«Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε»

Η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας - Χωρίς λιτανείες φέτος ο Δεκαπενταύγουστος

Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020 07:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε»

Το Πάσχα του καλοκαιριού, το «χαροποιόν πένθος» της Κοιμήσεως της Παναγίας, ετοιμάζονται να γιορτάσουν διαφορετικά αυτό το καλοκαίρι οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην χώρα μας, καθώς τα προσκυνήματα θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση μάσκας και τις απαραίτητες αποστάσεις. Οι συνηθισμένες εικόνες με τις λιτανείες και τις χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται στα προαύλια των ιερών ναών και μονών θα εκλείψουν, καθώς οι εκκλησιαστικές ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν με τους όρους και τους κανόνες που υπαγορεύουν οι κυβερνητικές εντολές.

Παραδόσεις χρόνων, όπως θρησκευτικές εκδηλώσεις, γιορτές και παραδοσιακά πανηγύρια προς τιμήν της Παναγίας έχουν ήδη αναβληθεί, ενώ οι περισσότεροι ευσεβείς πιστοί, θα παρακολουθήσουν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες τις περιορισμένες λόγω κορωνοϊού εορταστικές εκδηλώσεις.

Πολλές είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε ολόκληρη την Πελοπόννησο που θα γιορτάσουν λιτά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ δεν υπάρχει χωριό που να μην υπάρχει εκκλησάκι στην μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, που δεν πανηγυρίζει αυτές τις μέρες.

Εορτασμός στη Λακωνία
Στη Λακωνία, μεταξύ άλλων, πανηγυρίζουν ναοί στα Βρέσθενα, στη Βαρβίτσα, στην  Παλαιοπαναγιά, στη Λογγάστρα, στους Σουστιάνους και στα Περιβόλια Δ. Σπάρτης, στην Ελαφόνησο (Παναγία Κατωνησιώτισσα), στη Νεάπολη (Παραδείσι), στο Κυπαρίσσι, στο Γέρακα και στο Φοινίκι Δ. Μονεμβασίας.

Κυνουρία - Παναγία Έλωνα
Σε μια στροφή του ασφαλτόδρομου από το Λεωνίδιo προς τον Κοσμά και γύρω στο 17ο χλμ, στον επιβλητικό Πάρνωνα, ξεπροβάλει η Παναγία η Έλωνα. Οι πιστοί επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ’ έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους και για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.  Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι’ αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι.
  Η ιστορία της Μονής βεβαιώνεται με γραπτές μαρτυρίες από το 1.700 μ.Χ. περίπου. Αναφορικά με το προσωνύμιο «Έλωνα», υπάρχουν δύο εκδοχές. Κατά τη μία, προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα». Από την άλλη, αναφέρονται μαρτυρίες ότι η εικόνα της Παναγίας υπήρχε παλαιότερα στο χωριό Έλος της Λακωνίας και εξαφανίστηκε. Αργότερα βρέθηκε στην τοποθεσία αυτή και έτσι πήρε το όνομα “Έλωνα”.

Αρκαδία - Παναγία Μαλεβή
Η επί του Πάρνωνος Μονή Μαλεβής είναι ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της περιοχής. Η θαυματουργή εικόνα, όπως από την παράδοση γνωρίζουμε, είναι μία από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους που ήρθαν και κατοίκησαν στην Κυνουρία.

Το 1964 η εικόνα, συμφωνά με τις μοναχές, επί 20 ημέρες ευωδίαζε εξαίσια και υπερβολικά σε όλο το μοναστήρι.  Την Παρασκευή των τελευταίων Χαιρετισμών, στις 17 Απριλίου 1964, εμφανίστηκαν και σταγόνες στο τζάμι της. Οι ειδικοί που κλήθηκαν να εξετάσουν το φαινόμενο δεν έδωσαν καμία εξήγηση, αλλά ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για υγρασία.

Μεσσηνία - Iερά Mονή Βουλκάνου
Επίκεντρο του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσσηνία αποτελεί η ιερά μονή Βουλκάνου. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Έλαβε το όνομά του, «Βουλκάνος» -παλαιότερα «Βουρκάνο», «Δορκάνο» και «Βουλκάνη»- κατά πάσα πιθανότητα από Βυζαντινό άρχοντα ή κτήτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή πέριξ του όρους Ιθώμη.

Πρόδρομος, βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η μονή της Παναγίας της «Κορυφής» ή της Παναγίας «Επανωκαστριτίσσης», η σήμερα ονομαζόμενη «Καθολικόν», που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Μεσσήνης.

Πραγματικός θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που φέρει την επιγραφή «Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω».

Ελπιδοφόρο μήνυμα
από τον Μητροπολίτη Μάνης
Το δικό του χαρμόσυνο και  ελπιδοφόρο μήνυμα απευθύνει προς τους απανταχού ευσεβείς χριστιανούς ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’:

«Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ὁλόκληρη ἡ Ὀρθόδοξη Χριστιανική Ἐκκλησία ἑορτάζει σήμερα, τιμᾶ καί γεραίρει τήν Παναγία μας. Μεγάλη εἶναι ἡ Θεομητορική αὐτή ἑορτή, πού ἀποκαλεῖται Κοίμηση ἤ Μετάσταση τῆς Θεοτόκου.

Ἀληθῶς, ἡ Μητέρα τοῦ Κυρίου ἀνέρχεται πρός τόν οὐρανό, στή Βασιλεία τοῦ Υἱοῦ της. Ὁ Χριστός, τήν ὑποδέχεται μέ τιμή καί δόξα καί Ἐκείνη κάθεται, ἡ Παναγία Μητέρα Του, ἐκ δεξιῶν Του ἐπί θρόνου λαμπροῦ καί ἐνδόξου, ὡς ψάλλει ὁ ἱερός ὑμνογράφος: «Παρέστη ἡ βασίλισσα ἐκ δεξιῶν σου, ἐν ἱματισμῷ διαχρύσῳ περιβεβλημένη, πεποικιλμένη». Ἔτσι βλέπουμε, ὅπου ὁ Χριστός, ἐκεῖ καί ἡ Παναγία.

Μέ τίς ἀρετές της, τήν πίστη, τήν ταπεινοφροσύνη, τήν ὑπακοή, τήν προσευχή, τήν ὑπομονή της, τήν ἁγνεία της, τήν σιωπή της, ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος, στάθηκε τῶν Ἀγγέλων ἡ τερπνότης, τῶν Ἀποστόλων ἡ ἀρχή, τῶν Μαρτύρων τό ἑδραίωμα, τῶν Διδασκάλων ἡ κρηπίς, δηλαδή τό θεμέλιον, ὅλων τῶν πιστῶν ἡ βοήθεια.

Ἰδού, λοιπόν, καί ἐμεῖς πρός αὐτήν, τήν Παντάνασσα, τήν Μεγαλόχαρη, τήν Κεχαριτωμένη, τήν Γιάτρισσα, τήν Παναγία Μητέρα μας ὀφείλουμε νά τρέφουμε βαθύτατο σεβασμό καί εὐλαβῆ συναισθήματα. Σ' ὅλες τίς περιστάσεις καί ἡμέρες τῆς ζωῆς μας πάντοτε νά τήν μνημονεύουμε καί σ' αὐτήν νά καταφεύγουμε. Ἰδιαίτερα, ὅταν «θλίψεις καί ἀνάγκαι καί συμφοραί τοῦ βίου» ἐπισκιάζουν τόν βίον μας, πρός αὐτήν νά προσευχόμεθα καί πρός αὐτήν νά ἀναπέμπουμε τίς ἱκεσίες μας. Ἐκείνη, ὡς Μάνα, κατανοεῖ τόν πόνο μας, βλέπει τίς δοκιμασίες μας ἀκούει τίς δεήσεις μας καί σπεύδει εἰς βοήθειαν.

Ποτέ μή λησμονοῦμε ὅτι ἡ Παναγία μας εἶναι «ἡ μεταβολή τῶν θλιβομένων, ἡ ἀπαλλαγή τῶν ἀσθενούντων, ἡ εἰρήνη τῶν πολεμουμένων, ἡ γαλήνη τῶν χειμαζομένων, ἡ μόνη προστασία τῶν πιστῶν».

Γι' αὐτό καί ὅλως εὐλαβῶς ψάλλουμε: «Χαῖρε Παρθένε, χριστιανῶν τό καύχημα.

Μετά πατρικῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών