ΤΕΕ Πελοποννήσου: Μονόδρομος η παράταση για τα αυθαίρετα

Επικαλείται πολλαπλούς λόγους που καθιστούν επιτακτική μια νέα διορία - Μέχρι 30/9 η καταληκτική ημερομηνία επιμένει το Υπουργείο

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2020 12:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΤΕΕ Πελοποννήσου: Μονόδρομος η παράταση για τα αυθαίρετα

Τελευταία προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, έδωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, διαμηνύοντας πως «πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των αναβολών και παρατάσεων».

Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο θεωρεί επιβεβλημένη την απόφαση για νέα διορία. Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών. Στην επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ θέτει ειδικώς το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με ειδική αναφορά στα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες αυθαιρεσίες), μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή του νέου έτους και θα αποτυπώνει κάθε κτίσμα στην πραγματική, σημερινή κατάσταση (as-is).

Ο Γιώργος Στασινός κάνει λόγο για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και λόγω των έκτακτων αναγκών, που εμποδίζουν την έγκαιρη και ορθή ολοκλήρωση νέων δηλώσεων αυθαιρέτων, ακόμη και στις περιπτώσεις που εγκαίρως έχει ενδιαφερθεί ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός έχει επιτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του. Επισημαίνει, επίσης, περιπτώσεις που είναι αδύνατον να ενταχθούν δηλώσεις μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτό. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση παράτασης των προθεσμιών των Ν. 4495 και 4178. Δεν υφίσταται πρακτικά κανένας ουσιώδης θεσμικός, τεχνικός, οικονομικός ή άλλος λόγος- ούτε κάποιο πλεονέκτημα, από οποιαδήποτε πλευρά και αν εξεταστεί το ζήτημα-  για το χρονικό ορόσημο της 30ης Σεπτεμβρίου που επιλέχθηκε στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Αντιθέτως, η ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ως διάδοχο σχήμα για τη δήλωση τόσο αυθαίρετων όσο και νόμιμων πλέον κατασκευών, αποτελεί την αυτονόητη προθεσμία που θα πρέπει η Πολιτεία να ορίσει. Επιπλέον, η ολιγόμηνη αυτή παράταση θα ανακουφίσει και αποφορτίσει τόσο τους μηχανικούς όσο και τους πολίτες που στο τρέχον διάστημα επιθυμούν ή έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν σε πολλαπλές προθεσμίες που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ (αλλά και συναρμόδια υπουργία, όπως το ΥΠΕΣ) για πληθώρα θεμάτων: δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, αδήλωτα τετραγωνικά κλπ».

Η επιστολή Τσιώλη
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, απευθύνει αίτημα για επέκταση της δυνατότητας τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων στις διατάξεις του Ν.4495/17 με αναστολή επιβολής κυρώσεων, αλλά και η τελευταία ευκαιρία για τακτοποίηση σοβαρών αυθαιρεσιών της κατηγορίας 5 του ίδιου Νόμου. Επίσης, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών του Ν.4178/13.

Την ίδια χρονική περίοδο η Χώρα, που πρόσφατα εξήλθε από μια δεκαετή βαριά οικονομική κρίση, έχει μπει στη δίνη της πανδημίας του Covid 19. Για μήνες σταμάτησαν να λειτουργούν τα πάντα. Η οικονομία υπέστη βαρύ πλήγμα. Επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να κρατηθούν όρθιες, άλλες έκλεισαν, ενώ άλλες αναγκάστηκαν να μειώσουν ή ακόμα και να απολύσουν το προσωπικό τους. Επιπροσθέτως, τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα ακίνητα και στους ιδιοκτήτες τους.

Παρόλα αυτά και μέσα σε αυτή τη δυσχερή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούν τα χρέη τους, να πληρώνουν τις εισφορές, τους φόρους τους και να ανταποκρίνονται στα έξοδα της καθημερινότητάς τους. Συγχρόνως, κλήθηκαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους στους Δήμους καθώς επίσης να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους στους δασικούς χάρτες, πάντα βέβαια με το ανάλογο τίμημα του παραβόλου και επιφορτιζόμενοι τουλάχιστον με το κόστος της σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η υποβολή των αυθαιρέτων κατασκευών στις διατάξεις του Ν.4495/17 αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο για τους πολίτες, που σε συνδυασμό με τον περιορισμό του χρόνου, τους δημιουργεί έντονο βάρος και επιπλέον πίεση.

Εκτός όμως από την αντικειμενική δυσκολία της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τεχνικό κόσμο.

Η κάθε δήλωση αυθαιρέτου κτίσματος απαιτεί πολύ προσεκτική δουλειά και προσωπική εργασία από μέρους των Μηχανικών, που αφενός πρέπει να προλάβουν για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση των δηλώσεων αυθαιρέτων και αφετέρου έχουν την υποχρέωση να περαιώσουν τις παλιές υπαγωγές, ανεβάζοντας στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το Νόμο. Συνεπώς για τους συναδέλφους Μηχανικούς, τις περισσότερες φορές, καθίσταται αδύνατη η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων πολιτών.

Επίσης, να σας υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία που ακολουθείται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στο περιβάλλον μνημείων που προστατεύονται με τις διατάξεις του Ν.3028/2002, απαιτεί γνωμοδοτήσεις από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υ.ΠΟ.Α., του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του ΚΕ.Σ.Α. Με τους ρυθμούς που ακολουθούνται, όπως σας έχουμε ενημερώσει και με το υπ' αρ. 687/09-07-2020 έγγραφο μας, το αποτέλεσμα είναι καμία τέτοια διαδικασία να μην έχει τελεσφορήσει.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, γεγονός που οφείλεται στην καταγραφή αυτής μέσω των δηλώσεων αυθαιρέτων, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί για το νέο τρόπο ελέγχου της δόμησης και την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων. Είναι δε αυτονόητο, ότι μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, στην οποία θα αποτυπώνεται κάθε κτίσμα στην πραγματική του κατάσταση, πρέπει να επιτρέπεται η υποβολή των δηλώσεων αυθαιρέτων κατασκευών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, και για όσους σας έχουμε καταθέσει ως ΤΕΕ Πελοποννήσου επανειλημμένως με σχετικά έγγραφα, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων κατασκευών στις διατάξεις του Ν.4495/17 καθώς και της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών στις διατάξεις του Ν.4178/13».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών