τριών εργοστασίων σε Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία μπορεί να ξεκινήσει -και θα ξεκινήσει- άμεσα», σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αφορούν, η μία σε έκταση 91.050,96 τμ στη Λακωνία (Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ και η δεύτερη σε έκταση 278.103,70 τμ στην Αρκαδία (Ραψομάτη), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων).

Εν μέσω αντιδράσεων
Πάντως, την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων του Δ. Ευρώτα. Όπως έχουν τονίσει στο παρελθόν οι πολίτες που έχουν ξεσηκωθεί κατά του έργου, «η τοποθεσία που προορίζεται να γίνει το έργο είναι σε καρστικά-υδατοπερατά πετρώματα πάνω από τις πηγές του υπόγειου προστατευόμενου υδατικού συστήματος Σκάλας (GR300180A7), βρίσκεται σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός ζώνης NATURA (GR2540003). Η υλοποίηση του έργου αυτού θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μας και την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, καθώς το νερό που απορρέει από την περιοχή αυτή τροφοδοτεί τις βρύσες μας και ολόκληρο τον κάμπο μας».

Επίσης, το προηγούμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίοι προειδοποιούσε ότι θα αρνηθεί τη χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ, κρίνοντας ότι το έργο δεν ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες, είναι υπερκοστολογημένο και υπερδιαστασιολογημένο, καθώς και αμφισβητούμενης «ωριμότητας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος