Ακτινοβολία κεραιών ανά περιοχή μέσα από μια εφαρμογή

Μετρήσεις από 9 σημεία στη Σπάρτη και συνολικά 172 σε όλη τη Λακωνία

Τετάρτη, 21 Οκτώβριος 2020 14:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ακτινοβολία κεραιών ανά περιοχή μέσα από μια εφαρμογή

Τα ποσοστά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που εκπέμπουν χιλιάδες κεραίες σε όλη τη χώρα, μπορούν να αναζητήσουν οι πολίτες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο και άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «e-κεραίες» της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).  Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, που είναι δωρεάν διαθέσιμη σε iOS και σε Android μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple και της Google, με την οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει σε σταθμούς κεραιών. Η εφαρμογή, η βάση δεδομένων της οποίας είναι διαθέσιμη και στον ιστότοπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, περιλαμβάνει μετρήσεις από το 2008 έως σήμερα και ανανεώνεται συστηματικά με την καταχώριση κάθε νέας μέτρησης.

Οι εκπομπές στη Λακωνία
Στον αστικό ιστό της Σπάρτης, μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν αποτελέσματα μετρήσεων από 9 κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στην πόλη, ενώ συνολικά διαθέσιμα είναι στοιχεία από 40 σημεία εγκαταστάσεων σε όλον τον Δ. Σπάρτης.

Αντίστοιχες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υπάρχουν και για τους υπόλοιπους δήμους της Λακωνίας, ως εξής: Δήμος Αν. Μάνης (46 κεραίες), Δήμος Ευρώτα (35 κεραίες), Δήμος Μονεμβασίας (50 κεραίες), Δήμος Ελαφονήσου (1 κεραία).

Ο τρόπος χρήσης
Ενεργοποιώντας τη δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας στη συσκευή, ο χρήστης βλέπει τις μετρήσεις στις κεραίες γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται. Επίσης, μπορεί να αναζητήσει αποτελέσματα για άλλη περιοχή της επιλογής του, κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη ή συμπληρώνοντας στη φόρμα αναζήτησης την περιφέρεια, την περιφερειακή ενότητα και τον δήμο ή τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα, σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης, ενώ διαθέσιμα είναι, επίσης, φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις κεραίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την έκθεση σε αυτά, να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) τα επίπεδα της ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης να υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή τις μετρήσεις.

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΥΡΑ-Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες – Δράσεις ευαισθητοποίησης», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti