Επιθεώρησαν τα καμένα στη Μάνη Θεοδωρικάκος και Βορίδης

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από 10.000 στρ. γης και προξένησε μεγάλες καταστροφές - Τι αποφασίστηκε για την ανακούφιση των πληγέντων

Δευτέρα, 24 Αύγουστος 2020 19:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιθεώρησαν τα καμένα στη Μάνη Θεοδωρικάκος και Βορίδης

Μετά από πολύωρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες Πυροσβεστικής, αρχών, φορέων και απλών πολιτών, που διήρκεσαν σχεδόν δύο 24ωρα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, παρά ορισμένες αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το μεσημέρι της Δευτέρας 24/8, καθώς οι συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τεράστιες οι ζημιές
Αναφορικά με την έκταση της καταστροφής, προξενήθηκαν τεράστιες ζημιές σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και εγκαταστάσεις μελισσιών, καθώς και σε οικίες. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη, ενώ χάθηκαν ζώα και αποθηκευμένες ζωοτροφές. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες. Επίσης, τρεις κατοικίες -δύο στον οικισμό Παναγίτσα Βαχού και μία στο Νεοχώρι- κάηκαν ολοσχερώς, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και ορισμένα ερειπωμένα πυργόσπιτα.

Στα καμένα Θεοδωρικάκος και Βορίδης
Κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 24/8, την πληγείσα περιοχή της Μάνης επισκέφτηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Στέφανο Κολοκούρη, τον οποίο και συνεχάρησαν για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρά του, ζήτησε από τον δήμαρχο Αν. Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, την άμεση καταγραφή των αναγκών της πληγείσας περιοχής σε υποδομές, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην καταγραφή των κατεστραμμένων οικιών, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για την αποκατάστασή τους.  Όπως δεσμεύτηκε ο Μανιάτης υπουργός, οι αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά αναμένεται να καταβληθούν από το ΥΠΕΣ εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Ο ίδιος επεσήμανε πως πρόκειται για την τρίτη φωτιά που σημειώνεται σε διάστημα 15 ημερών στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, ενώ απένειμε τα εύσημα στους πυροσβέστες γιατί –όπως τόνισε– «έχουν δράσει με αυταπάρνηση και μας έχουν σώσει από χειρότερες ζημιές, από χειρότερα κακά». Ακόμα, δήλωσε πως «υπήρξε συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης στην Λακωνία. Το κράτος έδρασε οργανωμένα και συντονισμένα και ευτυχώς, τουλάχιστον, δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι ζημιές σε κατοικίες».

Εν συνεχεία μετά από αίτημα του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχιακό μέγαρο Γυθείου, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη συντόμευση των διαδικασιών για την άμεση στήριξη των πληγέντων αγροτών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, οι δήμαρχοι Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας και Ευρώτα κ.  Δήμος Βέρδος, ο γενικός γραμματέας  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στρατάκος, καθώς και  υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Αν. Μάνης.

Ύστερα από αίτημα του δημάρχου Π. Ανδρεάκου για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δεσμεύτηκε τόσο για την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εντός της  τρέχουσας εβδομάδας, όσο και για την άμεση παροχή μηχανικών μέσων, για την αποκατάσταση των ζημιών.   

Ο Π. Ανδρεάκος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που «από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του δήμου, στηρίζοντας έμπρακτα το δήμο στην αντιμετώπιση τόσο της πυρκαγιάς όσο και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον τόπο και τους κατοίκους». Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Στέφανο Κολοκούρη, για «την άμεση ανταπόκρισή του, τη συνεχή παρουσία του και για τον άψογο επιχειρησιακό συντονισμό του πλήθους των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων».

Ο δήμαρχος Αν. Μάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι υπουργοί Π. Θεοδωρικάκος και Μ. Βορίδης, το σύνολο των βουλευτών του νομού, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά και οι δήμαρχοι Σπάρτης και Ευρώτα, οι Δήμοι Μονεμβάσιας και Ελαφονήσου, «βρίσκονται στο πλευρό του δήμου από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνεχώς μέχρι σήμερα». Ευχαρίστησε,  επίσης, όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες από κάθε μεριά της Ελλάδος, το Σώμα Στρατού Ξηράς για τη συμβολή του με μηχανικά μέσα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίηση του προγράμματος Copernicus, τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές πυροσβέστες, τους εργαζόμενους: της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ, του Δήμου και της ΔΕΥΑΑΜ, καθώς και όλους τους απλούς πολίτες που έσπευσαν για μια ακόμη φορά με όσα μέσα διέθεταν, να συνδράμουν στην αντιμετώπισή της, «προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τις περιουσίες των συμπατριωτών μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti