Σε νέα εποχή το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΦΩΤΟ)

Τους στόχους της διοίκησης παρουσίασε ο νέος διευθυντής Ν. Ζαχαριάς - «Να διαχειριστούμε το μεγάλο όνομα του Μυστρά»

Παρασκευή, 04 Σεπτέμβριος 2020 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε νέα εποχή το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΦΩΤΟ)

Το όραμά του και τις προτάσεις του για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) Μυστρά ανέπτυξε ο νέος διευθυντής της ερευνητικής-εκπαιδευτικής μονάδας, κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη 3/9 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στην ιστορική έδρα του Δ. Σπάρτης, ο κ. Ζαχαριάς είπε ότι «το νέο ΔΣ θα συνεχίσει το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα πορευτεί για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί». Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της προκατόχου του, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γεωργίας Ξανθάκη-Καραμάνου, σημειώνοντας ότι γνωρίζει το έργο που έχει επιτελέσει στο Ινστιτούτο.

Ο Ν. Ζαχαριάς ισχυρίστηκε ότι το ΙΝΕΒΥΠ αποτελεί τη «μεγαλύτερη επένδυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα 20 χρόνια λειτουργίας του ΠΑΠΕΛ», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επένδυση που ξεπέρασε το 1,5 εκ. ευρώ κι «ένα από τα κορυφαία στοιχήματα που θέλει να κερδίσει το Πανεπιστήμιο».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, το ΙΝΕΒΥΠ είναι «ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο –ένα από τα λίγα που υπάρχουν στη χώρα– το οποίο έχει καταφέρει να τεκμηριώσει την ύπαρξη του στο ακαδημαϊκό χώρο. Θέλει, όμως, τώρα στο ξεκίνημα της νέας του πορείας να διευρύνει τις επαφές του με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάχυση σε όλες τις κοινωνικές δομές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Ευχή, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριά είναι κάθε επισκέπτης που θα βρίσκεται στον Μυστρά, να περιηγείται και στους χώρους του Ινστιτούτου και να ενημερώνεται για το έργο και την αποστολή του. «Η λέξη Μυστράς είναι ισχυρή επωνυμία σε διεθνές επίπεδο, ίδιας εμβέλειας όπως το όνομα Σπάρτη».

«Η καθημερινότητα του Ινστιτούτου είναι ενός μικρού –σε σχέση με προσωπικό και πόρους– κέντρου. Εμείς θέλουμε να τους πολλαπλασιάσουμε και θα προσπαθήσουμε μέσω  προγραμματικών συμφωνιών με την ΠΕ Λακωνίας, τον Δ. Σπάρτης και τη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, να καταρτίσουμε έναν οδικό χάρτη εκδηλώσεων και δράσεων για τα επόμενα 3 χρόνια», είπε ο Ν. Ζαχαριάς, ο οποίος επεσήμανε ότι ήδη έχει γίνει μια αρχική συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα για τη δρομολόγηση σύναψης προγραμματικής συμφωνίας.

Προοπτική για το ΙΝΕΒΥΠ είναι και η φιλοξενία στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του, ερευνητικών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ως αντιστάθμισμα στην τοπική κοινωνία, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, θα είναι η παροχή πιστοποιημένων σεμιναρίων και δράσεων ενημέρωσης του κοινού. «Παράλληλα, θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να υλοποιήσει δράση πολιτιστικού περιεχομένου», ενημέρωσε ο Καθηγητής του ΠΑΠΕΛ.

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου μπορούν να φιλοξενηθούν 20 άτομα ταυτόχρονα για μελέτη, καθώς και μια πλούσια βιβλιοθήκη με αντικείμενο την περίοδο του βυζαντινού πολιτισμού. Ο κ. Ζαχαριάς χαρακτήρισε, ακόμα, «κόσμημα τον περιβάλλοντα χώρο και το θέατρο όπου θα φιλοξενηθούν μελλοντικά δράσεις».

«Μέχρι σήμερα το Ινστιτούτο πορεύτηκε με το όραμα της κ. Ξανθάκη-Καραμάνου και τη συμβολή των μελών του ΔΣ, αλλά και τη συνδρομή μερικών πολύ σημαντικών χορηγών, όπως του αείμνηστου Δημήτρη Καλοειδή», παρατήρησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, που αποκάλυψε ότι προγραμματίζεται εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Λάκωνα ευεργέτη στις 21 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του Ινστιτούτου.

«Νομοτελειακά, είναι σίγουρο ότι το ΙΝΕΒΥΠ θα βαδίσει με επιτυχία την επόμενη δεκαετία», υποστήριξε ο Ν. Ζαχαριάς που τόνισε, ωστόσο, ότι «η εν λόγω δεκαετία έχει και μια ιδιαιτερότητα, καθώς είναι η περίοδος που (το Ινστιτούτο) πρέπει να πιστοποιηθεί μαζί με όλα τα ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα της χώρας. Εκτιμούμε πως στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε τις προδιαγραφές από το Υπουργείο Παιδείας, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούμε το 2021, για το αν μπορούμε να συνεχίσουμε ή όχι. Τα κριτήρια είναι το επιστημονικό έργο που έχει παράξει το Ινστιτούτο, τα ερευνητικά προγράμματα που έχει  διαχειριστεί και το προσωπικό (διοικητικό-οικονομικό-τεχνικό) το οποίο διαθέτει. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα τρία με επάρκεια. Το πρώτο (επιστημονικό έργο) έχει ήδη κερδηθεί και τα άλλα δύο (προγράμματα και προσωπικό) είναι τα στοιχήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως νέο ΔΣ και θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε, τόσο με εξασφάλιση πόρων, τη διασύνδεση με την Περιφέρεια και τη χώρα, αλλά και την απασχόληση προσωπικού».

Αναφορικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα βυζαντινών σπουδών, που υλοποιείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο ΙΝΕΒΥΠ, ο κ. Ζαχαριάς είπε ότι «ευελπιστούμε πως φέτος θα υποδεχθούμε πολύ περισσότερους φοιτητές από την Πελοποννήσου και την υπόλοιπη χώρα. Το μεταπτυχιακό θα συνεχίσει να υπάρχει και είναι μια πολύ ισχυρή βάση που τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του Ινστιτούτου».

Οι πρώτες δράσεις της επόμενης περιόδου θα είναι ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ το επόμενο καλοκαίρι στόχος είναι η φιλοξενία των πρώτων θερινών σχολείων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές (ομάδες 10-20 ατόμων).

 «Θα βαδίσουμε με μικρά, προσεκτικά βήματα, αλλά με πλήρη επίγνωση ότι προσπαθούμε να διαχειριστούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: το μεγάλο όνομα του Μυστρά», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαριάς, κάνοντας λόγο και για στόχο «αναβάθμισης της πληροφορίας και της εκπαίδευσης του πολίτη».

Τέλος, ο διευθυντής του ΙΝΕΒΥΠ γνωστοποίησε ότι, κατόπιν επαφής με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, θα υπάρξει σύμπραξη Ινστιτούτου-Μητρόπολης στην υπό ίδρυση Σχολή Αγιογραφίας, Συντήρησης και Βυζαντινής Μουσικής, την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην πόλη της Σπάρτης».

Η Αν. Καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών κ. Ιωάννα Σπηλιοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του «Λακωνικού Τύπου» για προοπτική νέου αντικειμένου μεταπτυχιακών σπουδών στο  ΙΝΕΒΥΠ, ανέφερε  πως «η σκέψη τριγυρίζει εδώ και καιρό στο μυαλό μου, καθώς το τρέχον μεταπτυχιακό έκλεισε με επιτυχία τον πρώτο κύκλο του. Θα φτάσει η ώρα να αξιολογηθεί κι ευελπιστώ ότι θα λάβει εύσημα, καθώς περίπου το 1/3 των διπλωματικών εργασιών που ολοκληρώθηκαν έχουν ως θέμα τη Λακωνία». Η ίδια τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μυστράς έχει μεγάλη βαρύτητα όσον αφορά την άυλη κληρονομιά, καθώς κουβαλάει ιστορικές μνήμες. Γι’ αυτό ο τόπος αυτός δεν θα ήταν ακατάλληλος, μελλοντικά, για να φιλοξενήσει ένα μεταπτυχιακό  διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών. Είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο και, αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν, ίσως θα μπορούσαμε να το υλοποιήσουμε».

Η αποστολή
Αποστολή του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού είναι:
α) Να διεξάγει έρευνα στους τομείς της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, των Επιστημών και του Δικαίου κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, ιδίως στην περιοχή της Λακωνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου.
β) Να προωθεί την έρευνα σε διεθνές επίπεδο και τη συνεργασία με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
γ) Να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης μεταπτυχιακών φοιτητών των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και άλλων ομοειδών Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής. Επίσης, στο Ινστιτούτο μπορεί να εκτελείται μέρος ή και το σύνολο της διδακτορικής διατριβής υποψηφίων διδακτόρων.
δ) Να μελετά τη δημώδη παράδοση κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή περίοδο.
Για την εκπλήρωση της αποστολής του το ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.:
α) Καταρτίζει και εκτελεί ερευνητικά προγράμματα ή μελέτες αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς.
β) Οργανώνει σεμινάρια, συνέδρια και κάθε φύσεως επιστημονικές εκδηλώσεις.
γ) Δημοσιεύει τα αποτελέσματα των εκτελουμένων ερευνών ή μελετών, πρακτικά συνεδρίων, καθώς και συναφείς προς το αντικείμενο του εργασίες.
δ) Μεριμνά για την προώθηση και διάδοση των αποτελεσμάτων των διεξαγόμενων ερευνών με κάθε πρόσφορο μέσο.
ε) Συμβάλλει στη μετεκπαίδευση επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους τομείς της δραστηριότητάς του.
στ) Στηρίζει τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των Τμημάτων Ιστορίας − Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και άλλων Τμημάτων ΑΕΙ που έχουν γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται με τους τομείς δραστηριότητας του.

Το ΔΣ
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) στον Μυστρά είναι οι εξής:
- Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής ΤΙΑΔΠΑ, Κοσμήτωρ ΣΑΕΠΣ και Διευθυντής του ΙΝΕΒΥΠ
- Αλέξιος Σαββίδης, Καθηγητής ΤΙΑΔΠΑ, Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝΕΒΥΠ,
- Ελένη Κουτριάνου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, μέλος
- Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Αν. Καθηγήτρια και Πρόεδρος ΤΙΑΔΠΑ, μέλος
- Δήμητρα Δελλή, Αν. Καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας, μέλος
- Σοφία Καπετανάκη, Μ. Επίκ. Καθηγήτρια Τμ. Φιλολογίας, μέλος.

Φέτος, υπηρετούν στο ΙΝΕΒΥΠ, ως αποσπασμένες εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι κκ Αδαμαντία Τζανετέα και Σταυρούλα Ορφανάκου, οι οποίες υποστηρίζουν διοικητικά και τεχνικά το Ινστιτούτο.

 
Ρεπορτάζ: Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti