Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις... το σφάλμα: Γκάφα με γραμματόσημο για τις Θερμοπύλες (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2020 14:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις... το σφάλμα: Γκάφα με γραμματόσημο για τις Θερμοπύλες (ΦΩΤΟ)

Να αποσύρουν το αναμνηστικό γραμματόσημο που συντέθηκε για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών υποχρεώθηκαν τα ΕΛΤΑ, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε πρόδηλα ορθογραφικά λάθη.

Το επίμαχο σφάλμα σχετίζεται με το γνωστό επίγραμμα της Μάχης των Θερμοπυλών το οποίο ανεγράφη στο επετειακό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ: «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι Σιμωνίδης ο Κείος». (μετάφραση στα νέα ελληνικά: «Ξένε που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, έχοντας πειθαρχήσει στα προστάγματά τους».

Ωστόσο, στην έκδοση του αναμνηστικού γραμματοσήμου η μετοχή «πειθόμενοι» αναγράφεται ως «πειθώμενοι», ενώ αντί της αντωνυμίας «κείνων», χρησιμοποιήθηκε το  επίθετο «κοινών», όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες που συνόδεψαν την παρουσίαση του γραμματόσημου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, το γραμματόσημο επρόκειτο να κυκλοφορήσει, στις 22 Σεπτεμβρίου μαζί με την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την ημέρα της κυκλοφορίας, ωστόσο, τα ΕΛΤΑ γνωστοποίησαν πως η σειρά «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» θα καθυστερήσει «για τεχνικούς λόγους»…

elta gramatosimo Thermopules

elta gramatosimo 2

με πληροφορίες από protothema.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών