Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Ζερμπίτσας

Δευτέρα, 24 Αύγουστος 2020 12:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Ζερμπίτσας

Την Κυριακή 23 Αυγούστου, η Εκκλησία γιόρτασε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, πανηγύρισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η ιστορική Ιερά Μονή Ζερμπίτσης στον Ταΰγετο.

Το απόγευμα της παραμονής, τελέσθηκε ο μέγας δισαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, που ήταν προσκεκλημένος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Αφού εψάλλησαν τα εγκώμια της Παναγίας και ευλογήθηκαν οι άρτοι, τον λόγο πήρε ο κ. Ευστάθιος, ο οποίος καλωσόρισε και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, μιλώντας με θερμά λόγια για το ήθος, την πνευματικότητα, την θεολογική του κατάρτιση και την εργατικότητά του.

Από την πλευρά του, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τον κ. Ευστάθιο, «για την πρόσκληση,  την αγάπη και την στήριξή του επί σειρά ετών», ενώ του ευχήθηκε «για πολλά ακόμα χρόνια να αποτελεί πνευματικό οδοδείκτη και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους ιεράρχες». Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, ευχόμενος «τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε να βρισκόμαστε υπό την σκέπη Της».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός όρθρος, η αρτοκλασία και στη συνέχεια η δισαρχιερατική Θεία λειτουργία με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Μονεμβασίας & Σπάρτης και Καλαβρύτων & Αιγιαλείας.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, μίλησε για τον πνευματικό αγώνα που καλούνται να δώσουν όλοι οι χριστιανοί, «ώστε να κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών». «Ο αγώνας αυτός, τόνισε, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπομονή, προσευχή, προσοχή, εγκράτεια και αγάπη προς τον συνάνθρωπο».

Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε, για άλλη μια φορά, τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, για την παρουσία του και τα ωφέλιμα λόγια του, ενώ του ευχήθηκε η αρχιερατική του διακονία «να είναι μακρόχρονη και πνευματικά επωφελής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στο πρόσωπο της Θεομάνας και Μάνας όλων μας», τονίζοντας ότι «αποτελεί την απαντοχή, την ελπίδα και την παρηγοριά μας», ενώ ολοκληρώνοντας ευχήθηκε «η Μεγαλόχαρη να προστατεύει και να ευλογεί την αδελφότητα της Μονής και όλους τους χριστιανούς που συχνά την επισκέπτονται για να προσευχηθούν και να γαληνεύσουν».

Μετά το πέρας της πανηγύρεως προσφέρθηκε κέρασμα κατά τη μοναστική τάξη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, κατά τον εσπερινό δεν πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ιερού επιταφίου και την κυριώνυμη ημέρα δεν έγινε η λιτάνευση  της ιερής εικόνας γύρωθεν του καθολικού.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti